Bića iz umjetnbosti i književnosti koja prijete stvarnosti

Bošov Pakao predstavlja stanje haosa, dezintegraciju pravde i reda, ali i svih ljudskih kategorija koje daju smisao ljudskom svijetu
67 pregleda 0 komentar(a)
Boš, Foto: Pinterest
Boš, Foto: Pinterest
Ažurirano: 14.01.2014. 09:48h

Boria Saks, nagrađivani američki pisac i profesor, u svom radu orijentisao se na reprezentaciju životinja u raznim kulturama, kao sredstvo istraživanja ljudskog identiteta i stalni izvor mitova i legendi. U knjizi “Imaginary Animals: The Monstrous, the Wondrous and the Human” opisuje koja su čudovišta iz literature na njega ostavila snažan utisak.

Saks smatra da je najfantastičnije čudovište u cijeloj istoriji zapadne kulture demon u centru Pakla, iz triptiha “Vrt zemaljskog užitka” slavnog holandskog slikara Hijeronimusa Boša, djela nastalog početkom XVI vijeka. Demon ima ljudsko lice nedokučivog izraza: torzo mu je razbijeno jaje koje izrasta iz grana mrtvog šupljeg drveća. Na glavi nosi šešir ukrašen ogromnim gajdama. Okružuje ga vatra ranih metalnih mlinova. Mnogi likovi na slici pokreću se neprirodnim, mehaničkim pokretima marširajući na ivici demonove kape. Upravo nedostatak jednoznačne interpretacije učinio je sliku ikonom difuznih, napola artikulisanih strahova koji prožimaju industrijsko doba na pomolu.

Dva vijeka prije Bošovih halucinatornih vizija demona, Dante je u svojoj verziji Pakla opisao potpuno drugačiju situaciju. Na natpisu iznad ulaza piše da je “pakao kreirala božanska moć, najviša mudrost i najveća ljubav”. Dokaz tome je ekstremni red koji vlada u podzemlju. Vrlo uredno podijeljen je na devet nivoa, u kojoj je svaki grešnik smješten prema ozbiljnosti svojih prestupa.

Bošov Pakao predstavlja stanje haosa, dezintegraciju pravde i reda, ali i svih ljudskih kategorija koje daju smisao ljudskom svijetu. Čak ne postoji ni velika razlika između vječne kazne i svakodnevnog života. Po izrazu lica grešnika zaključujemo da nisu ni svjesni toga da su mučeni dok se povinuju uobičajenim obavezama i rasporedima. U tom bezdanu čak ni sam Kralj pakla nema veliki autoritet.

“Ljudska imaginacija toliko je živa i aktivna da zamišljena bića prijete potpunim preuzimanjem naše realnosti”, kaže autor. Fantastične kreature nalaze se u svim djelovima umjetnosti svih kultura i vremenskih perioda, ali u nekim djelovima svijeta ljude istinski plaši mogućnost njihovog ukazivanja. Samo nekoliko umjetnika, raspršenih kroz dugi niz vjekova, uspjelo je da podigne sve zabrane i tabue imaginacije i stvori veličanstvene zvijeri, hibride ljudskih crta i životinja, biljaka i raznih objekata.

Bonus video: