Ko zaista ovaploćuje “crnogorske vrijednosti”

Nakon objavljenih rezultata, redakciji Vijesti dostavljeno je pismo nezadovoljstva koje su uputili i potpisali: Sveti Petar, Knjaz Danilo, Marko Miljanov, Kralj Nikola i Tito.
163 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 19:04h

Emocijom koja je prevazilazila zanos Georgija Žukova kada je javio Staljinu da je nacistička Njemačka kapitulirala, nedavno je grbaljski sofista upoznao svog Gospodara sa rezultatima ankete koju je za potrebe DPS–a radio Ipsos Stratedžik marketing, a na kojoj su građani, između ostalog, odgovorili na pitanje - ko je najbolji predstavnik vrijednosti u Crnoj Gori?

Gospodar je, naizgled skromno, primio pohvale javnog mnjenja o tome da je popularniji od nekih značajnih istorijskih ličnosti, potajno žaleći što ga građani ne vole više od Njegoša.

Njegoš, Đukanović, pa Tito>>>

Đukanović: Ova poređenja me neće zavesti>>>

Nakon objavljenih rezultata, redakciji Vijesti dostavljeno je pismo nezadovoljstva koje su uputili i potpisali: Sveti Petar, Knjaz Danilo, Marko Miljanov, Kralj Nikola i Tito.Oni smatraju da su ispitanici prilikom ove ankete pogriješili u procjeni, i iskazuju žal jer su njihova istorijska djela prilično zanemarena. Kao dokaz da su više doprinijeli razvoju Crne Gore od sadašnjeg premijera, oni su uz pismo predali popunjene CV obrasce, kako bi građane podsjetili na njihova dostignuća.

Pored svojih, dostavili su i biografiju Mila Đukanovića, kojom je on aplicirao za funkciju predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore. “Oštećeni” su željeli da na ovaj način, služeći se uporednom metodom, ukažu građanima da premijer teško može biti “popularniji” od njih.

Da li je u pitanju vladarska sujeta, ili možda nešto drugo, ne može se ocijeniti, te se stoga biografije objavljuju u formi u kojoj su dostavljene.

  • SVETI PETAR CETINJSKI

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja: Petar, Petrović, 8. XI 1748, Njeguši.

Nacionalnost: Božiji čovjek.

Titula: Mitropolit

Zanimanje: Duhovni i svjetovni vladar

Poznavanje stranih jezika: Italijanski, Ruski.

Poznavanje rada na računaru: Nemam

Radno iskustvo: Vladika sam i gospodar Crne Gore od 1784. do 1830. godine. Pored značajnog rada na izmirenju zavađenih plemena i iskorijevanju krvne osvete, postigao sam velike vojne i administrativne uspjehe. Vojsku koju je predvodio Skadarski paša Bušatlija, dva puta sam potukao na Krusima i Martinićima 1796. godine. Oktobra 1798. godine donio sam Zakonik opšti crnogorski i brdski, koji je 1803. dopunjen. Ustanovio sam i Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog (Kuluk), koji je imao upravnu i sudsku vlast, čime su udarieni temelji izgradnje državnih organa u Crnoj Gori.

Osobine: Mudar, obrazovan, hrabar.

Djela: Kratka istorija Crne Gore, naknadno objavljene Poslanice.

Ostalo: Još za života zvali su me Sveti. Kanonizovan sam 1834. godine. Uživam veliku popularnost u narodu. Svi se boje mojih kletvi.

  • KNJAZ DANILO

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja: Danilo, Petrović, 25. V 1826, Njeguši.

Nacionalnost: Svi vele da sam Crnogorac.

Titula: Knjaz

Zanimanje: Državnik

Poznavanje stranih jezika: Francuski

Poznavanje rada na računaru: Nemam

Radno iskustvo: Prvi sam crnogorski svjetovni vladar nakon Đurđa Crnojevića. Vladao sam od 1851. do 1860. godine; ugušio proturske snage u Piperima, Bjelopavlićima i Kučima; uveo artiljeriju u crnogorsku vojsku i izvršio njenu reformu; sproveo administrativne reforme i modernizovao državni aparat. Godine 1855. donio sam Zakonik, kojim su uređeni društveni odnosi. Unaprijedio sam diplomatske odnose sa Francuskom. Na Grahovcu sam 13. V 1858. porazio tursku vojsku i izdjestvovao razgraničenje sa Osmanskim carstvom, što je bio prvi korak ka priznavanju Crne Gore za nezavisnu državu.

Osobine: Prijek, inicijativan, nesalomiv.

Djela: Zakonik

Ostalo: Oženio sam Srpkinju iz Trsta Darinku Kvekić, koja je u Crnu Goru donijela francuske manire. Nažalost, nemam muških potomaka. Bio sam gost francuskog cara Napoleona III.

  • MARKO MILJANOV

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja: Marko, Popović, 1833, Medun.

Nacionalnost: Srbin

Titula: Vojvoda

Zanimanje: Perjanik, kapetan, književnik.

Poznavanje stranih jezika: Arbanaški

Poznavanje rada na računaru: Nemam

Radno iskustvo: Na početku karijere bio sam perjanik knjaza Danila. Učesnik sam crnogorsko – turskog (1862. godine) i Veljeg rata. Godine 1874. imenovan sam za člana crnogorskog Senata. Obavio sam nekoliko značajnijiih političkih misija među albanskim plemenima. Kasnije sam zamjerio Knjazu Nikoli na načinu vladavine, jer sam smatrao da se odrekao borbe za interese srpskog naroda. Nakon razlaza sa njim, vratio sam se u Kuče gdje sam živio povučeno.

Osobine: Upornost.

Djela: Primjeri čojstva i junaštva, Pleme Kuči u narodnoj priči i pjesmi, Život i običaji Arbanasa.

Ostalo: Tek u poznim godinama naučio sam da čitam i pišem, što me je ohrabrilo da se posvetim književnom radu. Obavljao sam funkciju perjanika u vrijeme pohare mojih Kuča.

  • KRALJ NIKOLA

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja: Nikola, Petrović, 25. IX 1841, Njeguši.

Nacionalnost: Srbin/Crnogorac/Jugosloven

Titula: Kralj

Zanimanje: Gospodar, književnik, sudija.

Poznavanje stranih jezika: Ruski, Italijanski, Francuski, Njemački.

Poznavanej rada na računaru: Ne znam

Radno iskustvo: Vladar sam Crne Gore od 1860. do 1916. Modernizovao sam crnogorsku državu, osnovao brojne školske ustanove. Uspostavio diplomatske odnose sa svim evropskim dvorovima. Nakon Veljeg rata 1878. donio sam Crnoj Gori nezavisnost. Reorganizovao sam crnogorsku vojsku i osnovao državne institucije. Za vrijeme moje vladavine Crna Gora bila je u centru pažnje velikih sila. Gradio sam puteve, podizao gradove. Inicirao sam i Balkanske ratove, gdje je poginuo veliki broj naših vojnika, ali je Crna Gora dobila teritorijalno proširenje i dobila veću površinu nego što ima danas. Vodio sam svoju zemlju u Prvom svjetskom ratu sve do 1916. Nakon toga sam odmarao u Francuskoj i Italiji.

Osobine: Lukavstvo, pronicljivost, obrazovanost.

Djela: Balkanska carica, Pjesnik i vila, Knjaz Arvanit, Nova kola. Kanije su mi objavljeni Memoari i Despa.

Ostalo: Tast sam italijanskog kralja i kum sa ruskim carem. Napravio sam dvanaestoro djece. Žena mi je od Vukotića sa Njeguša.

  • TITO

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja: Josip, Broz, 7. V 1892, Kumrovec. (?)

Nacionalnost: Neutvrđena

Titula: Maršal

Zanimanje: Faraon, obavještajac, mašinbravar.

Poznavanje stranih jezika: Ruski, Engleski, Njemački.

Poznavanje rada na računaru: Comodor PET 1977.

Radno iskustvo: Za vrijeme mog upravljanja Jugoslavijom, Crna Gora je doživjela najsrećnije doba u svojoj istoriji. Sagradio sam gigantske industrijske komplekse kakve vaša zemlja do tada nije vidjela. Izgradio sam puteve, podigao hotele, nova radnička naselja, univerzitete, naučne ustanove. Školstvo i zdravstvo su bili besplatni. Mogli ste da preživite od svog rada. Sa crvenim pasošem putovali ste gdje ste htjeli. Imali ste međunarodno uvažavanje i ponosili se svojom domovinom.

Osobine: Konspirativnost, veliki igrač.

Djela: Borba za oslobođenje Jugoslavije (članci i rasprave)

Ostalo: Volim lov i gledanje filmova. Na brojnim putovanjima po Trećem svijetu bio sam obožavan od strane domaćina, dobijao sam najskuplje poklone. Jedini sam u Istočnoj Evropi rekao NE Staljinu. Zbog toga sam sagradio jedan mali Gulag na primorju, gdje je kao upravnik radio jedan vaš Crnogorac.

  • MILO

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja: Milo, Đukanović, 15. II 1962, Nikšić.

Nacionalnost: Do 1997. Srbin, od tada Crnogorac.

Titula: Godfather (1, 2, 3)

Zanimanje: Ekonomista, premijer, predsjednik, biznismen, bankar, univerzitetlija, preprodavac cigareta, trgovac, privatizator, košarkaš, demagog, šef, vođa, diktator.

Poznavanje stranih jezika: Nemam

Poznavanje rada na računaru: Microsoft Office Word 1998, Paint.

Prosjek ocjena sa studija: 6,23 (E)

Radno iskustvo: Pripravnički staž odradio sam u Vladi Crne Gore kao premijer, sa svega 29 godina. Još uvijek pokrivam tu funkciju, a svi su izgledi da ću na toj poziciji ostati do kraja svog životnog vijeka. Katkad se umorim od tog posla, pa dopustim mlađima malo da me odmijene (na jedno pola godine, ne više), a onda ih suptilno degradiram. Vodio sam oslobodilački rat u Hrvatskoj braneći Dubrovnik. Pored ovog posla, nema toga što nisam radio. Uglavnom volim da vladam, i to mi dobro ide. Svoje političke protivnike gledam kao pacove i bitange. Ukoliko odem sa vlasti Crna Gora i Crnogorci će nestati, stopiraće se i evroatlanske integracije.

Osobine: Zgodan i visok.

Djela: Nemam, ne pišem.

Ostalo: Jako sam srećan kad su penzije redovne. U slobodno vrijeme volim zigrati košarku, naročito kad su nam protivnici ekipa Zorana Jelića, jer niko ne smije da me faulira. Imam puno kumova – biznismena. Pozivam Srbe da uđu u vlast.

Na kraju, Sveti Petar Cetinjski dodao je poruku: “Građani od Crne Gore i Brda, ne dozvolite da narasli moždani hematom od četvrtvjekovne agreije duha utiče na vašu moć rasuđivanja. Još jednom dobro razmislite, da li sam Ja zaslužio tek treće mjesto u prošlonedjeljnim rezultatima?”

U narednom broju očekujemo ishod nove ankete – Da li je naš premijer Isus Hrist?

Galerija

Bonus video: