Otkriveni uzroci reumatoidnog artritisa, stižu lijekovi

"Istraživanje će nam u budućnosti omogućiti da koristimo genetiku kako bismo otkrili nove lijekove za ublažavanje ili čak izlječenje složenih bolesti"
159 pregleda 1 komentar(a)
reumatoidni artritis, Foto: En.wikipedia.org
reumatoidni artritis, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 27.12.2013. 14:46h

Međunarodni tim stručnjaka otkrio je nova područja u DNK koja povećavaju rizik reumatoidnog artritisa, teške, hronične, upalne bolesti vezivnog tkiva koja se najviše manifestuje na zglobovima.

U ovom poremećaju imunološki sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.

U istraživanju je učestvovalo 30.000 ljudi, a rad koji je objavljen u časopisu Nature, najveća je genetska studija koja je ikada sprovedena.

Upoređujući DNK oboljelih i zdravih ispitanika stručnjaci su otkrili 42 'greške' koje su povezane sa bolešću. Rezultati bi trebalo da omoguće razvoj lijekova protiv stanja koje može znatno da smanji kvalitet života, posebno kod stariji ljudi.

Vođa studije prof. Robert Plenge sa Harvard Medical School otkrio je da jedno od otkrivenih područja u DNK uzrokuje slabost koja se može liječiti postojećim lijekom koji je razvijen metodom pokušaja i greške, a ne posebno kao rješenje za poznati genetski problem. To pokazuje da bi se nova otkrića u skoroj budućnosti mogla upotrijebiti za razvoj novih lijekova.

"Ovo će nam u budućnosti omogućiti da koristimo genetiku kako bismo otkrili nove lijekove za ublažavanje ili čak izlječenje složenih bolesti poput reumatoidnog artritisa", rekao je prof. Plenge.

Kada stižu lijekovi?

Neki su medicinski stručnjaci skeptični prema ideji da bi se složene bolesti mogle liječiti na osnovu identifikovanih genetski osjetljivih područja koja se zovu pojedinačni nukleotidni polimorfizmi (SNP). Njihova sumnja zasniva se na ideji da do sada nisu pronađeni jaki dokazi da bi se simptomi bolesti mogli rješavati utišavanjem SNP-a lijekovima.

Ali dr Plenge kaže da činjenica da već poznati lijek liječi simptome koji su posljedica određenog SNP-a reumatoidnog artritisa pokazuje da genetski pristup može biti efikasan.

"On pruža velike mogućnosti. Ovaj bi se pristup mogao koristiti za identifikaciju ciljeva za liječenje složenih bolesti ne samo reumatoidnog artritisa, već i Alchajmera i bolesti srca", rekao je dr Plenge.

Nova studija je otkrila i da su neki SNP-i zajednički reumatoidnom artritisu i određenom obliku raka krvi. Prema prof. Džejn Vortington, direktorici centra za genetiku u Mančesteru, to znači da bi lijekovi koji se koriste za liječenje raka takođe mogli da budu efikasni kod reumatoidnog artritisa pa bi bilo dobro sprovesti klinička ispitivanja.

300 miliona oboljelih u Evropi

Reumatoidni artritis trostruko je češći kod žena nego kod muškaraca. U razvijenim zapadnim zemljama zabilježena je incidencija od oko 0,6%. Procjenjuje se da danas u Evropi od reumatskih bolesti boluje više od 300 miliona ljudi.

Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, može se pojaviti bilo kada, a učestalost mu raste sa starenjem. Rizik je povećan u porodicama sa istorijom reumatoidnog artritisa.

Bonus video: