Veljović će morati da dokaže ko se drogirao

Uskoro pripremno ročište po tužbi policajca Predraga Šukovića protiv bivšeg direktora UP i aktuelnog savjetnika predsjednika države
252 pregleda 17 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2014. 19:03h

Do kraja januara trebalo bi da se zakaže pripremno ročište po tužbi službenika policije Predraga Šukovića protiv bivšeg direktora Veselina Veljovića, kojeg je tužio za uvredu časti i nanošenje duševnih bolova.

Šukovićev punomoćnik, advokat Igor Brnović kazao je za “Vijesti” da su do sada sprovedene konsultacije u sudu, ali da se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta.

“Sada je sve u fazi zakazivanja pripremnog ročišta, gdje bi trebalo da tuženi i tužilac iznesu dokaze u ovom postupku. Nakon toga slijedi zakazivanje glavne rasprave po tužbi Šukovića”, kazao je njegov advokat.

Brnović je naveo da zakazivanje pripremnog ročišta kasni zbog novogodišnjih praznika, ali da očekuje da će se to dogoditi do kraja januara ili u prvim danima februara.

Bivši načelnik za organizovani kriminal tužio je nekadašnjeg direktora Uprave policije i aktuelnog savjetnika predsjednika Filipa Vujanovića, zbog “nanošenja duševnih bolova i uvrede časti” jer je prilikom davanja iskaza o aferi “crne trojke”, pred osnovnim državnim tužiocem Sašom Čađenovićem izjavio da je Šuković pokušao da ga diskredituje kao i da mu je on dao otkaz u policiji zbog “korišćenja psihoaktivnih supstanci”...

Veljović je pred tužiocem tvrdio da aferu protiv njega lansira Šuković jer ima lične razloge jer mu je on dok je bio šef policije dao otkaz jer je, kako je tvrdio, “Šuković na jednoj žurci koristio nedozvoljene supstance”.

Veljović je početkom oktobra ove godine, kako je objavio “Dan”, pred tužiocem tvrdio da je Šuković fingirao i dokaze u slučaju napada na novinarku Oliveru Lakić, navodeći kako pouzdano zna da napada nije ni bilo. Veljović je bio izričit i da je upravo Šuković, dok je direktor UP bio Božidar Vuksanović, lažirao dokaze na osnovu kojih je uhapšen, a kasnije i osuđen Zabjelčanin Ivan Bušković.

Šuković je nakon toga u izjavi “Vijestima” negirao sve navode Veljovića, najavljujući tužbu protiv njega.

“Rado ću Veljoviću pružiti šansu da sve ove tvrdnje i laži dokaže na sudu”, kazao je tada Šuković.

Tvrdnje Veljovića da je Šuković fingirao dokaze u slučaju napada na novinarku Oliveru Lakić, neće biti predmet tužbe jer je Šuković bivšeg šefa tužio samo za dio oko davanja otkaza i navodnog objašnjenja da je “udaljen zbog korišćenja psihoaktivnih supstanci”.

Tokom postupka će se odrediti i visina odštetnog zahtjeva.

Nakon što je Šuković dobio otkaz u policiji, on je tužio UP, a kasnije je pravosnažnom odlukom ponovo vraćen na posao. U vrijeme dok je direktor UP bio Vuksanović, on je rehabilitovan, te je više od godinu pokrivao jednu od najvažnijih pozicija - šefa Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala.

Šuković je dolaskom nove - stare garniture u UP smijenjen u martu 2013. godine, nakon čega ga je aktuelni direktor UP Slavko Stojanović postavio u Odjeljenje za rezervnu popunu UP.

Veljović je tvrdnje protiv Šukovića počeo da iznosi nakon što je bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, Brajuško Brajušković javno izjavio da je on dok je bio komandant SAJ-a sa pomoćnikom Miljanom Perovićem tokom 1999. do 2001. godine organizovao “crne trojke”, koje su bile zadužene za batinanje opozocinara i novinara.

Veljović je nakon toga tužiocu saopštio i da iza afere “crne trojke” stoji nekadašnji službenik ANB-a Vasilije Mijović. Nakon objavljivanja tih informacija, Mijović je odmah demantovao Veljovićeve navode, tvrdeći da će ga i on tužiti.

Savjetnik će dokazivati i tvrdnje sa suđenja

Savjetnik Veselin Veljović, na suđenju nekadašnjem njegovom šefu obezbjeđenja Milenku Rabrenoviću, optuženom za prijetnje novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, tvrdio je da neki ljudi iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, koji su bili predmet provjera i koji godinama nijesu mogli da rade u tim službama, “pokušavaju da ga diskredituju, montirajući mu afere, te da je sve to ispričao tužiocu”.

Zbog tih tvrdnji Lakićeva je 2. novembra, dva dana nakon svjedočenja Veljovića, od Vrhovnog državnog tužilaštva tražila da se ispitaju tvrdnje bivšeg šefa policije o tome da je pravosnažno osuđeni Zabjelčanin Ivan Bušković “nevin ležao u zatvoru” zbog napada na nju u martu 2012. godine.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet i počelo je izviđaj povodom tvrdnji bivšeg direktora policije na suđenju Rabrenoviću. Novinarka je više puta javno tvrdila da je Veljović nalogodavac prijetnji njoj i njenoj porodici i izrazila sumnju da on stoji i iza fizičkog napada na nju.

Ona je postala meta uznemiravanja, prijetnji i napada u toku istraživanja i nakon objavljivanja priča o ilegalnom švercu i proizvodnji cigareta u mojkovačkoj fabrici “Tara” u čemu su navodno učestvovali neki bivši i sadašnji pripadnici javne i tajne policije.

Bonus video: