sloboda medija

Misija OEBS-a o napadu na Nikčević: Atak na bezbjednost svakog građanina

Ovaj i slični napadi, po mišljenju šefice Misije, ujedno su i atak na osjećaj sigurnosti
0 komentar(a)
Lidija Nikčević, Foto: Ivan Petrušić
Lidija Nikčević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.01.2014. 08:01h

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova, snažno je osudila napad na novinarku dnevnog lista Dan, Lidiju Nikčević.

"Ovakav brutalni čin nasilja protiv jednog novinara, žene, i, u krajnjem, ljudskog bića, mora biti osuđen od strane svakog u zemlji. Ovaj niz slučajeva fizičkih nasrtaja i zastrašivanja novinara i medijskih kuća u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo nasilje nad slobodom javne riječi, čemu ne može i ne smije biti mjesta u jednom modernom, demokratskom društvu", navodi se u saopštenju.

Ovaj i slični napadi, po mišljenju šefice Misije, ujedno su i atak na osjećaj sigurnosti i bezbjednosti svakog građanina Crne Gore.

Nikčević: Mogu udarati, ali ću i ja udarati perom >>>

Misija OEBS-a apeluje na Vladu Crne Gore i njene institucije da sprovedu temeljnu i efikasnu istragu ovog slučaja, koja će rezultirati hapšenjem i procesuiranjem počinilaca ovog surovog napada, čiji način izvršenja izaziva posebnu zabrinutost.

"Šef Misije OEBS-a pažljivo prati oblast medijskih sloboda u Crnoj Gori, i s posebnom pažnjom iščekuje rasvjetljavanje, kako ovog, tako i svih prethodnih nerasvijetljenih slučajeva napada na novinare.

Sloboda medija je glavna komponenta zdravog i snažnog demokratskog društva, i ključni preduslov crnogorskih evropskih i evro-atlanskih integracija", zaključuje se.

Nikčević je brutalno pretučena prije dvije noći u Nikšiću, ispred dopisništva “Dana” u Nikšću, koje se nalazi u blizini hotela “Onogošt”.

Nepoznati, maskirani napadač, visok oko 1,85 metara sa fantomkom na glavi, obučen u crno, više puta udario je palicom po glavi. Nikčević je u napadu zadobila brojne podlive, posjekotine, a nakon intervencije ima 15 kopči na glavi.