BiblioTech

Kako će izgledati biblioteke u budućnosti?

Prostor je ekonomičniji budući da Biblioteka može da se pohvali kolekcijom od 10.000 digitalnih naslova
0 komentar(a)
biblioteka, San Antoniko, Foto: Statesman.com
biblioteka, San Antoniko, Foto: Statesman.com
Ažurirano: 28.03.2019. 07:45h

Budućnost javnih biblioteka izgledaće poput Epl radnji. Redovi blistavih ajpeda i ajmekova. Stotine drugih tableta dostupnim svima sa članskim karticama.

Biblioteka u San Antoniju vrijedna 2,3 miliona dolara nema knjige. I upravo to je čini popularnom za posjetioce koji dolaze čak iz Hong Konga kako bi eventualno ideju odnijeli kući.

Digitalne biblioTeke već godinama postoje u sudentskim kampusima ali je okrug Beksar u kome se nalazi Biblioteka ušao u istoriju otvorivši prvu javnu biblioteku u SAD koja funkcioniše bez štampanog materijala.

San Antonio je sedmi po veličini grad u SAD ali je na 60. mjestu po pismenosti, pokazuju javni podaci. Početkom 2000-ih, okolinu današnje Biblioteke činili su socijalni stanovi i bakalnice a knjižare nisu ni postojale. Deceniju kasnije, kaže projekt koordinator Biblioteke Lora Kol, većina porodica u okolini i dalje nema bežični internet.

"Kako da povećate stopu pismenosti sa tako malo sredstava?", pita ona.

Stanovništvo sada koristi priliku. Biblioteka je na putu da pređe cifru od 100.000 posjetilaca u svojoj prvoj godini. Pronaći slobodan ajmek u Biblioteci tokom školskih raspusta je često nemoguća misija, a većina čitača e-knjiga ima po pet knjiga učitanih.

Glavna bibliotekarka Ešli Elkhof radno iskustvo je stekla u tradicionalnim bibliotekama i svjesna je problema starog posla: pogrešno vraćene knjige izgubljenene na gomili, iscijepane stranice, nevraćene knjige.

Za gotovo četiri mesjeca rada Biblioteke, nijedan skupi tablet nije "dobio noge", piše AP.

Prostor je ekonomičniji budući da Biblioteka može da se pohvali kolekcijom od 10.000 digitalnih naslova kupljenih po istoj cijeni kao i štapane knjige ali je prostor koji oni zauzimaju mnogo manji čime su milioni dolara koji bi otišli na skladištenje knjiga sada ušteđeni.

"Ako imate police, morate da strukturišete zgradu tako da može da izdrži tu težinu", objašnjava Elkhofova.

U Ostinu, gradske vlasti grade biblioteku vrijednu 120 miliona dolara koja će biti otvorena 2016.

Čak je i mala, tradicionalna biblioteka otvorena u obližnjem gradiću Kajl koštala milion dolara više od Biblioteke.

Tokom prve posjete 19-godišnja Abigejl Rejes prošla je kratak kurs pretrage digitalnih knjiga i tableta.

"Pomalo mi nedostaju knjige", rekla je ona. "Ne volim tablete jer me oči bole od njih".