Nastavak istrage o smrti Pabla Nerude: Opravdana sumnja ostaje

Pinočeovi agenti iskoristili Nerudinu bolest kako bi mu injekcijom ubrizgali otrov dok je ležao u bolnici u Santjagu?
0 komentar(a)
Pablo Neruda, Foto: Wikipedia.org
Pablo Neruda, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 08.01.2014. 08:14h

Uprkos tome što su toksikološki nalazi potvrdili da je čileanski pjesnik preminuo prirodnom smrću, njegov vozač i članovi porodice zahtijevaju dalju istragu, vjerujući da su Pabla Nerudu ubili agenti Pinočeovog režima.

Članovi porodice jednog od najvećih pjesnika XX vijeka osporavaju forenzičke toksikološke nalaze obavljene nakon ekshumacije tijela čileanskog slavnog pjesnika koji ukazuju na to da ipak nije bio ubijen, na što su mnogi sumnjali od njegove smrti 1973. Pablo Neruda umro je samo nekoliko dana nakon vojnog udara 11. septembra 1973, kada je svrgnut s vlasti čileanski socijalistički predsjednik Salvador Aljende i uspostavljena brutalna diktatura Augusta Pinočea. Smatra se da je tokom 17 godina njegove diktature ubijeno oko 3.000 ljudi.

Pjesnikov nekadašnji vozač izjavio je da su Pinočeovi agenti iskoristili Nerudinu bolest kako bi mu injekcijom ubrizgali otrov dok je ležao u bolnici u Santjagu. Nerudini posmrtni ostaci ekshumirani su u aprilu prošle godine i analizirali su ih međunarodni i lokalni stručnjaci. Nakon sedam mjeseci testova, u novembru je objavljeno da u tijelu nisu pronađeni tragovi otrova. Petnaest vrhunskih forenzičara u Čileu, Americi i Španiji obavljali su istraživanja na posmrtnim ostacima i zaključili su da je pjesnik umro od raka prostate.

“Nismo našli forenzičke dokaze koji bi potkrijepili mišljenje da je Pablo Neruda umro neprirodnom smrću”, rekao je Patrisio Bustos, načelnik odjeljenja za forenziku ministarstva pravosuđa. Forenzičari su izjavili da su učinili sve kako bi utvrdili je li Neruda otrovan.

Članovi Nerudine porodice zahtijevaju da se nastavi istraživanje jer nisu uvjereni u istinitost forenzičkih rezultata. Ali, i oni su podijeljeni u mišljenjima.

Jedan od Nerudnih rođaka, Rodolfo Rejes, zahtijeva nastavak istrage.

“Moramo nastaviti istraživnje, ovo je samo početak”, kazao je Rejes koji je napomenuo da će zatražiti od Marija Karoze, čileanskog sudije zaduženog za taj slučaj, dodatne testove zbog mogućih tragova otrovnog gasa sarina i talija. Sudija je potvrdio da je ta mogućnost još otvorena.

“Ovaj izvještaj ne znači da je istraživanje na slučaju završeno, i postoji dodatna opravdana sumnja za nastavak istrage”, zaključio je Nerudin rođak.

Za razliku od njega, drugi rođak, Bernardo Rejes ostaje uvjeren da je njegov slavni rođak umro prirodnom smrću.

Tako i četiri decenije nakon smrti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kojem je pravo ime bilo Neftali Rikardo Rejes, pjesnik, diplomata i važan politički aktivista tokom turbulentnog vremena u Čileu, ostaje u centru pažnje svjetske javnosti i raznih intriga.

Bonus video: