Godina u znaku vaterpolista

Izostao je očekivan rezultat rukometašica, koje su kao i na prethodnom šampionatu u Brazilu, Svjetsko prvenstvo u Beogradu završile u osmini finala.
99 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 13:27h

Seniorska vaterpolo reprezentacija obilježila je sportsku 2013. godinu u Crnoj Gori.

Najbolji crnogorski vaterpolisti u godini na izmaku osvojili su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Barseloni, dok su nastup na finalnom turniru Svjetske lige u Čeljabinsku završili sa bronzanim odličjem.

Uspješnu godinu crnogorskog vaterpola upotpunila je juniorska reprezentacija osvajanjem titule prvaka Evrope na Malti.

Fudbalska reprezentacija nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu završila je kao trećeplasirana, najbolji crnogorski košarkaši eliminisani su u prvom krugu Evropskog prvenstva u Sloveniji, dok su košarkašice kontinentalni šampionat u Francuskoj okončale na diobi devetog mjesta.

Izostao je očekivan rezultat rukometašica, koje su kao i na prethodnom šampionatu u Brazilu, Svjetsko prvenstvo u Beogradu završile u osmini finala.

Rukometaši su na Svjetskom prvenstvu u Španiji osvojili 22. mjesto, ali su na efektan način završili kvalifikacije i izborili plasman na Evropsko prvenstvo u Danskoj.

Vrijedan rezultat ostvarila je ženska kadetska rukometna reprezentacija osvajanjem petog mejsta na kadetskom prvenstvu Evrope.

Zapažene rezultate imale su i odbojkaške selekcije, imajući u vidu prethodne godine. Muška odbojkaška reprezentcija je bila peta u debitanstkom nastupu u Evropskoj ligi, dok su odbojkašice prvi put u istoriji prebrodile prvo kolo kvalifikacija za neko veliko takmičenje, u ovom slučaju za Svjetsko prvenstvo.

Rukometašice Budućnosti nastavile su dominaciju u Regionalnoj ligi, dok su u Ligi šampiona bile učesnice glavne runde.

Košarkaši Budućnosti igrali su četvrtfinale Eurokupa, dok su bili peti u regionalnoj ABA ligi.

Uspješnu godinu imali su i odbojkaši Budvanske rivijere, učesnici druge faze Lige šampiona, dok je podgorička Budućnosti kao drugoplasirana završila nastup u Balkanskoj ligi.

Vrijedan pažnje je i nastup fudbalera Mladosti u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok su vaterpolisti Jadrana i Primorca igrali četvrtfinale Eurokupa.

Godinu za pamćenje imao je i košarkaš Nikola Vučević, drugoplasirani na listi najboljih skakača NBA lige.

Bio je učesnik Ol star vikenda i meča Izazov zvijezda u usponu, koji je završio sa 15 poena i četiri skoka.

Na velikoj sceni bio je bokser Nikola Sjekloća, koji je izgubio kvalifikacioni meč za titulu prvaka svijeta u supersrednjoj kategoriji, verzije WBC, od Sakija Bika.

Vrijedan rezultat ostvarila je i Marina Raković, osvajanjem bronzane medalje na seniorskom prvenstvu Evrope u karate.

Uspješnu karate godinu krunisao je Mario Hodžić titulom prvaka na kadetskom prvenstvu svijeta u Gvadalahari.

Karatisti su bili uspješni i na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Konji i osvojili pet medalja (po jednu zlatnu i srebrnu i tri bronzane medalje).

Zlatnu medalju osvojila je kadetkinja Anja Jović, srebrna je bila mlađa seniorka Jelena Maksimović, a bronzani junior Adonis Markašević, mlađi senior Vladimir Jović i muški kata tim Dragoljub Vukotić, Marko Vratnica i Boris Zečević.

Uspješnu godinu crnogorskih kadeta upotpunio je džudista Arso Milić osvajanjem bronzanog odličja na kadetskom prvenstvu svijeta u Majamiju

Crnogorski sportisti bili su uspješni na Igrama malih zemalja Evrope u Luksemburgu i nastup završili sa devet zlatnih medalja.

Po dvije zlatne osvojili su atletičari Danijel Furtula i Slađana Perunović, a po jednu džudisti Mrvaljević, Nikola Gušić i Tanja Božović, atletičarka Marija Vuković u skoku u vis i stonoteniser Irfan Čekić.

Mrvaljević je bio zlatni na Mediteranskim igrama u Mersinu, srebrnu medalju osvojio boćar Miroslav Petković, a bronzane Danijel Furtula, bokser Nikola Milačić i džudista Nikola Gušić.

Atletičarka Kristina Rakočević bila je zlatna u bacaju disku, a srebrna u kugli na Evropskom olimijskom festivalu mladih u Utrehtu.

Bronzanu medalju osvojio je džudista Arso Milić.

Stonoteniser Irfan Čekić osvojio je titulu prvaka Balkana u konkurenciji mlađih seniora, džudista Marko Radulović bio pobjednik Gran prija na Rijeci, dok je kik bokser Damir Muković osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope.

Galerija

Bonus video: