Šaranović planirao u Crnoj Gori, Koljenšić ubicu odveo u Srbiju?

Viši sud u Podgorici uskoro će ponovo odlučivati po zahtjevu za izručenje Šaranovića i Koljenšića, koji se nalaze u ekstradicionom pritvoru od kraja jula 2013.
78 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 20:54h

Dio organizacije ubistva Nikole Bojovića navodno je realizovan u Crnoj Gori, što je Viši sud morao konstatovati prilikom odlučivanja o izručenju osumnjičenih za to krivično djelo - Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića.

To indirektno piše u rješenju Apelacionog suda, kojim je ukinuta odluka da se oni izruče Srbiji. Vijeće Višeg suda u Podgorici takvo rješenje donijelo je krajem decembra, u kom se navodi da su ispunjeni uslovi za izručenje, jer krivično djelo nije izvršeno na teritoriji Crne Gore.

Iz Apelacionog tvrde da je takva odluka nerazumljiva.

"Apelacioni sud smatra da je Viši sud u Podgorici morao navesti u svom rješenju zaključak da li su oni krivično djelo ubistvo, preduzeli na teritoriji Crne Gore. Od utvrđenja ove činjenice zavisi da li će se dozvoliti izručenje, odnosno da li će se odobriti zahtjev za izručenje. Ovo su važne - odlučne činjenice, o kojima se moraju dati detaljni razlozi, jer je u članu 7. Evropske konvencije o ekstradiciji predviđeno da zamoljena država može da odbije izručenje osobe zbog krivičnog djela koje je u cjelini ili djelimično izvršeno na njenoj teritoriji", piše, između ostalog, u rješenju Apelacionog suda.

U istom dokumentu citira se naredba za sprovođenje istrage povodom ubistva brata navodnog vođe zemunskog klana Luke Bojovića. Srpske vlasti tvrde da je Šaranović ubistvo organizovao zbog uvjerenja da je Luka direktni nalogodavac i organizator ubistva njegovog brata Branislava 2009. godine.

Navodi se da je Šaranović sa umišljajem podstrekao Miloša Delibašića da organizuju ubistvo Nikole, rođenog brata Luke Bojovića.

Piše da su zajedno napravili plan sa više osoba i podstrekli NN lice zvano P. B. (Pit Bul) u Crnoj Gori - da za novčanu naknadu u iznosu od 15.000 do 20.000 eura izvrši ubistvo.

"Zatim je osobu P. B. ilegalnim putem u Srbiju doveo Koljenšić, gdje ih je u Beogradu po prethodnom dogovoru sačekao Miloš Vojnović i zajedno su sa navedenim licima više dana prije izvršenja krivičnog djela pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića. Na osnovu toga su 29. aprila 2013. godine u ranim jutarnjim časovima, Koljenšić i NN lice zvano P. B. došli u ulicu, te imajući prethodna saznanja da sada pokojni Bojović u ranim jutarnjim satima tuda prolazi, tako da je Koljenšić pokretom desne ruke pokazao P. B. mjesto na kome je najpogodnije da ga ubiju, nakon čega je nastavio da se kreće ulicom. Lice zvano P. B. čekao je u ulazu i sačekao dolazak Nikole Bojovića oko 7 časova, krenuo mu u susret i iz vatrenog oružja ispalio 15 projektila u glavu i tijelo Bojovića, koji je preminuo usljed oštećenja za život važnih moždanih centara", stoji u rješenju Apelacionog suda.

Iz Apelacionog suda zato navode da proizilazi da je Šaranović, zajedno sa Delibašićem, nagovorio P. B. da za novčanu naknadu ubije Bojovića.

"Nagovaranje da izvrši predmetno krivično djelo po činjeničnom opisu izvršeno je u Crnoj Gori. Dakle, Šaranović je nepoznatu osobu zvanu P. B. u Crnoj Gori naveo da izvrši krivično djelo ubistvo. Koljenšić je osumnjičen naredbom za sprovođenje istrage, da je P. B. pomogao u izvršenju krivičnog djela. Ova pomoć se sastojala u tome da ilegalnim putem iz Crne Gore u Srbiju dovede osumnjičenog P. B. što je i učinio, a potom mu i pokazao mjesto na kome je najpogodnije da se izvrši ubistvo. Dakle, radnja pomaganja je izvršena kako na teritoriji Crne Gore tako i na teritoriji Republike Srbije”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Uprkos svemu, dodaje se u rješenju, Viši sud u obrazloženju odluke naveo je da je utvrđeno da krivična djela nijesu izvršena na teritoriji Crne Gore.

“Apelacioni sud smatra da o ovoj odlučnoj činjenici nema razloga u obrazloženju, a iznijeti zaključak je zbog toga nejasan“... Ovo zbog toga da se navedeni činjeniči opis odnosi na radnje za koje postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Šaranović preduzeo na teritoriji Crne Gore, a okrivljeni Koljenšić i na teritoriji Crne Gore i na teritoriji Republike Srbije. Iz iznijetog činjeničnog opisa okrivljenim se na teret stavljaju saučesničke radnje pri izvršenju ubistva, i to Šaranoviću podstrekavanje, a Koljenšiću radnje pomaganja”.

Saša Cvetanović u Srbiji je optužen da je direktni izvršilac ubistva Nikole Bojovića. On je uhapšen 29. avgusta u podgoričkom naselju Tološi. Nadimak mu je Pit Bul.

On je još u spuškom Istražnom zatvoru.

Viši sud odlučio je da su ispunjene zakonske pretpostavke da Beograđanin Miloš Delibašić (29) zvani Delija bude izručen Srbiji.

Viši sud u Podgorici uskoro će ponovo odlučivati po zahtjevu za izručenje Šaranovića i Koljenšića, koji se nalaze u ekstradicionom pritvoru od kraja jula 2013. godine.

Galerija

Bonus video: