"As Pik" skrenuo pažnju američkih kritičara i medija

Crnogorski reditelj Draško Đurović smatra da je ogroman uspjeh to što je Njujork tajms, kao jedan od najuticajnijih medija, izdvojio nejgov film od ukupno 76 kandidata
86 pregleda 2 komentar(a)
As pik, Foto: You tube
As pik, Foto: You tube
Ažurirano: 30.12.2013. 08:32h

Prvi crnogorski kandidat za Oskara film “As Pik - Loša sudbina” Draška Đurovića, nije ušao na short listu Američke akademije koja dodjeljuje tu nagradu, ali je skrenuo pažnju američkih kritičara i medija.

U Njujojrk tajmsu je prije dva dana objavljen tekst u kom su predstavljena ostvarenja koja su kandidovana u kategoriji za najbolji strani film, a od 76 kadnidata, pažnju medija su privukli crnogorski “As Pik”, peruanski “Il Lampiador” i ekvadorski “Porcelain Horse” - predstavnici kinematografija koje se razvijaju i teško dolaze do ovakvih takmičenja. Njujork tajms se bavio cijenama promocije filmova i što znači učešće neke male zemlje u trci za Oksara.

“Nijedan od njih nije ni pomislio da može da osvoji Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Ili da bude nominovan. Ili čak da uđe u uži izbor koji je Akademija objavila ovog mjeseca kao najavu za januarsku objavu pet nominacija. Ali njihovi filmovi “Ace of Spades: Bad Destiny” iz Crne Gore, “El Limpiador” iz Perua i ekvadorski “Porcelain Horse” nominovale su njihove zemlje za ovogodišnje 86. izdanje Oskara. Ovo može da pokrene velike stvari. Kao što je Tom Bernard potpredsjednik “Sony Pictures Classicsa” rekao: “Nominacija za Oskara je nevjerovatno važna za zemlju iz koje film dolazi. A ako pobijede, proslaviće to kao da su osvojili Svjetski kup”.

Akademija je ove godine odlučila da prije nominovanih, kojih će biti pet, objavi listu filmova koji su ušli u uži izbor. Na listi se našlo devet filmova, a sa ex-Yu prostora: Tanović sa svojim “Beračima željeza”. Ova kategorija je veoma “jaka” a prošlogodišnji pobjednik je Fahradijevo remek-djelo “Razvod”. On je ove godine kandidovao “The Past” ali komisija Akademije je odlučila da velikog reditelja jednostavno zaobiđe. Data je šansa Paulu Sorentinu, Tomasu Vinterbergu, Georgu Masu...

Crnogorski reditelj Draško Đurović smatra da je ogroman uspjeh to što je Njujork tajms, kao jedan od najuticajnijih medija, izdvojio nejgov film od ukupno 76 kandidata.

“Veliki je uspjeh i čast za sve nas to što je u značajnoj novini objavljen tekst o našem filmu sa fotografijama, u konkurenciji od 76 filmova. To je dokaz da smo skrenuli pažnju filmom i da je Oskar uradio najviše za promociju crnogorske kinematografije. Nadam se da ćemo u narednim godinama prepoznati važnost Oskara i pojačati produkcijski nivo naših filmova da bi tu nagradu konačno i donijeli na aerodrom u Golubovcima. Znamo da će trebati fanatična volja i želja, ali prvi korak je napravljen - ipak se okreće”, prokomentarisao je crnogorski reditelj. On je njujorškom listu kazao da Crna Gora nije velika zemlja i da je ogroman uspjeh biti dio Akademijine nagrade. “To obezbjeđuje velike šanse za buduće projekte”, kao je Đurović.

Koliko košta kampanja

Njujork tajms se bavio i time da određene zemlje ne mogu sebi da priušte pristojnu kampanju. Ekspert Tatjana Detlofson, koja vodi kampanje za strane filmove već 13 godina, prokomentarisala je da “pristojna kampanja” košta najmanje 50.000 dolara, a da velike zemlje naprave jako dobre promocije sa oko 200.000 dolara, a da sav novac “pojedu” reklame, jer u Holivud riporteru strana košta trećinu budžeta.

Peruanski film je od PromPerua, organizacije koja je zadužena za promociju peruanske kulture, dobio 32.000 dolara. Ekvadorski film je prema Oskaru krenuo sa 120.000, a Đurović je imao dovoljnno da održi projekciju za vrijeme Američkog film Marketa u Los Anđelesu (nešto preko 2000) i povratnu kartu iz Crne Gore, kojoj je ovo prva nominacija za Oskara.

Njujork tajms je pokušao da odgovori na pitanje da li vrijedi uložiti preko 100.000 dolara u kampanju za Oskara. “Najvjerovatnije ne”, rekla je Ketlin Mekinis, koja organizuje festivale u Los Anđelesu. Ona smatra da kampanja vrijedi 50.000 dolara, ukoliko zemlja želi da ulaže u kinematografiju i filmsku karijeru. Ona je ekvadosrki budžet navela kao razuman. Ipak, neki smatraju da kampanje ne doprinose mnogo ulasku filmova na short listu.

“Ne vjerujem da sam ikad vidio kampanju koja je pomogla stranom filmu da uđe na short listu”, rekao je Majk Bearker jedan od potpredsjednika “Sony Pictures Classics”.

Bonus video: