Vještak će utvrditi je li Goran Stanković oštećen

Bivši policajac tužio je državu i Upravu policije, tražeći da mu isplate 183.500 eura zbog pretrpljenih duševnih bolova
99 pregleda 2 komentar(a)
Goran Stanković, Foto: Luka Zeković
Goran Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.01.2014. 19:46h

Viši sud ukinuo je djelimičnu presudu sudije Osnovnog suda Danila Jegdića, kojom je odbijen tužbeni zahtjev bivšeg policajca Gorana Stankovića.

U obrazloženju odluke Višeg suda navedeno je da je Jegdić međupresudu donio uz bitnu povredu odredaba parničnog postupka, tako da mu je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Bivši policajac tužio je državu i Upravu policije, tražeći da mu isplate 183.500 eura zbog pretrpljenih duševnih bolova, koje je kako tvrdi, preživio nakon svjedočenja o prebijanju i mučenju pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije pet godina.

Jegdić je 12. jula prošle godine donio međupresudu, kojom je odbio da se tužiocu po osnovu naknade štete isplati navedeni iznos, i to po osnovu naknade materijalne štete na ime izgubljene zarade za period od dvije godine.

Odbio je i da mu isplati materijalnu štetu na ime razlike u penziji koju ostvaruje i pune zarade koju bi ostvario kao službenik tuženog od 20. aprila 2012. godine kao dana penzionisanja pa do 2. marta 2022. godine.

Takođe je odbijen zahtjev po osnovu naknade nematerijalne štete.

Protiv te presude blagovremeno je izjavljena žalba, koja je rezultirala pozitivnom odlukom Višeg suda, a kojom je data nada Stankoviću.

“Shodno odredbi čl. 336 ZPP-a međupresudi ima mjesta samo u slučaju ako je tuženi osporio osnov tužbenog zahtjeva i iznos tužbenog zahtjeva, a u pogledu osnova stvar je sazrela za donošenje odluke, tada sud može iz razloga cjelishodnosti da donese prvo presudu samo u osnovu tužbenog zahtjeva . Sud međupresudu može donijeti samo ako smatra da osnov zahtjeva postoji, jer u obrnutom slučaju on donosi konačnu presudu kojom se zahtjev odbija. Ovo zato što predmet međupresude je osnov zahtjeva, a ne pojedini element osnova i međupresuda je uvijek utvrđujuća (deklarativna) odluka. Imajući u vidu navedeno u konkretnom slučaju nije bilo uslova za donošenje ove vrste presude...”, piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

U Osnovnom sudu juče je nastavljeno suđenje po tužbi Stankovića. Sudija Jegdić je naložio da se provede vještačenje po sudskom vještaku ekonomsko-finansijske struke Srđanu Pupovcu, koji treba da utvrdi da li je Stankoviću Uprava policije isplaćivala zarade u periodu od jula 2010. do aprila 2012. godine.

Ukoliko nije, Pupovac treba da utvrdi koliku štetu je Stanković pretrpio uz kamatu koja takođe treba da bude obračunata.

Vještak treba da utvrdi i koliku bi penziju tužilac ostvario da je ostao na radu u Upravi policije do 2022. godine, odnosno dana kad stiče uslov za starosnu penziju. Suđenje se nastavlja 18. februara.

Bonus video: