BOGATE BILJNIM VLAKNIMA

3 namirnice koje će vam pomoći kod opstipacije

Vrlo popularne u posljednje vrijeme, chia sjemenke mogu biti sastojak skoro svakog jela zbog svog neutralnog ukusa. Bogate su biljnim vlaknima i antioksidantima, a sadrže dosta magnezijuma koji je jako bitan kod opstipacije jer dovodi do pokretanje crijevnog sadržaja
138 pregleda 0 komentar(a)
Chia sjemenke, Foto: Shutterstock
Chia sjemenke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:11h

Opstipacija ili zatvor, sve češća pojava, predstavlja usporeno prolaženje stolice kroz debelo crijevo i javlja se kao posljedica ubrzanog načina života, neadekvatne ishrane i slabog unosa tečnosti te nedostatka fizičke aktivnosti.

Biljna vlakna su najzaslužnija za redovnu stolicu jer utiču na konzistenciju stolice zbog sposobnosti vezivanja vode. Na taj način bubre i povećavaju količinu stolice te podstiču rad crijeva.

3 namirnice koje su odličan izvor biljnih vlakana:

Lan

Lan sadrži vitamin E i vitamine B grupe, zatim kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, fosfor. Za njegovu efikasnost u slučaju ovog problema su najzaslužnija biljna vlakna.

Lan se može umiješati u jogurt, kefir ili običnu vodu i koristiti ga svakodnevno nekoliko nedelja dok se ne postignu rezultati.

Chia sjemenke 

Vrlo popularne u posljednje vrijeme, chia sjemenke mogu biti sastojak skoro svakog jela zbog svog neutralnog ukusa. Bogate su biljnim vlaknima i antioksidantima, a sadrže dosta magnezijuma koji je jako bitan kod opstipacije jer dovodi do pokretanje crijevnog sadržaja. Dnevno konzumirajte do 20 grama sjemenki.

Pšenične mekinje

Pšenične mekinje su mlinski proizvod u proizvodnji žita, to je zapravo vanjski omotač koji ima izuzetno visok sadržaj biljnih vlakana i predstavljaju odličan lijek za opstipaciju i eliminaciju otrova iz organizma. Dnevne potrebe za biljnim vlaknima kod osoba koje imaju opstipaciju su 30-35 g, prenosi wall.