Veljović je, ipak, Broj 1

Godinu za nama obilježile promjene u MUP-u, brojne optužbe na račun policije, mafijaška ubistva, tragedija u Platijama, ali i bombaški napadi i udari na novinare i slobodne medije
153 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 15:58h

Došao je novi ministar unutrašnjih poslova, novi je i direktor UP, ali je u prošloj godini prva ličnost u bezbjednosnom sistemu, ipak, bio čovjek koji je ima samo zvanje savjetnika predsjednika Crne Gore.

Poput Broja 1, vođe grupe TNT u kultnom stripu “Alan Ford”, nekadašnji prvi policajac Crne Gore Veselin Veljović bio je u mnogim pričama mozak svih operacija. Od dolaska Slavka Stojanovića na čelo UP, u bezbjednosnim krugovima se spekulise da je on samo produžena ruka bivšeg šefa, koji je bio u centru pažnje čak dvije najveće afere.

Veljovića je bivši potčinjeni u SAJ-u Brajuško Brajušković optužio da je organizovao „crne trojke“ za prebijanje protivnika vlasti, a jesenas je organizovao sada već famozni tajni skup o „NATO-u“ u policijskom kampu na Zlatici, gdje je kasnije utvrđeno da je izdavao naređenja kako da se ne izgube izbori u rodnom Mojkovcu.

„Vijesti“ hronološki donose pregled 10 događaja, koji su obilježili 2013.

1. Prvi dani 2013. godine donijeli su i novog ministra unutrašnjih poslova - Raško Konjević na iznenađenje mnogih postao je prvi čovjek MUP-a, gdje je odmah vrlo glasno najavio krupne, suštinske promjene, poštovanje zakona, sistematizaciju radnih mjesta, smanjenje troškova u najvećem državnom aparatu i odlučnu borbu protiv svih vidova kriminala.

Već na početku njegovog mandata krenuo je u kadrovske promjene, a kombinatorikom u vladajućoj koaliciji izbor za novog šefa UP-a pao je na dugodišnjeg policajca Slavka Stojanovića. Njegovim izborom bilo je jasno da je pobijedila jedna od suprotstavljenih struja u bezbjednosnim krugovima, a time je prokrčen put za povratak kadrova iz ere prvog direktora UP Veselina Veljovića. Osim brojnih povrataka u stare fotelje, iz kojih su bili istisnuti dok je direktor UP bio Božidar Vuksanović, suštinskih pomaka u radu policije nije bilo.

2. Polovinom februara dogodilo se dvostruko ubistvo u Baru - braća Dejan i Ljubomir Gojačanin usmrćeni su u bilijar klubu, a taj zločin pokrenuo je lavinu nezadovoljstva građana, koji su tražili da se država obračuna sa mafijom i rastućim kriminalom u tom lučkom gradu. Zbog dvostrukog ubistva sudi se Baraninu Šćepanu Bujiću, sinu jednog od vođe kriminalnog klana Veselina Bujića.

Zbog tragedije ministar je odmah poručio da mafija neće vladati državom. Narednih mjesec Posebna jedinica policije bila je na ulicama Bara, ali osim brojnih pretresa kuća i stanova članova šest organizovanih bandi u tom gradu, odlučnije akcije ili hapšenja nije bilo.

3. Krajem februara, baš u jeku akcije policije u Baru, dogodila se svojevrsna sapunica na relaciji policija - tužilaštvo - sud. Otac i sin Rajko i Pavić Škerović ostaće upamćeni po tome što su čak tri puta hapšeni u roku od četiri dana. Slučaj Škerović će se pamtiti i po tome što su tužioci i sudije imali razna pravna objašnjenja prilikom svojih odluka, nakon što je policija prilikom pretresa njihovih apartmana „Peđa”, pronašla drogu i oružje.

Škerović, koji je tvrdio da je dugogodišnji istaknuti član DPS-a, kao i njegov sin, oslobođeni su kasnije optužbi, dok je bivši momak njegove kćerke, Veljko Bulatović, osuđen na 2,8 godina robije jer je priznao da je droga njegova.

4. Jedna od najvećih drumskih tragedija u Crnoj Gori dogodila se 23. juna 2013. godine, kada je nakon slijetanja autobusa u kanjon Platije poginulo 18 rumunskih državljana, a 29 putnika iz te zemlje teško povrijeđeno.

Vještačenjem je utvrđeno da je nesreću u Platijama izazvao vozač „autobusa smrti“, koji je i poginuo u nesreći, jer je na toj dionici puta prije krivine kod mosta Grlo, vozio dvostruko većom brzinom od dozvoljene.

Tog dana Crna Gora je pokazala da je humana - brojni građani, spasilačke i medicinske ekipe su učinile sve da pomognu unesrećenim putnicima, a scene sa mjesta tragedije i kasnije iz Kliničkog centra na najgori način su podsjetile na željezničku nesreću, koja se 23. januara 2006. godine, dogodila na Bioču.

5. Nijedna godina za nama nije bila bez mafijaških ubistava, pa tako ni 2013. nijesu mimoišli obračuni u podzemlju.

U sačekuši, 29. juna ove godine, u kotorskom naselju Škaljari ubijen je Darko Bugarin (33), bivši policajac i tjelohranitelj ubijenog biznismena Dragana Dudića Frica. Bugarin je likvidiran oko ponoći hicima iz vatrenog oružja ispred kuće u kojoj je stanovao. Taj zločin, za sada, dopisan je na podužu listu nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori.

Pančevac Miloš Vidaković (28) usmrćen u julu u Budvi. To ubistvo je riješeno ponajviše zbog podataka operativaca iz Beograda, koji su ljetos iskoristili svesrdnu pomoć kolega iz Crne Gore i pored tog, rasvijetlili i ubistvo Nikole Bojovića, brata uhapšenog vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

U noći 6. novembra Baranin Stefan Đukić (23), koji je tek izašao iz zatvora, ubijen je u centru Bara. Đukić je bio blizak sa vođom drugog klana iz Bara Arminom Mušom Osmanagićem, koji je nekoliko dana prije ubistva hapšen sa suprugom Ljiljanom, zbog sumnje da su preko firme „Paladijum” oprali preko 340.000 eura.

6. U jeku turističke sezone, 12. jula policija je uhapsila člana ruskog menadžmenta KAP-a Dmitrija Potrubača.

Finansijski direktor se sumnjiči da je dao nalog za krađu preko 10 miliona eura struje, jer je bez ikakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, mjesecima povlačio električnu energiju iz evropske interkonekcije.

7. Polovinom avgusta bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice i službenik u ZIKS-u Brajuško Brajušković odlučio je da javno progovori o „crnim trojkama“, koje su, kako je tvrdio, po nalogu bivšeg komandata SAJ-a Veselina Veljovića i njegovog zamjenika Miljana Perovića tokom 1999. do 2001. godine prebijali neistomišljenike režima, opozicionare i novinare.

„Afera Brajuško” bila je i predmet istrage Tužilaštva koji nije našao elemente za pokretanje krivičnog postupka nakon tvrdnji bivšeg SAJ-ovca.

8. Bivši direktor policije Veselin Veljović u godini za nama definitivno bi mogao da ponese titulu „majstora za afere“, jer je u mnogima upravo on bio u centru pažnje, ali i istrage bivših kolega.

Aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika Filipa Vujanovića, kako je utvrđeno nalazom inspektora Unutrašnje kontrole je 9. novembra, samo sedam dana prije izbora u rodnom Mojkovcu organizovao tajni skup u kampu specijalnih jedinica na Zlatici, gdje je bivšim kolegama i civilima poručio: „Mojkovac ne smije pasti“!

Tajni kružok u kampu fotografisale su „Vijesti“, a istog dana Veljović je tvrdio da je organizovao kurs, gdje je bivšim kolegama, rodom iz Mojkovca, pričao o prednostima ulaska u NATO alijansu.

Istragom Unutrašnje kontrole je, dakle, utvrđeno da Veljović nije govorio istinu, već da je držao čas svojim Mojkovčanima - policajcima, kako da pomognu još jednu izbornu pobjedu vladajućeg DPS–a.

Predsjednik Vujanović povukao savjetnika Veljovića sa pozicije predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO-u, a onda je direktor policije smijenio komandanta SAJ-a Mladena Markovića..

9. Na izmaku 2013. godine otvoreni su pregovori u poglavljima 23 i 24, koji se odnose na pravosuđe, vladavinu prava, slobodu i bezbjednost građana. Otvaranjem tih ključnih poglavlja, EU traži „krupne ribe”, a da li će se i u Crnoj Gori to dogoditi ponajviše zavisi od političke volje i “slobode” u radu policije i Tužilaštva.

Crnu Goru očekuje dugotrajan proces kao i sve zemlje koje su pristupale EU, a njihovo iskustvo govori da će kako budu odmicali dani, zahtjevi iz Brisela biti sve veći.

Za sada još nema nijedne pravosnažne presude za korupciju na visokom nivou.

10. Za kraj godine „Vijesti“ su dobile „čestitku“ - dinamit velike razorne moći aktiviran je ispod prozora glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića. Premijer Milo Đukanović je policiji i Tužilaštvu zaprijetio da će biti smjena ako ne riješe ovaj, ali i bombaški napad na stan načelnika barske policije Miloša Radulovića.

Novinaru Tufiku Softiću ljetos je bačena bomba u dvorište, a potom je iz Beograda stigao i čuveni “specijalac” Vladimir-Beba Popović da uveže sve neprijateljski nastrojene medije i da pokuša da prevaspitava novinare i reportere „Vijesti“.

Jesen je donijela lavinu kamenica, koje su u serijama bacane na redakciju lista.

Galerija

Bonus video: