Teške optužbe protiv Veselina Veljovića mjesecima u fioci tužilaštva

Boreta optužuje Veljovića da je podstrekao Vlaovića da lažno svjedoči na sudu, a na osnovu tog iskaza je, između ostalog, i osuđen na 30 godina zatvora
611 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2014. 21:18h

Šta se desilo sa krivičnom prijavom koju je osuđenik Saša Boreta podnio protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i Zorana Vlaovića, koji je bio zaštićeni svjedok u sudskom procesu za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića, nije poznato ni nakon tri mjeseca.

U prijavi koju je početkom oktobra tužilaštvu predao advokat Branislav Durutović, Boreta optužuje Veljovića da je podstrekao Vlaovića da lažno svjedoči na sudu, a na osnovu tog iskaza je, između ostalog, i osuđen na 30 godina zatvora.

Durutović je juče rekao “Vijestima” da nema nikakve informacije o tome šta je tužilaštvo uradilo po Boretinoj prijavi.

Veselin Veljović nije sinoć želio “Vijestima” da odgovori na pitanje da li su ga, povodom prijave koju je protiv njega podnio Boreta, kontaktirali iz tužilaštva, odnosno da li je pozivan da pred tužiocem da izjavu

“Niko me nije zvao. Ne želim to da komentarišem”, kazao je Veljović.

Iz tužilaštva, povodom Boretine prijave nisu pozivali ni bivšeg službenika Specijalne antiterorističke jedinice i nekadašnjeg šefa obezbjeđenja u spuškom zatvoru Brajuška Brajuškovića, čije je saslušanje predložio sam Boreta.

“Nisu me tim povodom zvali iz tužilaštva. Jedina saznanja koja imam o toj prijavi je ono što sam pročitao u novinama, a to je da je osuđenik Saša Boreta podnio prijavu protiv njih”, kazao je Brajušković.

Iako ga nisu pozivali iz tužilaštva, upravo Brajuškovićeve tvrdnje da je Veljović instalirao rođaka Vlaovića u zatvor, koji je kasnije na sudu navodno lažno svjedočio, a koje su objavljene u tekstu u "Vijestima" 25. septembra 2013, bile su povod za podnošenje prijave.

"Potvrđena su saznanja da iza pojavljivanja Zorana Vlaovića u svojstvu svjedoka i njegovih apsurdnih tvrdnji, stoje ljudi iz vrha bezbjednosnih struktura, koji su u cjelosti osmislili i iskonstruisali krivični postupak protiv Saše Borete i drugih optuženih lica", piše u prijavi koju je predao Durutović.

Boreta

Brajušković je u tom tekstu rekao da je od Borete dobio prijeteće pismo, u kome ga ovaj poziva da nadležnima prizna da je osmislio i realizovao akciju podmetanja zaštićenog svjedoka.

On je, međutim, tada rekao da sa tim nema nikakve veze i saopštio da je to Veljovićevo maslo, pozivajući nadležne da provjere njegove tvrdnje.

Veljović je to negirao, rekavši da mu bivši kolega "gnusnim lažima crta metu". Brajuškovićeve tvrdnje negirali su i policija i tužilaštvo.

Osim Brajuškovića, Boreta je u krivičnoj prijavi predložio da se sasluša još devet svjedoka. Na spisku su on, Željko Pejović, Željko Bulajić, Vuko Vučeković, Radosav Rašović, Slavko Radović i Jagoš Matanović, ali i Vlaović i Veljović.

Vlaović je prije pet godina, kao zaštićeni svjedok "Bohum", na sudu rekao da ga je jednog dana, dok je ležao na krevetu u karantinu zatvora u Spužu, mobilnim telefonom pozvala sestra koja je udata za Šćekića.

"Obratio sam se sestri: 'Đe si Šćekićušo'. Saša Boreta me pitao da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom Šćekićem, a zatim je rekao: 'Oduvali smo smrada, zavukao je nos tamo gdje mu nije bilo mjesto", ispričao je Vlahović tada.

Pojasnio je i da mu je Boreta potvrdio da je ubistvo počinio Milan Čila Šćekić, a da mu je pomogao Ljubo Vujadinović.

"Boreta mi je rekao da je tu bio još jedan momak iz Crne Gore koji se nalazi u Beogradu. A ubistvo su platili on i Ljubo Bigović u vrijednosti dva 'ferarija'", ispričao je svjedok i pojasnio da je sve što je saznao od Borete ispričao dvojici inspektora, koji su došli u Spuž i pitali ga da li nešto zna o ubistvu Šćekića.

U krivičnoj prijavi Boreta je napisao da je Vlaovićeva tvrdnja “apsurdna, neživotna i nelogična i nije zavređivala ozbiljniju ocjenu i analizu, a kamoli prihvatanje od strane suda".

Dodao je da je ta izjava ništavna, “posebno zbog toga što su Pejović, Bulajić, Vučeković i Rašović, koji su tada boravili u karantinu KPD-a, potvrdili da je svaki novi osuđenik, koji bi se pojavio u karantinu, pa i Boreta, bio upozoren da je Vlaović doušnik i špijun, te da ga se treba kloniti”.

Presudom Specijalnog vijeća podgoričkog Višeg suda, Čila Šćekić, optužen da je iz "heklera" 30. avgusta 2005. godine ubio inspektora Šćekića, i Ljubo Vujadinović, koji je nakon rafala ubicu čekao u automobilu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Na istu zatvorsku kaznu osuđeni su i Boreta i Bigović, zbog podstrekavanja ove dvojice na ubistvo i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela "Splendid" Žarka Radulovića.

U presudi piše da su Boreta i Bigović podstrekavali Alana Kožara da eksplozijama natjera Radulovića da kupi kuću Boreta, koja se nalazi uz hotel, za dva i po miliona eura, a za koju ovaj nije bio zainteresovan.

Kožar je osuđen na zatvorsku kaznu od 6 godina i 10 mjeseci. Apelacioni sud je potvrdio presudu za ubistvo Šćekića, a branioci optuženih žalili su se Vrhovnom sudu koji još nije donio odluku po toj žalbi.

Galerija

Bonus video: