Godišnjica smrti Miroslava Krleže

"Draga moja B voli te MK" - stajalo je na kraju svakog pisma koje je svojoj voljenoj Beli slao Krleža. Ljubav poznatog pisca i glumice trajala je pune 62 godine
142 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Krleža, Foto: Atma.hr
Miroslav Krleža, Foto: Atma.hr
Ažurirano: 29.12.2013. 15:43h

Na današnji dan prije 32 godine preminuo je jedan od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih književnika Miroslav Krleža.

"Draga moja B voli te MK" - stajalo je na kraju svakog pisma koje je svojoj voljenoj Beli slao Krleža. Ljubav poznatog pisca i glumice trajala je pune 62 godine. Nije ih pokolebala ni bolest zbog koje su do Beline smrti bili razdvojeni. Kada je Bela početkom aprila 1981. završila u bolnici, već teško pokretan Krleža nije odustao od svoje rutine, piše Media servis.

"Njegov vozač Josip je svaki dan s tim pismom ljubavi i podrškete žutom ružom išao u bolnicu da se raspita za njeno zdravlje ili s njom da porazgovara, a potom se vraćao Krleži i referisao".

Krleža je, ističe kustosica Vesna Vrabec, bio romantičar do kraja, a od Bele ga nije razdvojila ni smrt. Zajedno su sahranjeni na Mirogoju. U kući u kojoj je dvoje umjetnika provelo 30 godina i danas stoje Krležine knjige i časopisi koje je čitao. Njegov rekord po broju napisanih djela još nije pobijen.

"Krleža se ogledao u svim književnim formama - od pjesama, priča, eseja, novela, drama, romana, polemika, putopisa. Zaista, ne postoji književna forma u kojoj se Krleža nije ogledao".

Na godišnjicu njegove smrti, muzej grada Zagreba otvorio je vrata Krležinog doma.

Bonus video: