Optužba za mučenje Aleksandra Pejanovića će uskoro zastarjeti

Advokat Dalibor Kavarić optužio institucije za pomaganje batinašima Aleksandra Pejanovića
309 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 19:46h

Podgorički advokat Dalibor Kavarić kazao je da izvršioci i nalogodavci prebijanja pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci 2008. godine “uživaju široku i izdašnu institucionalnu podršku u vidu Uprave policije, Tužilaštva i Osnovnog i Višeg suda”.

Pet godina traje sudski postupak protiv policajaca Ivice Paunovića, Milana Kljajevića i Milanka Lekovića, okrivljenih za prebijanje Pejanovića.

Viši sud u Podgorici sredinom juna prošle godine drugi put je ukinuo osuđujuću presudu Paunoviću, Kljajeviću i Lekoviću, koji su sredinom februara osuđeni na po sedam mjeseci zatvora zbog prebijanja Pejanovića. Predmet je nakon toga ponovo dobila sutkinja Osnovnog suda Larisa Mijušković- Stamatović.

“Upozorio sam Osnovni sud da slučaj traje već pet godina i da je još na početku te da će početkom novembra ove godine nastupiti zastara”, kazao je Kavarić.

Paunoviću, Kljajeviću i Lekoviću na teret se stavljaju dva krivična djela: Zlostavljanje i mučenje, za koje zastara nastupa u novembru, i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Kavarić je istakao da je Osnovnom sudu uputio zahtjev za razdvajanje postupka za jedno od krivičnih djela u prebijanju Pejanovića, kako ne bi došlo do zastare.

“Naime, u slučaju prebijanja stavljena su im na teret dva krivična djela, jedno je u ovom momentu zrelo za presuđenje i upozorio sam sud da ukoliko se brzo ne okonča taj postupak da će s obzirom na razloge ukidnog rješenja Višeg suda cjelokupni postupak predugo potrajati i da će doći do zastare za jedno od djela”, kazao je Kavarić.

To nije bio dovoljan razlog za Osnovni sud kaže advokat.

“Dobio sam nevjerovatnu odluku Osnovnog suda iz kojeg su naveli da je godinu dana dovoljno da se okonča postupak. Sud nije uzeo u obzir da postupak traje više od pet godina, da je sutkinja odredila saslušanje još dva svjedoka, bivše saoptužene Dobrivoja Đuričića i Bojana Radunovića, koji su već oslobođeni. Takođe, biće odrađeno i dopunsko saslušanje vještaka medicinske struke Dragane Čukić, koja će morati da izradi pismeni nalaz, pa da će trebati da se saopšti mišljenje o ukidnim razlozima, pa pravo prigovora stranaka, dopune, nalaze itd.”, kazao je Kavarić.

Dragana Čukić duže vrijeme je na bolovanju, zbog zdravstvenih problema.

“Sve će to dovesti do enormnog odugovlačenja i do sigurne zastare, za jedno od djela”, rekao je Kavarić.

Galerija

Bonus video: