Povrijeđen učenik u Nikšiću: Zar ne treba škola da bude djeci drugi dom?

N.G. je nakon udarca vršnjaka, dobio potres mozga, frakturu lobanje, pucanje bubne opne i hematom
210 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 07:58h

Nikšićanin N.G. (15), učenik devetog razreda OŠ “Mileva Lajović Lalatović“ kraj prvog polugodišta, umjesto da se raduje raspustu i praznicima, dočekao je u Urgentnom bloku Kliničkog centra u Podgorici. Za vrijeme školskog odmora njega je vršnjak N.O. udario, nakon čega je N.G. pao i udario glavom u pločice, pri čemu je zadobio potres mozga, pucanje bubne opne, frakturu lobanje i hematom između malog i velikog mozga.

S obzirom na to da je poznato da je N.O. bio sklon nasilju i da je bilo moguće spriječiti da nekoga povrijedi, redakciji “Vijesti“ obratio se stric povrijeđenog dječaka Dalibor Stanković, apelujući na resorno ministarstvo i na škole da se potrude da škole učenicima zaista budu drugi dom i da ne dozvole da se slični incidenti ubuduće događaju.

“Na odmoru između časova drug iz odjeljenja zatražio je od N. mobilni telefon. On mu je ranije posuđivao telefon, ali ga je ovaj koristio u nedozvoljeno vrijeme, pa je nastao problem, nakon čega ga je razredna oduzela. Ovog puta N. je odbio da to učini, a drug ga je iznenada udario, nakon čega je N. pao i udario glavom o pod, od čega je zadobio ozbiljne povrede. Izgubio je svijest. Dežurni profesori koji su morali biti u holu i spriječiti bilo kakav oblik nasilja, tog momenta nijesu bili tu”, kaže Stanković.

"Ne želimo da se ovako nešto ponovi": Stanković

Nakon izvjesnog vremena N. je u nesvjesnom stanju kolima hitne pomoći odvezen u nikšićku bolnicu, odakle su ga hitno uputili u podgorički Klinički centar. Ljekari su porodici kazali da N.G. ima veoma teške i ozbiljne povrede, da je vrlo izvjesna operacija na mozgu, a da će se oni potruditi da do toga ne dođe, jer bi u tom slučaju oporavak bio teži. Operacija je srećem izbjegnuta, a N.G. je nakon pet dana sa intenzivne njege prebačen na odjeljenje neurohirurgije, gdje je ostao 11 dana. Sada se oporavlja kući.

“U policijskom zapisniku koji nam je dat na uvid, zadnja rečenica glasi: 'Lice mjesta je bilo očišćeno'. N. otac je u razgovoru sa javnim tužiocem uvidio da je tužilaštvo veoma ozbiljno shvatilo ovaj slučaj. Dječak koji je N. udario imao je i ranije problematično ponašanje i smatram da je na njega trebalo obratiti pažnju. Siguran sam da će ministar Slavoljub Stijepović naći načina da se izbori sa ovakvim neželjenim pojavama. Uvjeren sam da postoji način da osnovci mogu izlaziti iz škola veseli i nasmijani, a ne odvoženi kolima hitne pomoći, kao i da njihove porodice ne moraju preživljavati sve ono kroz šta smo mi prošli. Na koncu, želim da vjerujem da škole djeci stvarno mogu biti drugi dom“, kazao je Stanković.

Drinčić: Sve je bilo iznenada, žao nam je

Direktor škole Željko Drinčić žali zbog incidenta i povreda koje je N.G. zadobio, ističući da je škola uradila sve da do toga ne dođe.

“Dežurni nastavnici savjesno obavljaju svoju dužnost i toga dana nastavnica koja je dežurala je na trenutak ušla u zbornicu da zamijeni dnevnike. Učionica u kojoj ta dva dječaka uče se nalazi tačno pored zbornice. Iz razgovora sa učenicima, roditeljem N.G. i dežurnim nastavnikom saznali smo da je do incidenta, koji je trajao veoma kratko, došlo iznenada. Škola ne pokušava ništa da zataška i žao nam je to se to dogodilo”, kazao je Drinčić “Vijestima”.

Prema riječima direktora škole, dječak koji je udario N.G. ranije nije imao sličnih incidenata, ali je njegovo ponašanje van škole bilo problematično.

“Roditeljima smo sugerisali da njihovo dijete ima određene probleme u ponašanju. Kada se desio pomenuti incident kontaktirali smo Centar za socijalni rad i Medicinski centar i sugerisali im da dječaka uključe u određeni medicinski tretman kako bi mu se pomoglo da riješi problem u asocijalnom ponašanju. Školski psiholog se takođe stavio na raspolaganje, spreman da pomogne koliko god može”, rekao je Drinčić.

Galerija

Bonus video: