Lončar je radio sve što mu Šarić kaže

Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar osuđeni na po pet i po godina zbog pranja novca
85 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2013. 08:00h

Pljevljaci Duško M. Šarić (33) i Jovica S. Lončar (49) osuđeni su na po pet i po godina zatvora, zbog milionskog pranje novca.

Ta kazna je manja u odnosu na prvi presudu bjelopoljskog Višeg suda, koju je kasnije ukinuo Apelacioni. tada je Šarić osuđen na osam, a Lončar na šest godina zatvora.

Izričući presudu, sudija Šefkija Đešević, kazao je da je Sud donio mjeru solidarnog oduzimanja prljavo stečenog novca u iznosu od 19.353.872, 22 eura, koji je bio predmet izvršenja krivičnog djela.

On je potom donio rješenje o produženju pritvora dvojici Pljevljaka.

Sudija je rekao da je Sud, cijeneći dokaze, utvrdio da su Šarić i Lončar počinili krivično djelo pranje novca, što je, tvrdi, potvrđeno iz dokumentacije Centralnog privrednog registra, mišljenja vještaka finansijske struke Vlajka MIlićevića, bankarskih dokumentacija, kao i bankrarsko-finansijske dokumentacije preduzeća Mat kompani iz Pljevalja.

“Dokazano je da je putem bankarskog i finansijskog poslovaja Mat kompani unosio novac stečen krivičnim djelom u novčane tokove radi prikrivanja načina pribavljanja tog novca. Šarić i Lončar nisu osporili način mijenjanja vlasničke strukture na način kako je to predstavljeno u optužnici, a kako je potvrdio vještak, niti su osporili vlasničku strukturu pravnih lica Kamarila korporacion sa Sejšelskih ostrva, odnosno za preduzeće Materniko. Takođe optuženi ne spore da je preduzeće Mat kompani putem bankrastkog finansijkog poslovanja transferisao novac u iznosu 19 miliona”, rekao je sudija.

TV Vijesti, Boban Obradović

Kazao je i da niko nije osporio činjenicu da su milionski novčani iznosi uplaćeni putem subordiniranog zajma i da ti zajmovi nisu vraćeni, kao i da optuženi nisu sporili da preduzeće Mat kompani dobijen novac po osnovu kredita nije vraćalo sredstvima iz redovnog poslovanja, već sredstvima transferisanim od nerezidentnih lica.

“Utvrđeno je i da je Lončar, u ime Mat kopmani, sa preduzećem Kamarila korporacion sa Sejšela zaključio ugovor o subordiniranom zajmu od osam miliona eura i da kreditna zaduženja nisu imali namjeru da vrate iz redovnog poslovanja, već prljavim novcem, odnosno sredstvima nerezidentnog lica Kamarila korporacion. Sud nije prihvatio nalaze odbrane optuženog Šarića da on nije donosio odluke u Mat kompaniju, jer je sve potpisivao u dogovoru sa Lončarem, koji je samo formalno bio vlasnik, dok je po pitanju kapitala firma bila vlasništvo Šarića. Lončar je sve odluke donosio po nalogu i u dogovoru sa Šarićem”, kazao je sudija.

Galerija

Bonus video: