Vušurović: Sport je državni interes

Crnogorski sport prepoznat je kao državni interes, ocijenio je v.d. direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović
231 pregleda 0 komentar(a)
Igor Vušurović, Foto: Savo Prelević
Igor Vušurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2014. 14:59h

Crnogorski sport prepoznat je kao državni interes, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport (UMS) Igor Vušurović i najavio da će se nastaviti sporovođenje strategije razvoja ne samo vrhunskog, nego i univerzitetskog, školskog i rekreativnog sporta.

Vušurović je rekao da je sport definitivno najbolji crnogorski proizvod, konkurentan u Evropi i svijetu i da su potvrda tome i rezultati u predhodnih sedam vrlo uspješnih sportskih godina.

„Zato sport zaslužuje svoje ministrastvo, zajedno sa mladima/omladinom, što je čest primjer i logično rješenje.Takva odluka Vlade i definitivno bi potvrdila i unaprijedila potencijale mladih i sporta u Crnoj Gori“, kazao je on u intervjuu agenciji MINA.

Vušurović je kazao da nije bilo suštinske razlike u vezi iznosa budžetskih sredstava za naredu godinu u odnosu na prethodnu godinu.

„Povećanje koje se odnosi na budžet UMS , "posljedica" je prelaska Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) u sistem finansiranja njegovih programskih aktivnosti kroz Konkurs o sufinansiranju sporta koji raspisuje ovaj državni organ“, kazao je on.

Vušurović je podsjetio na planirane zajedničke aktivnosti sa COK-om vezane za crnogorske sportiste koje očekuju kvalifikacioni turniri i takmičenja za OI 2016. godine.

„COK prepoznajemo kao partnera u svim sportskim aktivnostima, maksimalno uvažavajuću njihov uspješan rad. Došlo je i do povećanja sredstava na programu transfera pojedincima, naknade za vrhunske sportiste i sportske invalidnine, koje su proistekle iz zakonskih odredbi i rješenja koje su donesena u prethodnom periodu“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, mali je broj sportskih radnika, koji su zadovoljni sredstvima namijenjenih za njihove programske aktivnosti.

„Siguran sam da će sport kao crnogorski brend bez premca,već naredne godine imati osjetnije povećanje. Logično je da je u vremenu krize najvažnije racionalno trošenje novca, tako da će opredijeljena sredstva i njihov utrošak za ovu godinu biti pod pažnjom komisije UMS, koja će pratiti realizaciju programskih aktivnosti“, kazao je bivši odbojkaški reprenezentativac Crne Gore.

On je naglasio da je Zakonom o sportu predviđena obaveza i lokalnim samoupravama da prate sport preko svojih sekretarijata.“Kvalitetna komunikacija sa njima daće nam jasniju sliku o ulaganjima crnogorskih opština u sport,što je takođe budžet na koji sportski klubovi treba da računaju“.

Odgovarajući na pitanje da li postiji model da država (poreskim olakšicama ili na drugi način) stimuliše firme da ulažu u sport, a posebno velike kompanije prisutne u Crnoj Gori sa kojima bi u poslovnim ugovorima moglo biti predviđeno i ulaganje u crnogorski sport, Vušurović je kazao da je ta tema ranije otvoreno i da neke olakšice postoje.

„Mislim da je ovo pitanje vezano za više resora a tu mislim na Ministarstvo finansija i poresku Upravu. Eventualno davanje takve zakonske mogućnosti moralo bi svakako da prati i dobra kontrola jer smo svjedoci da i u zemljama EU ima primjera zloupotreba i grubih kršenja tih propisa“ , rekao je on.

Prema riječima Vušurovića, imajući u vidu kompleksnost ekonomske situacije u Crnoj Gori,"a u komunikaciji sa savezima koji su nam se obratili,tržićemo mogućnost da se krovne sportske organizacije (savezi) oslobode carinskih nameta pri uvozu sportske ili opreme koja je predmet sponzorskih ugovora“.

On je, u vezi mogućnosti Crne Gore i njenog sporta da dopre EU fondova, čija bi sredstva znatno mogla pomoći u realizaciji sportskih projekata, podsjetio da je Crna Gora kandidat za punopravno članstvo u EU, pa tako i crnogorske sportske organizacije , imaju mogućnost da kroz IPA program kandiduju planirane aktivnosti.

„Znam za par projekata prekogranične saradnje koji su uspješno realizovane iz ovih fondova aktivnošću naših ljudi i njihovih kolega iz Hrvatske. Sa druge strane, period 2014-20 otvara velike mogućnosti za podršku sportskim projektima programom Evropske komisije (EK) ’’ERASMUS +’’.

„U tom programu sport je prepoznat kao posebna oblast koju će EK podržavati projektima dobrog rukovođenja, borbe protiv svih vidova diskriminacija, edukacije kroz sport, antidoping i razvoj masovnog sporta.Mislim da ovakve mogućnosti treba prezentovati sportskim organizacijama kako bi se i one dalje informisale o proceduri i programima koji se nude iz ovih fondova“, kazao je Vušurović.

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore usvojila strateški dokument za period 2012-16, Nacionalni program razvoja sporta (NPRS).“Njegovu implementaciju sprovodi UMS preko, Zakonom o sportu, prepoznatih sportskih organizacija i njihovih programa“.

„Predviđenim aktivnostima UMS za narednu godinu nastaviće se i sporovođenje strategije razvoja sporta u Crnoj Gori koja nije samo vezana za vrhunski, već i za univerzitetski,školski i rekreativni sport. Sprovođenju NPRS doprinosi i stručno tijelo - Savjet za sport, sastavljen od dugogodišnjih i uspješnih sportskih radnika u državi“, rekao je Vušurović.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi trebalo usvojiti Zakon o sportskoj inspekciji kako bi se vidjelo kako se novac troši i uvesti naknade za izvrsnost kako bi zadržali stručnjake u sportu i nagradili vrhunski sportisti, kazao da na osnovu Zakona o sportu, UMS ima sistematizovano mjesto inspektora za sport.

„Za predhodnih par mjeseci sproveli smo kontrolu rada nekoliko nacionalnih saveza i klubova konstituenata tih saveza,izvještaj o tome ćemo prezentovati i crnogorskoj javnosti početkom naredne godine“, rekao je Vušurović.

On smatra da je, na osnovu dosadašnjeg iskustva i vremena provedenog na ovoj funkciji, sportka inspekcija vrlo bitan segment u radu Uprave i da bi trebalo da se brojčano pojača.

„Kontrola utroška sredstava je isto važna koliko i kontrola rada po statutu i pravilnicima jedne sportske organizacije i sprovođenja Zakona o sportu“, kazao je Vušurović.

Zakonom o sportu i Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje visine premija i naknada za ostvarene sportske rezultate, prepoznata je, kaže on, izvrsnost u sportu, i to obezbjeđivanjem jednokratnih premija, ali i doživotnih naknada za rezultate na Olimpijskim , Paraolimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu.

„Trenutno u Crnoj Gori imamo četrdesetak vrhunskih sportista koji ispunjenjem starosne granice ,a po osnovu rješenja o zvanju vrhunski sportista Crne Gore, primaju naknadu predviđenu Zakonom. U vezi sa pitanjem da li je sport prepoznat kao državni interes, ovakva i slične odluke govore da jeste“, ocijenio je Vušurović.

Bonus video: