Uprava policije: U Crnoj Gori u 2013. registrovano 10 ubistava

"Broj počinjenih ubistava u 2013. ujedno je i najmanji u proteklih šest godina"
0 komentar(a)
ubistvo Miloš Vidaković, Foto: Vuk Lajović
ubistvo Miloš Vidaković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.01.2014. 14:57h

U Crnoj Gori je u 2013. godini registrovano deset ubistava i to je najmanji broj u poslednjih šest godina, kazali su iz Uprave policije.

Kako je saopšteno agenciji Mina, od tog broja službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova rasvijetlili su sedam, dok se na rasvjetljavanja tri ubistva intenzivno radi.

Navodi se da je u tom periodu počinjeno 44 ubistava u pokušaju, od kojih je rasvijetljeno 39.

Na teritoriji Podgorice od 1. januara do 1. decembra prošle godine, počinjeno jedno krivično djelo ubistvo, dok krivičnih djela teško ubistvo u pomenutom periodu nije bilo

U tom periodu počinjena su 34 ubistva u pokušaju, od kojih rasvijetljeno 31.

"Broj počinjenih ubistava u 2013. ujedno je i najmanji u proteklih šest godina. U 2008. je počinjeno 23 ubistava, tokom 2009. godine 24, u 2010. godini 15, a tokom 2011. godine 21 ubistvo“, saopštili su iz Uprave.

Kako su naveli, nijedan grad se statistički posebno ne izdvaja po broju počinjenih ubistava i ubistava u pokušaju.

Na teritoriji Podgorice od 1. januara do 1. decembra prošle godine, počinjeno jedno krivično djelo ubistvo, dok krivičnih djela teško ubistvo u pomenutom periodu nije bilo.

"Registrovano je opadanje broja počinjenih krivičnih djela ubistvo u 2013. godini u Podgorici u odnosu na prethodne godine, s obzirom da je u 2012. godini počinjeno pet krivičnih djela ubistvo, dok je u 2011. godini počinjeno četiri krivična djela ubistvo na teritoriji Glavnog grada", naveli su iz Uprave.

Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova je, prošle godine prijavljen nestanak ili udaljenje od kuće 153 osobe

"Od 01. januara do 01. novembra 2013. godine, na teritoriji Podgorice, nije počinjeno nijedno krivično djelo teško ubistvo, dok je u 2012. godini registrovano jedno krivično djelo teško ubistvo, a u 2011. godini dva krivična djela teško ubistvo“, kazali su iz Uprave.

Dodaje se da su i ta krivična djela rasvijetljena a počinioci procesuirani nadležnom državnom tužilaštvu.

"U navedenom periodu u 2013. godini na teritoriji Podgorice broj izvršenih krivičnih djela ubistvo u pokušaju je devet, u 2012. godini osam krivičnih djela ubistvo u pokušaju, a u 2011. godini petnaest krivičnih djela ubistvo u pokušaju", kazali su iz Uprave policije .

Oni su saopštili i da su sva krivična djela ubistvo u pokušaju počinjena u 2012. i 2011. godini na teritoriji Podgorice rasvijetljena, kao i osam krivičnih djela ubistvo u pokušaju počinjenih od 01. januara do 01. decembra 2013. godine, dok se na rasvjetljavanju jednog krivičnog djela ubistvo u pokušaju počinjenog u tekućoj godini intenzivno radi.

"Broj krivičnih djela teško ubistvo u pokušaju počinjenih na teritoriji Podgorice u prethodnih deset mjeseci u 2013. godini je jedno teško ubistvo u pokušaju, dok u 2012. godini nije bilo izvršenih teških ubistava u pokušaju, a u 2011. godini registrovano je jedno krivično djelo teško ubistvo u pokušaju", naveli su Uprave.

Kada su u pitanju motivi za izvršenje krivičnih djela, oni su razlikuju od slučaja do slučaja, a konačno se utvrđuju u krivičnom postupku.

Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova je, prošle godine prijavljen nestanak ili udaljenje od kuće 153 osobe.

Iz Uprave su kazali da je policijskim aktivnostima na terenu do sada, od 153 osobe, pronađene 142 čiji je nestanak prijavljen, dok se za 11 još uvijek preduzimaju aktivnosti na pronalasku.

Od 142 pronađenih, 132 je nađeno živo, dok je pronađeno i identifikovano deset beživotnih tijela koja su se potraživala kao nestala.

"U svih deset slučajeva u kojima su pronađena beživotna tijela nestalih nije bilo sumnji da se radilo o nasilnoj smrti, odnosno da je na njihovu štetu počinjeno krivično djelo sa smrtnom posljedicom, već se radilo o samoubistvu (utopljenjem, vješanjem i iz vatrenog oružja", zaključili su iz Uprave.

Bonus video: