nagovještaj ministra

Živković prvi leti ako napadače ne pronađu

Konjević je rekao da je korupcija na visokom nivou - kada policija, koja radi u sastavu MUP-a, uhapsi ministra unutrašnjih poslova
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 20:22h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ponovio je da će neko iz policije morati da odgovara ako se uskoro ne pronađu napadači koji su bacili eksploziv na redakciju “Vijesti” i ispred vrata šefa barske policije Miloša Radulovića.

Nije precizirao kada ističe rok za rasvjetljavanje tih slučajeva, ali je rekao da pomaka u istragama ima i da ne može govoriti o detaljima.

“Nemojte očekivati da vam kažem tačan datum... Ali, trenutak je kada ćemo morati utvrđivati odgovornost, jer bježanje od odgovornosti može da pošalje poruku koju ni ja, ni ministarstvo ne želimo. Rezultata mora biti na strani policije, koja je zadužena za rasvjetljavanje tih napada, prije svega u Sektoru kriminalističke policije u Podgorici. Ako rezultata nema, onda neko drugi mora pokazati rezultate. Oni koji ne mogu da odgovore izazovima, moraju na neki način biti sankcionisani”, kazao je Konjević, gostujući na televiziji Atlas.

Na čelu Sektora kriminalistike u Podgorici je Branislav Živković.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar policije kazao je da su bombaški napadi na “Vijesti”, novinara Tufika Softića i Miloša Radulovića, nanijeli ozbiljnu štetu MUP-u, policiji, Vladi i ukupnom ambijentu u društvu, posebno što su se dogodili, kako je kazao, nakon otvaranja poglavlja 23 i 24.

Konjević je konstatovao da državne institucije, uključujući i ministarstvo na čijem je čelu, ranije nijesu bile zrele da prepoznaju šta znači napad na novinare i koliko nerasvjetljavanje tih slučajeva šteti državi.

“Mislim da sve institucije, u svim prethodnim napadima, nijesu dale sve od sebe. Danas je ta situacija značajno drugačija. Atmosfera je značajno drugačija... Nemanje rezultata u tim slučajevima pokazuje manjak kompetentnosti i neefikasnost nadležnih. Ako je to činjenica, onda nešto u tim državnim organima moramo mijenjati”, rekao je on.

Potencirao je da odgovornosti mora biti, bez obzira koliko neki slučajevi bili teški za rješavanje. Objasnio je da je jedno završiti policijsko - operativne radnje, a sasvim drugo obezbijediti dokaze, koje će vrednovati tužilaštvo, odnosno sud.

Bombom na stan Miloša Radulovića

“Složićete se - ovo je jedna vrsta krivičnih djela koja je najteža za otkrivanje. Nije ovo traženje alibija: ili otkrivamo počinioca ili utvrđujemo odgovornost”.

Na pitanje da li postoji politička volja u vladajućoj koaliciji da se slučajevi riješe, odgovorio je: “Politička volja postoji kod ministra unutrašnjih poslova, ukoliko ne postoji kod nekoga drugog, onda će morati da smijeni ministra unutrašnjih poslova”.

“Vijesti” su u proteklih nekoliko godina bile česta meta napada, a nijedan nije potpuno riješen.

Najbrutalniji, dogodio se 26. decembra 2013. godine, kada je eksploziv velike razorne moći podmetnut ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Od jake detonacije demolirano je nekoliko kancelarija. Povrijeđenih nije bilo.

Vještak za požare, eksplozije i havarije Radovan Popović kazao je tada da je gotovo stoprocentno siguran da su napadači koristili TNT sa sporogorućim štapinom.

Par dana prije bombaškog napada na redakciju “Vijesti”, dvojica maskiranih muškaraca došli su do porodičnog stana šefa barske policije Miloša Radulovića, koji živi u podgoričkom naselju Blok devet, aktivirali ručnu bombu i pobjegli.

U eksploziji bombe, koja je odjeknula u noći između 22. i 23. decembra 2013. oko 3.30 sati niko nije povrijeđen, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Radulović je u trenutku eksplozije bio u stanu sa suprugom i dvoje maloljetne djece.

Američka ambasadorka sa čelnicima "Vijesti"

Trećeg januara u Nikšiću, brutalno je pretučena novinarka “Dana” Lidija Nikčević, ispred dopisništva tog dnevnog lista.

Policija je djelo kvalifikovala kao razbojništvo u pokušaju, ali inspektori danima češljaju njene tekstove, tražeći motiv za napad, u kome je novinarka “zaradila” 15 kopči na glavi.

Đukanović nije slao dobre poruke

Konjević je rekao da neke poruke premijera Mila Đukanovića prema medijima nijesu kreirale dobar ambijent u društvu i da ih nije trebalo slati.

“Mislim da je bilo dosta poruka koje se nisu trebale slati. Sa strane politike, te poruke nijesu doprinosile stvaranju dobrog ambijenta, kao što mislim da ni mediji u mnogim svojim segmentima nijesu doprinosili da taj ambijent bude dobar. Ponakad i sa jedne i sa druge strane treba raditi na kvalitetnijem nivou komunikacije”, kazao je on.

Ministar policije je rekao da “moramo shvatiti” da su Vlada, mediji i civilni sektor partneri i da jedni bez drugih ne mogu. Konjević je rekao i da se jednom mora objasniti šta je korupcija na visokom nivou:

“To je kada uhapsite, na primjer, ministra unutrašnjih poslova. I to kada ga uhapsi policija koja je u sastavu ministarstva”, rekao je Konjević.

Galerija

Preporučujemo za Vas