Trijumf filma braće Koen: Većina glasova za “Inside Llewyn Davis”

Dženifer Lorens dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, za “American Hustle”, a Džejms Franko za najboljeg epizodnig glumca
57 pregleda 0 komentar(a)
braća Koen, Džoel i Itan Koen, Foto: Toutlecine.com
braća Koen, Džoel i Itan Koen, Foto: Toutlecine.com
Ažurirano: 08.01.2014. 10:12h

Američko udruženje filmskih kritičara proglasilo je najboljim filmom 2013. godine “Inside Llewyn Davis” braće Koen, koji su dobili i nagradu za najbolju režiju, a glavna zvijezda njihovog filma Oskar Ajsak za najboljeg glumca.

Džoel i Itan Koen trijumfovali su na 48. godišnjoj dodjeli nagrada Američkog udruženja filmskih kritičara, održanoj četvrtog januara u Njujorku. Udruženje okuplja 56 filmskih kritičara iz cijele zemlje, a braća Koen pobijedila su većinom glasova. Braća Koen su, inače, premijerno prikazala film “Inside Llewyn Davis” 2013. u Kanu, a osvojili su Gran pri žirija tog francuskog festivala na kojem su 1991. godine dobili Zlatnu palmu za “Barton Fink”.

Osim braće Koen i Ajsaka, koji igra glavnu ulogu u njihovom filmu o fiktivnom folk pjevaču 60-ih godina XX vijeka u Grinvič Vilidžu, nagrađena je i Kejt Blanšet za ulogu u filmu Vudija Alena “Blue Jasmine”.

Udruženje filmskih kritičara dodijelilo je nagradu za najbolji scenario ostvarenju “Prije ponoći”. Dženifer Lorens dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, za “American Hustle”, a Džejms Franko za najboljeg epizodnig glumca, za ulogu u filmu “Spring Breakers”.

Najboljim stranim filmom proglašen je “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša, intimna ljubavna lezbijska priča, koja je osvojila Zlatnu palmu u Kanu 2013. Nagrada za najbolji dokumentarni film dodijeljena je kontroverznom i nagrađivanom ostvarenju Džošue Openhajmera “Čin ubijanja”, koji je nedavno u Crnogorskom narodnom pozorištu otvorio Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj.

Bonus video: