njega kose

Da li perete kosu na ispravan način?

Topla voda će pomoći pri uklanjanju masti s tjemena i otvoriti pore da bi hranljiva ulja regeneratora mogla da upiju
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 14:20h

Prava tehnika pranja kose može da učini mnogo za njeno zdravlje i izgled, ali ako i vi pravite uobičajene greške, uništavate kosu, a da to ni ne znate.

1. Za početak - isperite kosu

Topla voda će pomoći pri uklanjanju masti s tjemena i otvoriti pore da bi hranljiva ulja regeneratora mogla da upiju.

2. Duga kosa zahtijeva regenerator prije pranja

Ako imate kosu čija dužina prelazi ramena, zaštite vrhove tako što ćete naneti malu količinu regeneratora i ostaviti da deluje par minuta. Tek tad kreće šamponiranje.

3. Šamponiranje

Šampon trebate nanijeti samo na tjeme. Zašto? Zato što je kosa tu najmasnija, a i najotpornija. Naime, vrhovi kose su često suvi i ispucali pa grubo pranje nanosi više štete nego koristi. Ne koristite više šampona nego što je potrebno, ali ako vam je kosa duža i gusta onda vam je ipak potrebno nešto više šampona.

4. Perite nježno

Grubo pranje može vašu kosu uništiti zauvijek, ostavljajući je ispucalu i "divlju“. Pokušajte da perete kosu nježno kao što perete vrijedan odjevni predmet ili kristalnu čašu – vrlo oprezno!

5. Jedno pranje je dovoljno

Usprkos tome što piše na vašoj bočici šampona, nema potrebe za duplim pranjem. Jednom je sasvim dovoljno. Naravno, ako vam je kosa jako prljava ili ako šampon nije dovoljno pjenio, slobodno je operite još jedan put.

6. Regenerator

Nakon što ste dobro isprali kosu, nanesite dovoljnu količinu regeneratora, ali samo od sredine kose prema vrhovima. Što duže regenerator stoji na kosi to će efekat biti bolji, zato ga isperite nakon tuširanja.

7. Zadnje ispiranje neka bude hladnom vodom

Hladna voda će zatvoriti epiderm, stvarajući nešto poput opne na kosi koja reflektuje svjetlost pa će vam se kosa jače sjajiti.

Koristite šampon i regenerator koji je napravljen baš za vaš tip kose. Koliko često perete kosu zavisi isključivo od toga kakvu kosu imate. Normalna ili suva kosa zahtijeva pranje dva do tri puta nedjeljno.

Galerija

Preporučujemo za Vas