potraga policije

Štićenica Doma za mlade “Ljubović” kroz prozor pobjegla iz te ustanove

Stručnjaci Centra za socijalni rad razgovarali su sa porodicom maloljetnice, koja nije htjela da je prihvati. Vraćena je u Dom, odakle se ponovo udaljila
709 pregleda 14 komentar(a)
Centar za djecu i mlade Ljubović, Foto: Zoran Đurić
Centar za djecu i mlade Ljubović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.01.2014. 20:38h

Maloljetna L.L.(16) povrijeđena je prije dvije noći, dok je, iskačući kroz prozor, pokušala bjekstvo iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, u koji je par sati prije toga smještena.

Maloljetnica je, zbog zadobijenih povreda, noć između ponedjeljka i utorka provela na posmatranju u Kliničkom centru Podgorica, nakon čega je vraćena u “Ljubović”.

Ona je, prema informacijama iz Centra, ponovo pobjegla, a policija za njom i dalje traga.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, šesnaestogodišnjakinju otac je ranije izbacio iz kuće, jer mu se navodno nije sviđao njen način života.

Nakon toga, neko vrijeme boravila je u Centru “Ljubović”, da bi posljednjih nekoliko mjeseci živjela kod sestre.

Njena sestra, 13. januara prijavila je policiji da je L. L. nestala, a policija je pronašla par sati nakon prijave nestanka.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” je sinoć odgovoreno da je maloljetnica u ponedjeljak, u pratnji socijalnog radnika Centra za socijalni rad Podgorica i inspektora za maloljetničku delikvenciju Uprave policije, po osnovu privremenog rješenja, smještena u Centar za djecu i mlade “Ljubović”.

U Centru za djecu i mlade "Ljubović", prema informacijama koje je prije par dan saopštene, smješteno je 11 štićenika

Dodaje se da je juče stručni tim CSR razgovarao sa porodicom L.L., koja nije htjela da je prihvati, zbog čega je opet vraćena u “Ljubović”, dok se ne pronađe adekvatan oblik smještaja koji je u interesu maloljetne osobe.

“Centar 'Ljubovic' je institucija otvorenog tipa, pa se L.L. u toku dana udaljila iz njega, o čemu je obaviještena Uprava policije. CSR će u kontinuitetu pratiti porodičnu situaciju L.L. i raditi na poboljošanju uslova u cilju stvaranja stimulativne sredine za povratak maloljetne osobe u biološku porodicu. Ako se ne stvore uslovi za povratak L.L. u porodicu, preduzeće se aktivnosti na pronalaženju najadekvatnijeg smještaja koji će biti u interesu maloljetne osobu, što uključuje i mogućnost smještaja u hraniteljsku porodicu”, saopšteno je iz MRSS.

U Centru za djecu i mlade "Ljubović", prema informacijama koje je prije par dana saopštio Dragan Pajović, smješteno je 11 štićenika.

Na Institucionalnom tretmanu šest, u Dnevnom centru pet, a tog dana, u Prihvatnoj stanici nije bilo nijednog štićenika.

On je tada objasnio da su najčešći razlozi, zbog kojih su djeca smještena u Centar - skitnja i prosjačenje, ilegalni prelazak državne granice, teška krađa i krađa, učestvovanje u tuči i narušavanje javnog reda i mira.

Pajović je istakao da, ukoliko djecu upućuje Centar za socijalni rad u Centar "Ljubović", prema Porodičnom zakonu, smještaj u tu ustanovu traje do godinu, a ukoliko se smješta rješenjem Suda, kako je dodao, mjera traje od šest mjeseci do dvije godine.

“U Prihvatnoj stanici smještaj traje do 30 dana”, dodao je on.

Govoreći o aktivnostima koje sprovode u Centru, Pajović je kazao da se one odnose na individualno psiho-socijalno-vaspitno-savjetodavni rad sa štićenicima, rad u vaspitnoj i životnoj grupi, rad na obrazovanju i profesionalnom osposobljavanju štićenika.

Pajović je “Vijestim” kazao da je “u penziji.

Preporučujemo za Vas