"Topovski udar" za Jevrema Brkovića

U vrijeme eksplozije, pisac je bio sam u stanu, nakon čega je pozvao svog sina Balšu, koji je prijavio napad
211 pregleda 85 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 07:50h

Pirotehničko sredstvo jake razorne moći aktivirano je sinoć oko 21.20 časova na vratima stana crnogorskog pisca Jevrema Brkovića.

Od jačine eksplozije oštećen je mali dio vrata, tik iznad praga gdje je sa spoljašnje strane postavljena petarda, a od siline udarnog talasa popadao je gips i malter sa zida oko dovratnika stana Brkovića.

Koliko je bila jaka eksplozija petarde najbolje govori podatak da su se otvorila sva vrata poštanskih sandučića u ulazu zgrade u Obala Ribnice 8 u centru grada.

“Grunulo je jako, toliko da sam pomislio da nema pola zgrade”, kazao je sinoć kratko pisac.

Brković je za agenciju Anadolija kazao da iz napada na njega stoje "četničke snage, mračne snage, velikosrpske snage".

"Jedna mržnja prema meni kao piscu koji se nije ustručavao da sve govori, koji je o njima rekao prave istine koje ostaju i bole. Zašto smetam? Nedavno sam objavio knjigu, zapravo odlomke iz knjige o užasima koji su se 1991. i 1992. godine dešavali. Onda znate za koje Pismo Hercegovcima, Bošnjacima i Hrvatima, za moju emigraciju i boravak u Evropi i borbu protiv Miloševića i njegovih slugu u Crnoj Gori, moj angažman u BiH i svuda. To je to", ističe Brković.

"Neprijateljem me smatra taj sloj miloševićevski, ratno-huškački. Sve znam o njima, a objavio sam sve. Pet tomova dnevnika. Svi su tu."

Naglašava da se i dalje "sasvim neprijateljski doživljava u Crnoj Gori".

"Neprijateljem me smatra taj sloj miloševićevski, ratno-huškački. Sve znam o njima, a objavio sam sve. Pet tomova dnevnika. Svi su tu. To je kako ja zovem četnički imenik", ističe književnik.

Ohrabruje ga činjenica da su dosta jake izjave da se tome mora stati u kraj.

"Nisu oni jaki već je država Crna Gora slaba u tom segmentu vlasti. Na poziciju ministra je došao Raško Konjević koji je izuzetna ličnost i hoće da raščisti situaciju", zaključuje Brković.

U vrijeme eksplozije, pisac je bio sam u stanu, nakon čega je pozvao sina Balšu, koji je policiji prijavio napad.

Službenici Odjeljenja za požare, eksplozije i havarije su obavili uviđaj u ulazu zgrade, ali su tokom pregleda utvrdili da je neko na pragu stana aktivirao petardu jake razorne moći.

Na osnovu djelova petarde, ali i bijelog praha koji se rasuo po ulazu inspektori vjeruju da je neko aktivirao napravu poznatiju pod imenom “topovski udar”.

“Uviđajem je konstatovano da je na prostoru između dva stana u prizemlju zgrade, bliže stanu koji pripada J. B. aktivirana petarda većih dimenzija, crne boje, od čijeg su dejstva na jednom dijelu vrata stana ostali vidljivi praškasti tragovi, dok je jedan dio tih tragova pronađen i u blizini susjednog stana”, piše u saopštenju UP.

Tužilac Ivan Medojević sinoć je došao u stan Brkovića, gdje je piscu obećao da će “policija i tužilaštvo učiniti sve da otkriju počinioce”.Brkovićev komšija sa drugog sprata Dragan Smolović ispričao je “Vijestima” da je u prvi mah pomislio da je srušen dio zgrade.

“To je toliko jako bilo da sam pomislio da je sve otišlo u vazduh. Ne mogu da vam opišem kako je grunulo, ma kao zemljotres. kada sam izašao iz svog stana u ulazu je bio gust dim, koji je gušio. Otvorio sam sve prozore i ulazna vrata kako bih izvjetrio zgradu”, kazao je Smolović.

I tokom uviđaja policije u ulazu zgrade osjećao se miris baruta, dok su na sve strane bili rasuti djelovi naprave i punjenja petarde.

Brković i njegova porodica su bili meta još od početka 90-ih godina kada je pisac javno osudio ratnu politiku, ali i vojne akcije JNA na Dubrovnik.

U ljeto 1991. godine neko je pucao iz pištolja u prozore stana u centru Podgorice, nakon čega je Brković odlučio da emigrira u Hrvatsku.

U noći 24. oktobra 2006. godine trojica još uvijek nepoznatih napadača šipkama su nasrnula na Jevrema Brkovića, a dok je pokušao da zaštiti pisca, ubijen je njegov prijatelji i pratilac Srđan Vojičić.

Ni nakon punih sedam godina još se ne zna ko je te noći ispalio smrtonosne hice u Vojičića.

Brković: Kakva je situacija u Crnoj Gori, ovo je sasvim normalnoPisac Jevrem Brković kazao je sinoć da nije iznenađen ovakvim vidom zastrašivanja.

“Kakva se stvorila situacija u Crnoj Gori, za mene je ovo sasvim normalna i očekivana stvar”, kazao je sinoć kratko Brković.

U porodičnom domu pored pisca, koji je nedavno napunio 80 godina, sinoć su bili članovi njegove porodice, prijatelji komšije.

Nakon što se čulo da je aktivirana eksplozivna naprava ispred njegovog stana, Brkoviću je neprestano zvonio telefon...

Nešto poslije 23 časa u znak podrške kod pisca je stigao i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Po nalogu ministra Raška Konjevića sinoć je patrola policije ostavljena ispred zgrade da čuva stan u kojem živi pisac.

Galerija

Bonus video: