Velić: Odvojili su me od kćerke jer ne znaju da čitaju dijagnozu

Velić sa bivšom vanbračnom suprugom J. M. ima kćerku, koja je, nakon rastanka roditelja, dodijeljena majci na staranje
209 pregleda 6 komentar(a)
Mirsad Velić, Foto: Luka Zeković
Mirsad Velić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2014. 20:25h

Američki državljanin porijeklom iz Ulcinja, Mirsad Velić ogorčen je na sutkinju podgoričkog Osnovnog suda Radmilu Perović, koja mu je, kako tvrdi, zbog pogrešnog tumačenja dijagnoze bolesti njegove kćerke, onemogućila da je viđa.

Velić sa bivšom vanbračnom suprugom J. M. ima kćerku, koja je, nakon rastanka roditelja, dodijeljena majci na staranje.

On je “Vijestima” dostavio kompletnu sudsku, medicinsku, ali i dokumentaciju iz Centra za socijalni rad i ambasade SAD, koju je prikupio u posljednjih četiri mjeseca, koliko i traje njegova agonija. Dostavio je i krivične prijave, koje je podnosio protiv bivše supruge, jer mu, uprkos riješenju, nije dozvoljavala da viđa kćerku.

Pravosnažnim rješenjem Osnovnog suda u Cetinju od 2. juna 2010. godine Veliću je omogućeno da viđa kćerku jednom sedmično, od petka u 16 časova, do subote do 20 časova.

Problemi su nastali nakon što je djevojčica oboljela od dijabetesa. Njena majka, tvrdi Velić, netačno je interpretirala medicinsku dokumentaciju djevojčice, navodeći da ona prima insulin šest puta dnevno. Zbog toga, sud je donio rješenje, kojim se odlaže prvobitno rješenje.

Sutkinja Perović, u obrazloženju rješenja napisala je da je J. M. tražila odlaganje rješenja, navodeći da maloljetna A. V. boluje od dijabetesa tip 1 i da joj je započeta insulinska terapija injekcionim putem i to šest puta dnevno. Obrazloženo je da je zbog toga sprovedena edukacija majke i djeteta, zbog davanja terapije.

Onemogućeno mu da viđa ćerku

Zbog toga što nije edukovan da daje insulinsku terapiju, Veliću je onemogućeno da viđa kćerku.

“Moja kćerka ne prima insulin šest puta dnevno, već jednom dnevno šest insulinskih jedinica insulatarda i po potrebi actrapid. Njena majka je to iskoristila na sudu, a oni nisu vještačili dokumentaciju, već su samo na osnovu toga dosudili da ne mogu viđati kćerku do januara”, kazao je on.

Njegovu izjavu potvrdili su i iz Kliničkog centra Crne Gore, sa Odjeljenja endokrinologije.

“Djevojčica prima srednje djelujući insulin jednom dnevno, tačnije ujutro, šest jedinica. Brzodjelujući insulin actrapid, daje se uz obroke, isključivo po potrebi, ukoliko ima skokove glikemije u toku dana. Dakle, ne prima šest puta dnevno insulinsku terapiju, već jednom, šest jedinica, a po potrebi brzodjelujući insulin”, pojašnjeno je “Vijestima” iz KCCG.

Velić je rekao da mu je, nakon četiri mjeseca, omogućeno da za novogodišnje praznike vidi svoje dijete, koje je sinoć bilo sa njim.

Majka djevojčice, J. M., juče nije željela da komentariše riječi bivšeg supruga.

Kako to može na osnovu laičke priče da se uradi

Velić je kazao da želi da crnogorska javnost sazna za nepravdu koja mu je nanijeta presudom sutkinje.

“Ona je presudila da ja kao savjestan i požrtvovan otac ne mogu da vidim svoje dijete, jer ono boluje od dijabetesa C1. Presuda je donijeta na osnovu laičke priče uz kafu sa mojom bivšom, vanbračnom suprugom - o tome da moja kćerka prima insulin šest puta dnevno i da mom mom djetetu baš u tim trenucima bolesti ne treba očeva ljubav i podrška. Sudstvo me, na čelu sa iskusnom sutkinjom osudilo da ne vidim svoje dijete, da izgubim ovdje četiri mjeseca tražeći svoja i mog djeteta osnovna prava - da budemo zajedno i da joj pomognem u njenoj novonastaloj, a doživotnoj bolesti”, kazao je on.

Bonus video: