Apelacioni sud ukinuo odluku da se Šaranović i Koljenšić izruče Srbiji

Šaranović i Koljenšić, nalaze se u ekstradicionom pritvoru od kraja jula 2013. zbog sumnje da su sa Milošem Delibašićem organizovali i izveli ubistvo Nikole Bojovića
56 pregleda 26 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2014. 07:46h

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je odluku podgoričkog Vi šeg suda da se Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić izruče Srbiji zbog sumnje da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

“Vijestima nedjeljom” je ovu informaciju potvrdio advokat Nikola Medojević, branilac osumnjičenog Koljenšića. Dodao je da je na posredan način saznao ovu informaciju, iako mu rješenje Apelacionog suda još nije uručeno.

Šaranovićev branilac advok at Zoran Piperović “Vijestima” je izjavio da je siguran da je ukinuta odluka o izručenju, te da će Viši sud u Podgorici ponovo morati da odlučuje.

Vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je rješenje krajem decembra 2013. u kojem se navodi da su ispunjeni uslovi za izručenje državljana Crne Gore Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, po molbi Republike Srbije radi krivičnog gonjenja po naredbi za istragu tužilaštva zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo.

Advokat Piperović je bio siguran da će Apelacioni sud ukinuti ovo rješenje i da će u ponovnom odlučivanju Viši sud donijeti novo rješenje u kojem će navesti da nijesu ispunjeni uslovi za izručenje

Šaranović i Koljenšić, nalaze se u ekstradicionom pritvoru od kraja jula 2013. godine zbog sumnje da su sa Beograđaninom Milošem Delibašićem organizovali i izveli ubistvo Beograđanina Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

Advokati Medojević i Piperović su i prije odluke Apelacionog suda smatrali da je rješenje Višeg suda da se Šaranović i Koljenšić izuče skandalozno, zato što je zaobišlo ključnu stvar - da se sopstveni državljanin ne izručuje ako je krivično djelo djelimično izvršeno na teritoriji zamoljene države.

Advokat Medojević ističe da je ključna činjenica da li je mjesto izvršenja krivičnog djela u Crnoj Gori, te ako jeste, izručenje nije moguće.

“Prema odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji i Ugovora o izručenju između Crne Gore i Srbije izručenje Koljenišića je pravno nemoguće u slučaju ako je krivično djelo u cjelini ili djelimično izvršeno na teritoriji Crne Gore. S obzirom na to da se u ovom slučaju u tužilačkim spisima iz Beograda navodi da je djelo izvršeno i na teritoriji Crne Gore, to apsolutno ukazuje na jedini mogući zaključak da izručenje nije dozvoljeno, odnosno da uslovi nisu ispunjeni”, izjavio je advokat Medojević.

Advokat Piperović je bio siguran da će Apelacioni sud ukinuti ovo rješenje i da će u ponovnom odlučivanju Viši sud donijeti novo rješenje u kojem će navesti da nijesu ispunjeni uslovi za izručenje.

“Vijeće Višeg suda treba da donese rješenje da nijesu ispunjeni uslovi za izručenje”, smatra Piperović.

U prilog ove tvrdnje, branioci se pozivaju na već ranije donijetu odluku Apelacionog suda koji je ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici da Miloš Delibašić iz Beograda bude izručen Srbiji radi vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da je izvršio krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo i razbojništvo.

Vijeće Apelacionog suda uvažilo je žalbu advokata Miloša Vuksanovića i ukinulo rješenje Višeg suda, koje je donijelo odluku da Miloš B. Delibašić, bude izručen Srbiji zbog sumnje da je 29. aprila 2013. godine ubio Nikolu Bojovića u Beogradu.

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

Bonus video: