Još nije zakazan početak novog suđenja za ubistvo Nebojše Nikezića

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je Nebojša Mugoša osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva kuma Nebojše Nikezića
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 17:52h

Nakon što je predsjednik Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović krajem decembra odbio kao neosnovan zahtjev za izuzeće sutkinje Vesne Moštrokol iz predmeta za ubistvo Nebojše Nikezića, sudija još nije zakazala početak ponovljenog sudskog procesa.

Razlog za to je što je Moštrokol, na zahtjev osnovnog državnog tužioca u Podgorici, predala spise predmeta, zbog krivične prijave koju je protiv nje podnijela Sanja Nikezić, supruga stradalog Nebojše.

Nakon što tužilac vrati predmet, tada će biti zakazan termin početka suđenja.

U krivičnoj prijavi protiv Moštrokol, koju je vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela Sanja Nikezić, navodi se da postoji sumnja da je zloupotrijebila službeni položaj.

“Sudija u presudi namjerno nije istinito utvrdila činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonite i pravične odluke, te da savjesno ocijeni sve dokaze. U presudu je unijela očigledno neistinite podatke, tako što je preinačila stvarne iskaze svjedoka Milice Nikezić, majke pokojnog Nebojše, i nesavjesno se ponijela prema sadržaju drugih dokaznih sredstava sa ciljem privilegovanja optuženog Nebojše Mugoše. Sudija kao autor presude je na predlog porodice Nikezić i tužioca, odbila finansijsko vještačenje po računima optuženog Mugoše, iako svjesna da se putem finansijskog vještačenja utvrđuje da li je na osnovu priliva i odliva novčanih sredstava sa otvorenih žiro-računa optuženog imao mogućnosti da iz ostvarene dobiti u svom poslovanju, gotovinski uštedi novac od 515.000 eura pronađen u njegovom stanu”, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi.

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je Nebojša Mugoša osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva kuma Nebojše Nikezića. Prvostepenom presudom, nijesu prihvaćeni navodi optužnice da je Mugoša iz koristoljublja i na podmukao način ubio kuma.

“Pošto u konkretnom slučaju činjenica vlasništva nad novcem pronađenim u stanu optuženog predstavlja odlučnu činjenicu za ocjenu postojanja krivičnog djela optuženog, to se osnovano u žalbi državnog tužioca navodi da je ovu odlučnu činjenicu bilo potrebno u potpunosti razjasniti, odnosno utvrditi do izvjesnosti o čijem se novcu radilo”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Vijeće sutkinje Moštrokol nije prihvatilo pravnu kvalifikaciju iz optužnice - da je Mugoša izvršio krivično djelo teško ubistvo, odnosno na podmukao način i iz koristoljublja, već da se u radnjama optuženog stiču elementi bića krivičnog djela ubistvo član 143 Krivičnog zakonika. Prema Zakonu, za to ubistvo predviđena je kazna od pet do 15 godina.

Prema optužnici, Mugoša je 17. februara 2011. na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nikezića.

Bonus video: