Napad na Brkovića: "Hoće da ućutkaju sve slobodno"

“Ovakav čin ukazuje da je još prisutan duh prošlosti koji inspiriše na razna nepočinstva i zastrašivanje slobode misli"
118 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 09:54h

Iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti saopštili su da najoštrije osuđuju incident koji se desio ispred stana počasnog predsjednika DANU i crnogorskog književnika, akademika Jevrema Brkovića.

Pirotehničko sredstvo jake razorne moći aktivirano je preksinoć na vratima stana Brkovića, a od jačine eksplozije oštećen je mali dio vrata i pao je malter sa zida oko dovratnika stana.

“Ovakav čin ukazuje da je još prisutan duh prošlosti koji inspiriše na razna nepočinstva i zastrašivanje slobode misli. To je pokušaj da se uguši odbrana crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta, ali i atak na dostojanstvo čovjeka i pisca”, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik DANU, akademik Božidar Nikolić.

On se zapitao da li je moguće da u slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori i u današnje vrijeme postoje ljudi pod kapuljačama, “koji bi iz mraka htjeli da ućutkaju sve što slobodno misli i govori i u ime relikata prošlosti i iracionalnih ciljeva”.

“'Čine što znaju, a ne znaju što čine', kako bi rekao Sveti Petar Cetinjski. Ti zli dusi pod okriljem noći htjeli bi da naruše multinacionalni i vjerski sklad ne birajući sredstva do svog odavno poraženog cilja. Međutim, nemoguće je zastrašiti duh Slobode i duh Crne Gore. Stoga, apelujemo na državne organe da preduzmu sve neophodne mjere kako se ovakvi akti nasilja ne bi ponovili te stvorili uslovi da se zaštite institucije i pojedinci i sačuva puna sloboda izražavanja”, navodi se u Nikolićevoj izjavi.

Ulaz u stan Brkovića, nakon napada

Iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), saopštili su da sinoćna eksplozija pred vratima Brkovića može da znači zastrašujuću poruku za pisca koga su 2006. godine, takođe pred zgradom u kojoj živi, šipkama napali maskirani napadači, neposredno nakon što je objavio roman u kome je opisao veze između pripadnika vladajućeg kruga i mafije u Crnoj Gori.

“Akcija za ljudska prava apeluje na nadležne državne organe da potpuno rasvijetle i napad na Brkovića i Vojičića 2006. i pozadinu tog napada, kao i sinoćnju eksploziju pred vratima Brkovića. Nasilje nad ljudima zbog izražavanja drugačijeg mišljenja mora biti ozbiljno i uvjerljivo suzbijano i kažnjeno u državi kao što je Crna Gora, koja sebe smatra demokratskom, koja je obavezna da aktivno štiti slobodu izražavanja na osnovu svog članstva u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope i OEBS-u i koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji”, piše u saopštenju HRA.

U vrijeme eksplozije, pisac je bio sam u stanu, nakon čega je pozvao sina Balšu, koji je policiji prijavio napad.

Na osnovu djelova petarde, ali i bijelog praha koji se rasuo po ulazu, inspektori vjeruju da je neko aktivirao napravu poznatiju pod imenom “topovski udar”.

Brkovićev komšija Dragan Smolović, rekao je “Vijestima” da je u prvi mah pomislio da je srušen dio zgrade.

“To je toliko jako bilo da sam pomislio da je sve otišlo u vazduh. Ne mogu da vam opišem kako je grunulo, ma kao zemljotres“. Kada sam izašao iz svog stana u ulazu je bio gust dim, koji je gušio. Otvorio sam sve prozore i ulazna vrata kako bih izvjetrio zgradu”, kazao je Smolović.

“Kakva se stvorila situacija u Crnoj Gori, za mene je ovo sasvim normalna i očekivana stvar”, kazao je Brković nakon napada.

Brkovićev komšija Dragan Smolović, rekao je “Vijestima” da je u prvi mah pomislio da je srušen dio zgrade

Brković i njegova porodica na meti su napada od početka 90-ih godina, kada je pisac javno osudio ratnu politiku, ali i vojne akcije JNA na Dubrovnik.

U ljeto 1991. godine neko je pucao iz pištolja u prozore stana u centru Podgorice, nakon čega je Brković odlučio da emigrira u Hrvatsku.

U noći 24. oktobra 2006. godine trojica još nepoznatih napadača šipkama su nasrnula na Brkovića, a dok je pokušao da zaštiti pisca, ubijen je njegov prijatelji i pratilac Srđan Vojičić.

Ni nakon punih sedam godina još se ne zna ko je te noći ispalio smrtonosne hice u Vojičića.

BS: Napad na temelje demokratije

Iz Bošnjačke stranka saopštili su da najoštrije osuđuju napad na stan književnika Jevrema Brkovića.

“Smatramo da je to još jedan u nizu napada na velikog pjesnika, koji je više od dvije decenije u svom javnom angažmanu prepoznat kao borac za demokratiju, slobodu izražavanja i antiratni aktivista u vrijeme agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U poslednjih mjesec dana, nakon napada na redakciju “Vijesti”, novinarku Lidiju Nikčević, ovo je treći napad na slobodu misli i govora u Crnoj Gori. Ovakvi incidenti predstavljaju napad na temelje demokratije, na slobodu govora i izražavanja, ali su i kočnica Crne Gore na putu evroatlanskih integracija. Bošnjačka stranka traži od nadležnih organa hitno rasvjetljavanje ovog, ali i svih prethodnih slučajeva, kako bi počinioci ovih nedjela odgovarali pred licem pravde”, piše u saopštenju BS.

Galerija

Bonus video: