Jastukom starici pokrio glavu, pa je ubio letvom

Komšije šokirane zbog svirepog ubistva Nikšićanke Maksimije Mare Raičević (77), policija na tragu ubici
21 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 16:00h

Nikšićka policija na tragu je da pronađe ubicu Maksimije Mare Raičević (77), koja je na brutalan način ubijena u novogodišnjoj noći.

Više izvora “Vijesti” ispričali su da se sužava krug oko ubice, ali da se za njegovo hapšenje očekuju nalazi vještačenja tragova u Forenzičkom centru u Danilovgradu.

Da je starica, koja je sama živjela u trošnoj kući u naselju Žirovnica kod Nikšića, ubijena na svirep način pokazuju brojni tragovi, koje je policija pronašla tokom višednevnog uviđaja.

Prve indicije ukazuju da je ubica prvo stavio jastuk preko glave starice, a potom je najmanje dva puta silovito daskom udario u glavu.

Upravo ti udarci su bili smrtonosni, jer je na obdukcionom stolu utvrđeno da je starica preminula usljed preloma kostiju lobanje i nagnječenja mozga.

Sagovornici “Vijesti” iz policije ispričali su da je ubica nakon što je usmrtio staricu pokušao da inscenira i požar u njenoj kući.

Na osnovu tragova pretpostavlja se da je osumnjičeni upalio sve ringle na šporetu, a potom iznad stavio plastučne kante kako bi izazvao požar.

Surovo ubijena: Maksimija Raičević

Inspektori vjeruju da vatra u kući starice nije izbila jer je na starom šporetu slabo radila samo jedna ringla, tako da su se kante samo djelimično istopile.

Stanovnici zaseoka gdje je živjela Raičević i juče su bili u šoku, ali i u strahu...

“Sama je živjela, nije imala novca. Ovdje niko nikada nije došao nešto da ukrade, a ne ovako nešto da napravi. Svi smo zatečeni i prestrašeni, tako da od te večeri niko od nas uveče ne gasi svjetlo“, kazala je rođaka starice, koja je imala samo kćerku Slavku, udatu na Cetinju.

Mještani zaseoka smatraju da su ubica, ili više njih, morali poznavati kraj i Maru, jer to nije mogao uraditi neko ko nije znao da ona živi sama

On je ispričao “Vijestima” da ne može da vjeruje da je neko mogao da ubije ženu, kojoj je jedino “bogatstvo” bila penzija od 150 eura.

“Strina je sama živjela i 1. januara, sat iza ponoći, moja snaha Mira koja živi u blizini, otišla je kod Mare da joj čestita Novu godinu. Bila je iznenađena kada je vidjela da su spoljna vrata napola otvorena. Ušla je unutra i osjetila da smrdi garež i da je u kući izvršena premetačina. Utrčala je u drugi dio kuće gdje živi brat od strica Darko sa majkom, koja je bila operisana i toga dana izašla iz bolnice“, priča Budimir.

On je rekao da su se nakon toga okupili rođaci pokojne starice, i pozvali policiju koja im je dala odobrenje da uđu unutra i vide da li je sve u redu.

“Ušao sam i zvao strinu, ali se ona nije odazivala. Kuća je sva bila ispreturana, a na kauču su bili pobacani jorgani, ćebad, jastuk. Provirio sam ispod jastuka gdje je bio mali otvor i vidio mrtvu Maru. Ponovo smo pozvali policiju koja je došla...Danas mi je još gore nego toga dana. Nemam volje ni da se sa unucima igram, želudac me boli, svjetla ispred kuće ne gasimo. Znamo da se taj neće vratiti ali strah postoji. Nemam riječi za onoga ko je mogao da ubije staricu“, kazao je Budimir.

Mještani zaseoka smatraju da su ubica, ili više njih, morali poznavati kraj i Maru, jer to nije mogao uraditi neko ko nije znao da ona živi sama.

“Svuda je ulično osvjetljenje, svi imamo pse, ograđene su nam kuće. Taj ko je to uradio sve je dobro isplanirao. Ovo je miran kraj, sve rođaci, kumovi, tako da ne znam odakle je došao taj ko je uradio ovo i ubio moju strinu“, kazao je Božidar, dok je pokazivao kuću u kojoj je Raičevićeva živjela i oko koje je i dalje stajala policijska traka.

Ubijena Maksimilija Raičević sahranjena je juče na groblju u Ozrinićima.

Mladić pao na poligrafu

Inspektori kriminalističke policije iz Nikšića, u okviru istrage o ubistvu Maksimije Raičević saslušali su nekoliko desetina osoba. “Vijestima” je u vrhu UP rečeno da je jedan mladić, koji je ranije poznavao staricu, pao na poligrafskom ispitivanju, a utvrđeno je da je posljednjeg dana prošle godine bio u Nikšiću.

“Provjeravamo taj dio. Čekamo nalaze i potvrdu materijalnih dokaza iz Forenzičkog centra”, kazali su “Vijestima” u UP.

Izvori “Vijesti” naveli su da za sada nikome nije određen pritvor, ali da su na dobrom putu da rasvijetle zločin.

Inspektori su uzimali izjave u svojstvu građanina od članova porodice pokojne starice, njenih komšija, prijatelja ali i osoba iz policijskih evidencija. Iz VDT-a je sinoć saopšteno

Pričalo se da je imala 1.000 eura

U prvim danima istrage na osnovu brojnih tragova policija vjeruje da je koristoljublje bilo motiv svirepog zločina u Žirovnici. Inspektori iz Nikšića provjeravaja podatke o tome da je starica, navodno, imala oko 1.000 ušteđevine koje je čuvala “za nedaj bože”...

“Provjeravamo da li je imala taj novac, te da li je ukraden”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

U VDT-u je sinoć “Vijestima” saopšteno da jošnemaju zvanično osumnjičenog, ali da se radi na rasvjetljavanju zločina.

“Veliki broj osoba je saslušan”, rečeno je u VDT-u.

Galerija

Bonus video: