Otkrivene "lepljive loptice" koje sprečavaju širenje raka

Kada se ove lepljive sfere ubrizgaju u krv, one se kače na bijela krvna zrnca.
95 pregleda 0 komentar(a)
Pluća, Foto: Shutterstock
Pluća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2014. 09:58h

„Lepljive loptice“ koje mogu da unište ćelije tumora u krvi i spriječe širenje raka uskoro bi mogle da postanu realnost sudeći po novom istraživanju.

Najopasnija i najsmrtonosnija faza tumora jeste trenutak kada počinje da se širi po tijelu a naučnici sa Univerziteta Kornel su uspeli da dizajniraju nano čestice koje ostaju u krvotoku i ubijaju ćelije raka koje se kroz nju kreću.

Oni tvrde da bi uticaj ovog otkrića mogao da bude „dramatičan“ ali da je i dalje puno posla pred njima.

Jedan od najvećih faktora koji se tiču životnog vijeka nakon što je otkriven rak jeste to da li se tumor proširio kako bi postao metastatički rak.

„Skoro 90 odsto svih smrti uzrokovanih rakom u vezi su sa metastazama“, izjavio je vođa istraživanja, profeosr Majkl King.

Tim sa univerziteta osmislio je potpuno novi način za rešavanje ovog problema.

Oni su spojili protein koji ubija rak pod nazivom Trail i druge lepljive proteine za malu sferu ili nano čestice.

Kada se ove lepljive sfere ubrizgaju u krv, one se kače na bijela krvna zrnca.

Testovi su pokazali da pri kretanju kroz krvotok, bijele krvne ćelije nailaze na ćelije tumora koje su se odlomile sa glavnog tumora i pokušavaju da se prošire po tijelu.

Prilikom ovog kontakta Trail protein je izazivao smrt ćelija tumora.

Međutim, i dalje je potrebno sprovesti veliki broj testova na miševima i većim životinjama prije nego što se naučnici odluče za testiranje na ljudima.

Dosadašnji rezultati pokazuju da ne postoje negativni efekti na imuni sistem i da ne dolazi do oštećenja drugih črvnih ćelija ili krvnih sudova.

Bonus video: