Radulović: Radović nevješto prikriva korupciju

Advokat Radulović reagovao na tvrdnje predsjednika Osnovnog suda
4 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.01.2014. 19:40h

Punomoćnik MANS-a, advokat Veselin Radulović, ocijenio je da navodi predsjednika podgoričkog Osnovnog suda Zorana Radovića liče na nevješt pokušaj prikrivanja korupcije i nezakonitog omogućavanja nekim licima da biraju sudije u predmetima tog suda.

Advokat je reagovao na dio intervjua Radovića, u kome tvrdi da Pravosudno-informacioni sistem (PRIS), koji po metodi slučajnog odabira dodjeljuje predmete sudijama, ima nedostatak koji mogu da koriste stranke i da biraju sudije.

Reagovanje Radulovića “Vijesti” prenose u cjelini: “G-din Radović prvo priznaje da nedostatak u Pravosudno-informacionom sistemu (PRIS) omogućava strankama da suprotno zakonu biraju sudije u svojim predmetima. Nakon toga, g-din Radović 'objašnjava' da je taj nedostatak razlog zbog koga je predmet po tužbi Lutrije i Džek pota, koje kontrolišu kontroverzni biznismeni Branislav Mićunović i Sava - Džigi Grbović, nezakonito dodijeljen sudiji Blažu Jovaniću.

'Nedostaci' koji su omogućili Branislavu Mićunoviću i Savi Džigiju Grboviću da u predmetu, u kome su neposredno zainteresovani, izaberu sudiju Jovanića, svakako nijesu u PRIS-u

Zato podsjećam javnost i g-dina Radovića da je tužba Lutrije i Džek pota podnešena u junu 2012. godine, da je u istom mjesecu povučena i da je u istom mjesecu ponovo podnešena i dodijeljena nezakonito u rad sudiji Jovaniću. Dakle, tada još nije bio u primjeni PRIS sa nedostatkom o kome govori g-din Radović. 'Nedostaci' koji su omogućili Branislavu Mićunoviću i Savi Džigiju Grboviću da u predmetu u kome su neposredno zainteresovani izaberu sudiju Jovanića, svakako nijesu u PRIS-u.

U prijavi koju sam kao punomoćnik MANS-a podnio g-dinu Radoviću, detaljno je opisano kako je u ovom slučaju kršen zakon i kako je Branislavu Mićunoviću i Savi Džigiju Grboviću omogućeno da izaberu sudiju Jovanića da sudi taj predmet. Kako je nesporno da u vrijeme dodjele ovog predmeta PRIS nije bio u primjeni, to proizilazi da su nedostaci koji su omogućili kršenje zakona isključivo u ljudskom faktoru i ti nedostaci ne mogu ukazivati na bilo šta drugo osim na korupciju. Stoga je jasno da nije u pitanju nikakva tombola u sistemu, kako tvrdi g-din Radović, već se prije radi o korupciji u sistemu.

Zato očekujem da se g-din Radović odgovorno odnese prema prijavi koju sam podnio i da me o svom stavu obavijesti sa valjanim obrazloženjem, a ne da u izjavama medijima obmanjuje javnost i prikriva činjenicu da je u sudu čijim radom rukovodi Branislavu Mićunoviću i Savi Džigiju Grboviću omogućeno da biraju sudiju u predmetu u kome traže milione eura iz državnog budžeta, a koje im sudija koga su izabrali dosuđuje”, piše u reagovanju Radulovića.

Bonus video: