Parovi koji znaju kako

Iskusni parovi takođe znaju kako postoje neka nepisana pravila važna za uspjeh braka - pravila uz koja se lakše podnose loša razdoblja, a doprinose rastu partnera pjedinačno i kao tim
0 komentar(a)
par, brak, Foto: Shutterstock
par, brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2014. 16:16h

Oni kvalitetno provode zajedničko vrijeme, znaju koje bitke da vode, a koje nisu vrijedne pažnje, ne kritikuju partnerovu porodicu i jedno su drugom na prvom mjestu. Pridržavate li se i vi ovih nepisanih pravila bračnog uspjeha?

Vjernost partneru i podrška u dobrim i lošim vremenima - ovo su bračna pravila koja su svima poznata. No, iskusni parovi takođe znaju kako postoje neka nepisana pravila važna za uspjeh braka - pravila uz koja se lakše podnose loša razdoblja, a doprinose rastu partnera pjedinačno i kao tim.

Znate li koja nepisana pravila slijede uspješni parovi?

  • Ne kritikuju partnerove prijatelje i porodicu

Vašu porodicu smijete da kritikujete samo vi i niko drugi - dakle. Zato bi i sami trebalo da budete oprezni s ocjenama. Ako je on nezadovoljan njima, budite uz njega kao savjetnik i prijatelj, ali ne kao podrška u negativnim ocjenama.

  • Neželjene savjete drže za sebe

Budite podrška i saslušajte partnerove probleme, ali probajte da izbjegnete "sveznajući" pristup. Savjet dajemo kada pokušavamo da pomognemo, ali kada nudimo previše "ja bih to ovako" stavova možemo da djelujemo kao kritičar. Umjesto toga, partneru dajte prostor da sam odluči i stekne samopouzdanje. Ono što je važno je da partnera činite sretnim, a ne da stvari uvijek napravite "na pravi način".

  • Znaju kada prepustiti glavnu riječ

Uvijek se brinete za suđe ili veš, jer vam se ne sviđa kako partner to radi? Finansije uzimate u svoje ruke jer mislite da on neće biti toliko oprezan? Prestanite s ovakvim navikama jer se vrlo lako možete zasititi uloge u kojoj sve leži na vašim leđima. Umjesto toga, sretni parovi pitaju partnera za savjet ili zatraže pomoć. Tako djeluju kao tim - i to uspješan tim.

  • Ne vraćaju se na stare argumente

Svađe se ponavljaju jer parovi često ne riješe problem do kraja. Nesuglasice koje se gomilaju dok ne prerastu u veliki okršaj mogu imati kobne posljedice na brak. Zato je važno o problemu razgovarati kada se dešava i zajednički postići rješenje.

  • Biraju bitke

Uspješni parovi znaju koje su im stvari važne, a koje nisu i zbog njih se ne vrijedi svađati. Ako vam nešto jako smeta, recite to partneru i raspravite. I imajte na umu da njegove navike nisu namjeran plan da vas izludi, već vjerovatno nije svjestan kako djeluju na vas. Ponekad je i jednostavna molba bolja od ljutnje jer on nije ponudio pomoć.

  • "Isključe se"

Ako ste fokusirani na neke druge probleme, poput posla, vaš partner može da se osjeti nevažno i zaboravljeno. Neka vam vrijeme provedeno s njim bude prioritet - makar to značilo isključivanje telefonske linije iza određenog sata ili vikend bez interneta.

  • Jedno drugome su na prvom mjestu!

Pripazite na spoljašnje, negativne uticaje koji ometaju vašu pažnju i zahtijevaju od vas dodatan angažman - poslovne obveze ili posesivni prijatelji. Sretni parovi svađaju se isto kao i oni koji se razvode, ali znaju kako da svađu okrenu u svoju korist i zajedničkim snagama riješe problem - postavljaju čvrste granice oko sebe i ne dopuštaju spoljašnjim faktorima da ometaju uspjeh veze.

Bonus video: