Hrana koja smiruje stomak

Cimet je poznat kao jedan od njaboljih prirodnih ljekova za proliv i jutarnje mučnine
234 pregleda 1 komentar(a)
mlijeko, žitarice, Foto: Shutterstock.com
mlijeko, žitarice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.01.2014. 08:54h

Imate problema sa uznemirenim stomakom i imate osjećaj da šta god da pojedete vam ne prija?

Pokušajte sa nekoliko zdravih namirnica koje će vam sigurno umiriti stomačne probleme.

Papaja se tradicionalno koristi za liječenje čira na želucu, nervoze stomaka i proliv. Papaja sadrži papain, prirodni probavni enzim koji pomaže da svarimo hranu koja nam može teško pasti na stomak.

Ovsene pahuljice su bogat izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Za dobro zdravlje probavnog trakta potrebne su nam obje vrste ovih vlakana. Pored toga ovsene pahuljice snižavaju holesterol.

Jabuke, pored toga što sadrže zdrava vlakna, pune su pektina i ostalih enzima koji potpomažu probavu pojedinih namirnica. Ako imate baš jako osjetljiv stomak jabuke prije konzumiranja ispecite i izbjegavajte ih u sirovom obliku.

Cimet je poznat kao jedan od njaboljih prirodnih ljekova za proliv i jutarnje mučnine. Takođe je veoma efektan protiv gasova. Nemojte se ograničavati i cimet koristiti samo u slatkim jelima, slobodno začinite svoju piletinu sa malo cimeta.

Avokado, pored toga što je veoma bogat kalijumom, vlaknima i uljima dobrim za zdravlje stomaka i srca on pomaže da nam crijeva bolje rade i zato ga uvijek ubacite u obroke za koje znate da će vam teško pasti.

Bonus video: