Epilog borbe duge 50 godina - broj pušača u SAD smanjen sa 42 na 18 odsto

Pored tog napretka, u SAD još puši 44 miliona Amerikanca i 443.000 umire svake godine od bolesti vezanih za pušenje
9 komentar(a)
pušenje, Foto: Shutterstock
pušenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2014. 10:56h

Prije 50 godina, 42 odsto Amerikaca je pušilo i cigarete su bile dozvoljene skoro svuda, ali se sve promijenilo 11. januara 1964. sa izvještajem sanitarnih vlasti koje su prvi put saopštile da su cigarete uzrok raka pluća.

Taj dokument na 400 strana, koji je tada bio na svim naslovnim stranama štampe, obiljžio je početak nemilosrdne i plodne kampanje do danas protiv pušenja, jer sada samo 18 odsto populacije u SAD puši, a prodaja cigareta je pala za čak više od 70 odsto.

"Taj izvještaj i napori protiv duvana predstavljaju najuspješniju kampanju vlasti u modernoj istoriji za dobrobit građana", rekao je Dejvid Levi, demograf sa univerzizeta Džordžtaun iz Vašingtona i jedan od koautora nove studije napravljene za ovu godišnjicu.

Levi je rekao da je kampanja uspjela da spasi osam miliona života građana tokom posljednih 50 godina, periodu tokom kojeg je zbog pušenja umrlo 18 miliona ljudi.

Rak pluća je opao kod muškaraca za 2,5 odsto i kod žena za 1,9 odsto od 2005. do 2009. godine.

Smanjenje pušenja je uticalo da se smanji mortalitet od kardiovaskularnih bolesti, prema jednoj studiji iz 2007. godine.

Danas 30 američkih država i Vašington DC, kao i više stotina gradova širom SAD zabranili su pušenje na javnim mjestima i znatno povećali porez na cigarete.

Proizvođači cigareta su tako postali mete raznih sudskih sporova, a najveći slučaj je bio kada je 40-ak američkih država zatražilo od njih da plate troškove liječenja pacijenata pušača koji su oboljeli direktno od konzumiranja duvana.

Proizvođači su pristali na kompromis 1998. i dali 200 milijardi dolara, i smanjili reklamiranje cigareta mladima.

Međutim, oni i danas troše do 8,8 milijardi dolara godišnje za reklame.

Pored tog napretka, u SAD još puši 44 miliona Amerikanca i 443.000 umire svake godine od bolesti vezanih za pušenje.

Na svjetskom nivou povećan je broj pušaca prvenstveno zbog sve većeg broja stanovnika na planeti.

Bonus video: