Nikčević: Mogu udarati, ali ću i ja udarati perom

Maskirani napadač nasrnuo sinoć na dopisnicu iz Nikšića Lidiju Nikčević dok je izlazila iz redakcije lista, zadržana na liječenju u bolnici
85 pregleda 145 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 19:29h

Dugogodišnja novinarka "Dana" Lidija Nikčević brutalno je pretučena sinoć oko 19 časova ispred dopisništva tog lista u Nikšiću, koje se nalazi u Ulici Jola Piletića u blizini hotela “Onogošt” u centru grada.

Maskirani napadač, visok oko 1,85 metara sa fantomkom na glavi, obučen u crno, poput odjeće obezbjeđenja, kako je opisala Nikčević, napao je odmah nakon izlaska iz kancelarije i više puta udario u predjelu glave.

Novinarka je u napadu zadobila brojne podlive, posjekotine ali i 15 kopči zbog čega je sinoć ostala u bolničkoj postelji kako bi ljekari pratili njeno stanje.

“Krenula sam ka parkingu i nakon silaska niz stepenice napadač me povukao za lijevo rame. Od siline povlačenja okrenula sam se i vidjela kako desnom rukom zamahuje palicom, koja se savila na mojoj lijevoj polovini lobanje. Instiktivno sam podigla lijevu ruku i onda sam osjetila još jedan udarac po glavi, opet sa lijeve strane. Napadač me zatim povukao za torbu, a treći udarac je uslijedio po desnoj strani lobanje. Počela sam da zovem u pomoć ali me niko nije čuo“, ispričala je sinoć novinarka „Dana“.

Nikšić: Pretučena novinarka "Dana" Lidija Nikčević >>>

Napadač se, kako ona pretpostavlja, nakon njenih povika vjerovatno prepao i pobjegao u nepoznatom pravcu a ona se vratila nazad i ušla u frizerski salon, koji se nalazi pored kancelarije.

„Ušla sam unutra, sjela, a krv je išla niz obraze. Zatražila sam peškir i zamolila ih da pozovu Hitnu pomoć, diktirajući im broj, a zatim i policiju. U tom momentu na vratima se pojavio dr Mićo Radulović i njegova supruga Zorica koji su me odvezli do bolnice i kojima sam jako zahvalna. Tek kada sam ušla u Hitnu osjetila sam nemoć. Torba nije bila motiv, to je sigurno jer ne vjerujem da bi me neko zbog nje tako manijački udarao”, prisjetila se Nikčević, dok je sa čalmom na glavi sinoć sjedjela u bolničkom krevetu.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Policija je sinoć tragala za napadačem, ali do zaključenja lista nijesu imali više podataka o mogućem osumnjičenom.

Uprava policije je sinoć kasno poslala saopštenje u kojem je navedeno da je novinarka, u zapisniku izjavila da joj je maskirani napadač zadao više udaraca po glavi, a potom pokušao da joj otme tašnu.

“Nadležni tužilac je, na osnovu izjave oštećene i drugih činjenica, djelo kvalifikovao kao krivično djelo razbojništvo u pokušaju. Službenici CB Nikšić preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikovanju lica”, piše u saopštenju UP.

I pored batina i brutalnog napada, koji je doživjela nakon što je krenula sa posla, novinarka Lidija Nikčević sinoć nije gubila volju da nastavi sa radom...

“Ovo je još jedan udar na slobodnu riječ i slobodno novinarstvo u Crnoj Gori. Pitanje je samo ko će biti prvi poslije mene. Nadam se da će počinilac, što je prije moguće, biti uhvaćen. Ovaj napad neće me obeshrabriti. Mogu udarati, ali ću i ja udarati perom“, poručila je Nikčević.

SAD osuđuju napade na novinare

"Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju napad na novinarku Lidiju Nikčević koji se dogodio 3. januara. Pozdravljamo osudu ovog zločina od strane političkih partija i pozivamo Vladu da sprovede potpunu i efikasnu istragu ovog napada. Sjedinjene Američke Države će nastaviti pažljivo da prate razvoj događaja u vezi sa rješavanjem ovog i drugih neriješenih slučajeva napada na novinare i ostaju privržene pružanju pomoći naporima čiji je cilj jačanje slobode medija u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju SAD ambasade u Podgorici.

Mićunović: Ostvarivanje ambijenta za nesmetan rad novinara obaveza svih

Ministar kulture Branislav Mićunović kazao je "da je ostvarivanje ambijenta za nesmetan rad novinara obaveza svih subjekata društva, te da je prirodno je da su institucionalne garancije ostvarivanja slobode izražavanja i informisanja u vrhu prioriteta evropske agende Crne Gore".

"U tom kontekstu, osuđujem napad na novinarku "Dan"-a Lidiju Nikčević, uz očekivanje blagovremene reakcije nadležnih državnih organa u rasvetljavanju i sankcionisanju počinilaca, kako ovog djela, tako i drugih napada na nesmetan rad medija", kazao jeMićunović.

On je dodao "da je prirodno da visoki progres harmonizacije medijskog zakonodavstva Crne Gore sa evropskim pravnim nasleđem, prate i svi aspekti na planu zaštite i unapređenja slobode izražavanja i informisanja".

HRA: Uvesti storžije kazne za napade na novinare

U Akciji za ljudska prava navode da je "pokušaj ubistva novinarke "Dana" Lidije Nikčević napad na novinarsku profesiju, slobodu govora i sve kojima je iskreno stalo do ljudskih prava U Crnoj Gori. Radujemo se što je ona preživjela, ali svakoj odgovornoj osobi mora biti jasno da sljedeća žrtva ne mora biti te sreće.

"Očekujemo da Parlament hitno razmotri predlog Akcije da se uvedu nova krivična djela i obezbijede strožije kazne za napade na novinare. U protivnom se podstiču ne samo napadi vać i praksa naručivanja napada na novinare i druge neistomišljenike, pogubna za bezbjednost i razvoj demokratije u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju HRA, koje potpisuje izvršna direktorica Tea Gorjanc Prelević.

Juventas: Neko šalje poruku da nije vrijeme za slobodnu iznošenje stavova

"Zgražava učestalost i brutalnost napada na medije i novinare/ke, kao i činjenica da je na slobodi pojedinac ili grupa koja direktnim ugrožavanjem života novinara/ki pokušava da ućutka slobodu misli u ovoj zemlji. Crna Gora neće funkcionisati kao pravna država ako policija i tužilastvo ne privedu pravdi odgovorne izvršioce i naručioce svih dosadašnjih napada na novinare/ke, navodi se u reagovanju Juventasa, povodom napada na novinarku "Dana".

Kroz ugrožavanje sigurnosti medija i novinara/ki, kako dodaju, neko šalje poruku svim građanima da nije vrijeme kada treba misliti i slobodno iznositi svoje stavove.

"Nije izlišno podsjetiti da je dužnost svake vlasti da štiti bezbjednost građana/ki, kao i zakonima definisane slobode, od kojih je jedna od osnovnih - sloboda izražavanja. Posljednje nedjelje su nam ukazale na izloženost i hrabrost novinara/ki, dok se u istom periodu domet nadležnh institucija sveo tek na retoriku osude napada na medije. Tražimo da, radi svih nas koji živimo u ovoj zemlji, naredni period donese i konkretne rezultate rada policije i tužilaštva u otkrivanju počinioca gnusnog napada na novinarku "Dana" Lidiju Nikčević, i počinioca drugih nerazriješenih napada na medije i novinare u Crnoj Gori", navodi se u reagovanju.

Institut Alternativa: Napadi su posljedica neefikasnog rada DT i UP

Najnoviji u nizu napada na predstavnike medija u Crnoj Gori posljedica je neefikasnog rada Državnog tužilaštva i Uprave policije u rasvjetljavanju dosadašnjih ataka na istraživačko i slobodno novinarstvo, odnosno postojeće klime gdje je svakodnevica nasilno razračunavanje sa neistomišljenicima i kritičarima vlasti koje prolazi nekažnjeno od strane državnih organa, smatraju u u Institutu Alternativa.

"Institut alternativa najoštrije osuđuje napad na novinarku dnevnog lista "Dan" uz poziv nadležnima da konačno pokažu odlučnost u rasvjetljavanju ovih napada koja se deklarativno prezentuje zvaničnicima Evropske unije. Sloboda medija je osnov demokratskog društa i ne može se razvijati u atmosferi zastrašivanja, brutalnih napada i nasilja", navodi seu saopštenju koje potpisuje Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa.

CGO: Da li Vlada Crne Gore zaista želi u EU?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) oštro osuđuje napad na novinarku dnevnog lista "Dan" Lidiju Nikčević, koji je, kako navode, "opasan nastavak nasilja nad novinarima u Crnoj Gori, ali i užasna posljedica dosadašnje nekažnjivosti tih zločina".

"Na žalost i u 2014, novinari i novinarke u Crnoj Gori treba da rade sa opterećenjem ne samo svih ranijih, nerazjašnjenih ili neadekvatno procesuiranih napada na kolege ili imovinu medija, već i suočeni sa novim slučajevima koji ukazuju na dalje inteziviranje spirale nasilja nad svima onima koji kritički misle ili rade u medijima koji kritički analiziraju crnogorsku realnost.

U Crnoj Gori nema političke volje da se novinarima obezbijedi sigurno okruženje za rad, nadležne institucije nemaju snage ni profesionalnog integriteta da zaštite novinare, a nema ni spremnosti da se utvrdi odgovornost za dosadašnje odsustvo rezultata kada je riječ o istragama napada na novinare i procesuiranju počinilaca i nalogodavaca, uključujući i ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje izvršna direktorka Daliborka Uljarević.

Niko se, dodaje, u državi u kojoj novinari postaju stalna i "legitimna" meta ne može osjećati sigurno, niti se u takvoj zemlji može pričati o suštinskom napretku ka EU.

"Svaki napad na novinare medija koji otvaraju najbolnija pitanja naše svakodnevice, koji ukazuju na brojne propuste institucija i dovode u pitanje moć onih koji misle da zakoni za njih ne važe je napad na kritičku i slobodnu misao u Crnoj Gori, napad na sve koji na različite načine to isto rade i zato je puna zaštite novinara i procesuiranje napada treba da bude državni prioritet. Država koja ne može da obezbijedi zaštitu onih koji rad njenih donosilaca odluka i institucija stavljaju pod lupu nije ni u stanju da uspješno vodi proces pregovora sa Evropskom unijom, niti da njene vrijednosti i standarde primijeni u Crnoj Gori. No, ovakvi napadi otvaraju i pitanje da li Vlada Crne Gore zaista želi u EU", navodi se u saopštenju CGO i dodaje da "u 2014. ulazimo sa zarobljenim državnim institucijama koje su nemoćne da svoj posao obavljaju profesionalno, sa njihovom kontinuiranom zloupotrebom za obračun sa neistomišljenicima i sa sistemski lošom klimom za rad svih onih koji se kritički odnose prema radu formalnih i neformalnih centara moći".

Koalicija NVO: Novinarke i novinari moraju dobiti status službenih lica

Koalicija NVO – saradnjom do cilja najoštrije osuđuje napad na novinarku dnevnog lista Dan, gospođu Lidiju Nikčević i traži hitno rješenje ovog brutalnog zlodjela.

"Nova godina nije donijela ništa novo i počela je na isti način kao što je okončala prethodna-napadima na novinare i novanarke i slobodne medije. Pritisak na rad novinara i novinarki nije dio izolovanih, međusobno nepovezanih slučajeva. Da se radi o nepovezanim slučajevima valjda bi bar neko od pravih krivaca bio procesuiran do sada. Sistematičan pritisak na rad novinarki i novnara je veoma organizovan i tim prije zahtijeva bolju organizaciju svih subjekata društva koji žele razvoj demokratije i uspostvaljanje jednog od osnovinih principa na kojem počiva demokratija-vladavinu prava", navodi se u saopštenju Koalicije NVO.

I jučerašnji napad, kako dodaju, jasno odslikava klimu u crnogorskom društvu a koja je podsticajna za kriminalce kojima smeta rad slobodnih medija i ljudi.

"Kreiranju atmosfere nasilja najviše doprinosi Vlada Crne Gore i nadležne institucije koje do sada nisu riješile brojne napade i ubistva novinara. Kada u jednoj državi niko ne odgovara za nedjela usmjerena na slobodne medije, postaje prirodno da se napadi ponavljaju. Dok god se dešavaju napadi na slobodne medije i kreira atmosfera straha i nasilja, Crna Gora neće biti slobodna država. Napade na slobodne medije neče riješiti Komisije koje formira Vlada a ni otvorena poglavlja u pregovorima sa EU. Za rješavanje problema neophodna je volja I znanje a to očigledno nedostaje danas Crnoj Gori", saopšteno je iz Koalicije NVO.

Koalocija NVO navodi da "medijska zajednica, koja je na žalost podijeljena na suštinskim pitanjima, i cijela javnost moraju postaviti pred one koji vrše javne funkcije i štite javni interes princip odgovornosti kao preduslov daljeg razvoja zajednice".

"Novinarke i novinari moraju dobiti status službenih lica a sankcije za napade na slobodne medije moraju biti pooštrene".

Evropski pokret u CG: Nedopustiv je broj napada na novinare

Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije osuđuje brutalni napad na novinarku "Dana", Lidiju Nikčević.

"Nedopustiv je broj i učestalost napada na novinare u Crnoj Gori, stoga zahtijevamo najhitnije pronalaženje i kažnjavanje počinioca ovog djela, ali i rješavanje prethodnih nerasvijetljenih slučajeva, poput nedavnog bombaškog napada na redakciju "Vijesti". Ovakvi slučajevi ne ugrožavaju samo put Crne Gore ka Evropskoj uniji, već principe na kojima počiva demokratija i vladavina prava i direktni su napadi na slobodu izražavanja u Crnoj Gori".

GA: Odgovorni su oni koji su kreirali klimu

"Taman kada pomislimo da gore ne može da bude, kao na traci se ređaju napadi, zastrašivanja i ataci na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Za posljednji u nizu, uvjereni smo - odgovornost snose oni koji su kreirali klimu u kojoj su novinari legitimne mete za ispoljavanje nezadovoljstva ili frustracija uslijed njihovog izvještavanja, nadalje će je snositi oni koji ne otkriju počinioce. A oba faktora - izvršna i zakonodavna vlast - su dobila mandat da razvijaju demokratiju, i građane štite od onih koji pravdu uzimaju u svoje ruke. Stoga, evo još jednog šamara svima onima koji se drznu da pomisle da stvari mogu i moraju ići nabolje. A to su zapravo svi slobodoumni građani Crne Gore", navodi se u reagovanju Građanske alijanse povodom napada na novinarku "Dana"

Monitor: Kako znaju motive ako ne znaju ko je napadač?

Nedjeljnik Monitor najoštrije osuđuje jučerašnje napad na Lidiju Nikčević, novinarku dnevnika Dan, koja je brutalno pretučena ispred svoje redakcije u centru Nikšića.

"Novinari su postali laka meta, jer je nasilje nekažnjivo. Policiji nije uspjela da u potpunosti riješi brojne slučajeve – od ubistva glavnog urednika lista Dan do nedavne eksplozije ispred redakcije Vijesti. Ne samo da se ne rješavaju slučajevi nasilja nad novinarima, što od Crne Gore traži i Evropska komisja, već se situacija pogoršava"

U redakciji tog nedjeljnika su zabrinuti zbog sigurnosti novinara nezavisnih medija u Crnoj Gori.

"Oni su postali laka meta, jer je nasilje nekažnjivo. Policiji nije uspjela da u potpunosti riješi brojne slučajeve – od ubistva glavnog urednika lista Dan do nedavne eksplozije ispred redakcije Vijesti. Ne samo da se ne rješavaju slučajevi nasilja nad novinarima, što od Crne Gore traži i Evropska komisja, već se situacija pogoršava.

Pojačana kampanja protiv kritički orjentisanih medija - u kojoj prednjači premijer Đukanović, a organizujući konferencije i izložbe otvoreno učestvuju i crnogorska ministarstva, pogoduje atmosferi linča predstavnika kritički orijentisanih glasila. Napadi, koji su sve češći, podstiču sumnje da režim namjerno stvara atmosferu nesigurnosti, da bi se zastrašila glasila koja izvještavaju o brojnim zloupotrebama moći", navodi se u saopštenju.

SDP: Napadi na novinare su napadi na pravo građana da buru informisani

Socijaldemokratska partija je snažno osudila napad na novinarku "Dana".

"Naša država mora pokazati snagu u obračunu sa neljudima koji su u stanju da napadnu predstavnicu slobodne riječi na ovako gnusan način. Napadi na novinare su napadi na pravo građana da budu informisani, što je osnov svake demokratije, i zbog toga moraju biti prioritet u rješavanju za sve nadležne državne institucije.

Potrebno je uložiti sve napore kako bi se ovaj slučaj što prije riješio, a počinioca najstrožije kazniti", navodi se u saopštenju koje potpisuje Mirko Stanić, šef Medijskog pula SDP-a.

Napad je osudio i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić koji je u saopštenju ocijenio da će Crna Gora, bez slobode medija i bezbjednog ambijenta za njihov rad, biti sve dalja od svog evro-atlantskog puta.

"Ne smijemo dozvoliti da od države regionalnog lidera u integracijama postanemo prepoznatljivi kao zemlja u kojoj se u kontinuitetu atakuje na novinare i slobodnu riječ. Država mora hitno pokazati svoju snagu i sposobnost da svoje građane učini bezbjednima, da pravo na informisanost bude zagarantovano", naveo je Krivokapić, dodajući da efikasno i brzo otkrivanje ovog i ostalih slučajeva napada na predstavnike medija mora biti prioritet nadležnih institucija.

"Jedini način da rane zacijele novinarki Nikčević i svim ostalim poslenicima slobodne riječi je pravedna kazna za bijednike zadnje vrste koji napadaju iz mraka bezakonja”, zaključio je Krivokapić.

CEMI: Otkriti sve nalogodavce napada na medije

CEMI je oštro osudio napad na novinarku "Dana" Lidiju Nikčević, koji smatra nastavkom obačuna sa predstavnicima nezavisnih medija.

"Očigledno je da kod ovih institucija nema ni političke volje niti stručne kompetencije da izađu na kraj sa kampanjom nasilja nad predstavnicima nezavisnih medija"

Vujović navodi da u CEMI-ju nisu optimisti da će se nešto poboljšati u radu Državnog tužilaštva i Uprave policije.

"Očigledno je da kod ovih institucija nema ni političke volje niti stručne kompetencije da izađu na kraj sa kampanjom nasilja nad predstavnicima nezavisnih medija. No, i pored toga pozivamo ih da otkriju sve počinioce i nalogodavce ovog i ostalih napada na medije i procesuiraju ove slučajeve. Pozivamo ih da do kraja istraže slučajeve nasilja, a ne da pokušavaju da minimizuju značaj ovih napada preuranjenim karakterisanjam ovih napada krivičnim djelima manje težine, kao što su istakli da je u ovom slučaju riječ o krivičnom djelu razbojništva u pokušaju", navodi se u saopštenju.

Pokret za promjene i DF: Indikativno što novinari "mete"

Opštinski Odbor Pokreta za promjene Nikšić kao i Demokratski front najoštrije osuđuje vandalski čin napada na novinarku lista "DAN" Lidiju Nikčević. Sa žaljenjem konstatujemo da ovo predstavlja kontinuitet napada na poslenike pisane riječi, koji se po pravilu završavaju bez otkrivanja izvršilaca a time i nalagodavaca, ovih gnusnih nedjela.

Ono što je indikativno da su po pravilu "mete" novinari koji imaju kritički odnos prema vlasti i "njihovom" sistemu vrijednosti, koji se ispoljava i uspostavlja u Crnoj Gori. Nažalost, moramo konstatovati da su medijski izaslanici konstantno izloženi pritiscima, batinama, torturi... Ovdje se samo postavlja pitanje, ko je sledeći?

Opštinski odbor Pokreta za promjene zahtijeva da se novinarima omogući da nesmetano rade svoj posao, jer osnov demokratije je pravo na slobodu kao i slobodu izražavanja.

Opštinski odbor Pokreta za promjene očekuje pronalaženje i sankcionisanje izvršilaca, kao i nalagodavaca ovoga nedjela, kao i drugih u prethodnom periodu. Iskreno, želimo novinarki Nikčević brz oporavak. Ukoliko država ne reaguje i ne rasvijetli ovakve slučajeve, nije teško zaključiti ko je glavni krivac.

Sindikat medija pita nadležne: Ko je objavio rat novinarima?

Sindikat medija apeluje na ljude koji su odgovorni za dešavanja u Crnoj Gori, prije svih na predsjednika Vlade, Crne Gore i Skupštine, da saopšte ko je objavio rat novinarima, da napokon kažu ko su oni koji nas konstantno napadaju i do kada će ovo nepodnošljivo stanje da traje, saopšteno je iz te organizacije.

"Brutalni napad na koleginicu Lidiju Nikčević samo je naivne iznenadio, naravno ne zato što je ona zaslužila da bude napadnuta, već zato što je takvo ponašanje godinama nekažnjivo i opšteprihvaćeno u Crnoj Gori. Naizgled nasumično biranje meta i gradova u kojima će se napadi desiti znači da ne postoji ni pedalj države na kojem mi možemo biti elementarno slobodni", navodi se u saopštenju.

Sindikat medija je ponovo apelovao na predstavnike međunarodne zajednice da vrše pritisak na donosioce odluka u Crnoj Gori, "jer naše riječi ne dopiru do njih".

"Takođe, pozdravljamo poruku Delagacije EU da će se svako zastrašivanje ili napad na novinare tretirati krajnje negativno u okviru pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji što je dokaz da su shvatili da radimo u nemogućim uslovima", saopštili su iz Sindikata medija

I ovaj napad, koji je uslijedio nepunih 10 dana nakon napada na redakciju "Vijesti", kažu iz Sindikata, govori o prijekoj potrebi medijskih radnika da budu solidarni i dokaz je da se isto ili gore može desiti svakom od nas.

Galerija

Bonus video: