Da li zakon poznaje iznajmljivanje skutera?

"Istrage su u toku, ne smijemo reći razloge, ali možemo reći da se u Ulcinju desila na otvorenom moru, kod Luštice takođe, gdje ima širine da se dva vozila mimoiđu bezbijedno. U nekih 90% slučajeva ljudski faktor je uzrok nesreća", navodi Žarko Lukšić iz Uprave pomorske sigurnosti
107 pregleda 0 komentar(a)
skuteri_2, Foto: NVO “Turistička ambasada”
skuteri_2, Foto: NVO “Turistička ambasada”
Ažurirano: 08.08.2018. 11:02h

Samo od početka godine zabilježeno je 19 incidenata u kojima je život izgubilo sedam osoba, stoga se postavljaju pitanja da li je naše more sigurno i ko kontroliše bezbjednost kupača...

U manje od dvije sedmice 3 nesreće na moru i 4 žrtve.

Gost naših Boja jutra, bio je Žarko Lukšić, iz Uprave pomorske sigurnosti.

"Sinoć je u Baru poljski državljanin prijavio nestanak supružnika i mi smo u 00.1 izašli tragali na more, pronađena je osoba negdje u gradu u alkoholisanom stanju. Skuterima nije dozvoljeno iznajmljivanje, ne postoji u Zakonu odredba koja to prepoznaje. Van bova, 50 metara od ograđenog kupališta nije dozvoljeno nikakvo kretanje plovilima, nakon tog dijela 100m od bova je dozvoljeno glisiranje. Kupači su dužni da se kupaju u ograđenom dijelu.

U Bokokotorskom zalivu imamo brzinu kretanja plovnih vozila - gdje je na cijeli zaliv ograničeno na 10 čvorova, to je nekih 18km na sat svim plovilima, izuzev kumborskog i Verige tjesnaca gdje je dozvoljena brzina 6 čvorova. Uprava pomorske sigurnosti putem sistema - radara detektuje sva prekoračenja i prosljeđuje prekoračenja Inspekciji sigurnosti i bezbjednosti. U ovoj godini imali smo 100 prijava na sva plovila".

Kazne za kretanje plovnih objekata iznose od 300 do 500 eura, a ukoliko to ne dovede do željenog cilja, treba razmisliti da se sve to eliminiše s mora.

129 je broj na koji se mogu prijaviti nepravilnosti na moru. Ipak, u Lučkoj kapetaniji Kotor je samo jedan inspektor, što nije dovoljno.

Pitali smo i goste na primorju osjećaju li se bezbjedno.

Bonus video: