Džejn Kempion na čelu 67. Kanskog festivala

Novozelandska filmska autorka je izjavila da je oduševljena što će predsjedavati žirijem
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 11:37h

Novozelandska filmska autorka Džejn Kempion, jedina žena koja je osvojila Zlatnu palmu, predsjedavaće žirijem 67. Filmskog festivala u Kanu, najavili su organizatori.

Najpoznatija po filmu “Klavir”, kojim je 1993. godine ušla u istoriju kao prva i za sada jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu, Džejn Kempion je izjavila da je oduševljena što će predsjedavati žirijem 67. Kana, koji će biti održan od 14. do 25. maja.

“Jedva čekam”, istakla je Džejn Kempion, koja je za “Klavir” dobila i Oskara za najbolji originalni scenario, kao i još tridesetak nagrada na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta. Za ulogu u tom filmu u Kanu je nagrađena i glumica Holi Hanter, a partner joj je bio Harvi Kajtel.

Džejn Kempion je dobila Zlatnu palmu u Kanu i za svoj prvi kratki film “Peel” 1986. godine.

Posljednji put predstavila se u Kanu 2009. godine filmom “Sjajna zvijezda” o ljubavi pjesnika Džona Kitsa i njegove muze Fani Braun u XIX vijeku.

“Od prvog mog učešća u Kanu - kratkim filmovima 1986. godine, imala sam priliku da vidim toliko mnogo strana Festivala i moje poštovanje prema toj kraljici filmskih festivala je godinama samo raslo.

Kanski festival uspijeva da iskombinuje glamur filmske industrije, zvijezde, žurke, plaže, biznis, ali rigorozno čuva i svoju ozbiljnost prema umjetnosti i najboljim dostignućima novog svjetskog filma”, istakla je Džejn Kempion u izjavi za festivalski sajt.

U Kanu je 2013. godine, kada je predsjedavala žirijem programa kratkih filmova, dobila i nagradu Zlatna kočija, u okviru selekcije “Petnaest dana režisera”.

Na Filmskom festivalu u Kanu, kako je istakla, mogu se desiti čudnovate stvari, otkrivaju se glumci i filmovi, stvaraju se karijere…

“Znam to, jer se to i meni desilo”, istakla je proslavljena rediteljka koja je 2009. godine, kada je bila jedina žena u takmičarskom programu 62. Kana, pozvala koleginice da budu prisutnije na tom festivalu, jer predstavljaju, kako je tada istakla, polovinu svjetske populacije koja rađa cijeli svijet.

Direktor Filmskog festivala u Kanu Tjeri Fremo istakao je da se Džejn Kempion pridružuje, kao predsednica žirija, slavnim prethodnicima na toj funkciji, kao što su Mišel Morgan, Žana Moro, Fransoa Sagan, Izabel Ađani, Liv Ulman i Izaberl Iper, koja je bila na čelu žirija 2009.

Džejn Kempion, kako je istakao Fremo, dolazi iz zemlje u kojoj je film rijedak, ali snažan fenomen, a jedan je od reditelja koji savršeno pokazuju da je moguće praviti filmove koji su i umjetnički vrijedni i dopadljivi najširoj svjetskoj publici.

“Uvjereni smo da će se taj pristup ogledati i u radu žirija kojim ona predsjedava”, poručio je Fremo.

Žirijem Filmskog festivala u Kanu 2013. predsjedavao je američki reditelj i oskarovac Stiven Spilberg, a Zlatnu palmu osvojio je francuski film “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša o ljubavi dvije žene. Gran pri je dodijeljen filmu “Inside Llewyn Davis” braće Koen o njujorškoj folk sceni 60-ih, a za režiju je nagrađen Amat Eskalante za dramu “Heli” o nasilju u Meksiku.

Galerija

Bonus video: