Hercegnovski zimski salon u sjenci političkih prepucavanja

Ukoliko zaposleni smatraju da ne mogu da organizuju Salon, onda će to učiniti Opština, kategoričan je Mandić
1 komentar(a)
Galerija "josip Bepo Benković", Foto: Slavica Kosić
Galerija "josip Bepo Benković", Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.01.2014. 15:54h

Hercegnovski zimski likovni salon, koji se organizuje 47 put, biće otvoren šestog februara 2014. u Galeriji “Josip Bepo Benković”. Na Salonu čija je koncepcija određena naslovom “Kontinuitet - od realizma do konceptualizma”, učestvovaće umjetnici iz Crne Gore i svih bivših jugoslovenskih republika.

Crnogorsku likovnu scenu predstavljaće 17 umjetnika, po izboru selektora Bogdana Musovića, istoričara umjetnosti. Iz Slovenije stižu Aleksader Brezlan i Silvester Plotaj Siko koji je prošle godine dobio najznačajnije priznanje na Majskom salonu u Ljubljani. Iz Srbije će na Salonu učestvovati Nemanja Mate Đorđević, dobitnik nagrade francuske Akademije lijepih umjetnosti, iz Bosne i Hercegovine Ratko Vučinić i iz Hrvatske Ermin Babić. Predstavnici Makedonije biće poznati do 15. januara. Tročlani žiri manifestacije, u kojem su istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Vladana Kosić kao i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Marko Musović, dodijeliće tradicionalne nagrade Salona.

Organizacija najstarije likovne manifestacije ove godine bila je u sjenci “sukoba” između dijela zaposlenih u JU Galerija “Josip Bepo Benković” i Muzej “Mirko Komnenović”, koja je svih prethodnih godina bila domaćin i organizator Salona. Podsjetićemo da su krajem prošle godine iz Galerije saopštili da Salona neće biti jer nisu obezbijeđena sredstva.

“Ukoliko zaposleni u JU Muzej 'Mirko Komnenović' i Galerije 'Josip Bepo Benković' smatraju da ne mogu da organizuju Salon, onda će to učiniti Opština, odnosno Organizacioni odbor, stručno tjelo formirano tim povodom”, poručeno je tada iz Kabineta predsjednika opštine Dejana Mandića uz tvrdnju da novac za organizaciju nije sporan. “Oko salona nema licitiranja”, bio je kategoričan Mandić.

Formiranje Organizacionog odbora za pripremu salona, u Galeriji su ocijenili kao politički, a ne stručan potez

Formiranje Organizacionog odbora za pripremu salona, u Galeriji su ocijenili kao politički, a ne stručan potez .

“Kako niko iz te ustanove nije uključen u organizaciju Salona, onda se galerijski prostor za izlaganje može dobiti samo ako se to reguliše ugovorom. Mi ne možemo da dozvolimo vršljanje po ustanovi”, poručila je Radmila Ćapin, donedavno VD direktorka te ustanove.

“Galerija mora da bude otvorena, galerija nije vlasništvo ljudi koji u njoj rade, ona nije moja, galerija je institucija ovoga grada, čiji je osnivač Opština”, kategoričan je Mandić, objasnivši da je samo iskoristio statutarna prava koja mu daju mogućnost: “da radim ovo što sam uradio, jer nismo smjeli dovesti u pitanje održavanje ove kulturne manifestacije”.

Mandić je zaključio da je najveći dio operativnih poslova završen i ida će 47. Hercegnovski zimski salon biti održan u Galeriji “Josip Bepo Benković”.

Bonus video: