Đukanović: Policija i tužilaštvo da riješe napade ili će biti smijenjeni

"Smatram da ono što se dogodilo u posljednjih nekoliko dana - da se na taj način baca rukavica u lice državi"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2013. 19:06h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je kazao da će policija i tužilaštvo biti smijenjeni, ukoliko se ne riješe napadi na "Vijesti" i načelnika barske policije Miloša Radulovića.

"Smatram da ono što se dogodilo u posljednjih nekoliko dana - da se na taj način baca rukavica u lice državi. Očigledno da određene strukture u crnogorskoj državi smatraju da se na taj način mogu šegačiti sa državom Crnom Gorom. Policija i tužilaštvo će morati da pored deklarativne opredijeljenosti dokažu i kompetentnost da se suoče sa tim problemima. Ili će biti mijenjani. Jer se ne možemo dokazivati samo političkom deklaracijom da stanemo tome na put. Ako nijesmo sposobni da stanemo tome na put ostavljamo utisak da gubimo rat sa kriminalom", rekao je Đukanović u emisiji Živa istina na TV Atlas.

TV Vijesti, Jelena Kulidžan

"Država će načina da obezbjedi sigurnost naših građana kako bi spriječili incidente, poput sinoćnjeg ataka na "Vijesti" i prije neki dan na policijskog službenika, i kako bi se otkrili počinioci. Odlučni smo da stanemo na put svima koji ugrožavaju mir i stabilnost, koji nasrću na demokratske tekovine Crne Gore, na slobodu medija, život i imovinu ljudi", kazao je Đukanović danas tokom tradicionalnog novogodišnjeg koktela u vili "Gorica".

Vujanović ogorčen

Predsjednik Crne Gore FIlip Vujanović kazao je da napad na redakciju "Vijesti" doživljava sa "maksimalnim ogorčenjem".

"Mislim da je to iskaz velikog primitivizma, onih koji su se odlučili za taj napad. Obaveze države su da boreći se za istraživačko novinarstvo, za slobodno novinarstvo, za slobodu novinara i slobodu medija učini sve da se izvršioci otkriju, da se postupak maksimalno ažurno i brzo završi i da se izvršioci kazne primjereno onome što će biti poruka svima", kazao je Vujanović.

On je rekao da je suština poglavlja 23 i 24 upravo borba protiv organizovanog kriminala te vrste "koji se očigledno odlučio da napadne medije i da napadne državu u osjetljivim službama koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije’’, istakao je Vujanović podsjetivši i na napad na Miloša Radulovića, načelnika barske policije.

Premijer je stvorio ovakvu atmosferu

Pozitivna Crna Gora najoštrije je osudila najnoviji bombaški napad na redakciju ND Vijesti koji, kako kažu, "pokazuje atrofiju javnih institucija i dokazuje da vlast gubi bitku sa organizovanim kriminalom."

"Ovakvim permanentim i učestalim napadima, koji su u posljednje vrijeme postali svakodnevnica, građanima se upućuje jasna poruka da je njihova sigurnost ugrožena ukoliko na bilo koji način slobodno iskazuju svoje stavove ili ukazuju na očigledne zloupotrebe državnih resursa od strane neodgovornih vršilaca javnih funkcija.

Pozivamo nadležne institucije da odmah rasvijetle ovaj i sve ostale napade na nezavisne medije, u suprotnom, odgovornost snosi direktno premijer koji je svojim javnim nastupima doprinio kreiranju ovakvog ambijenta u kome je tući i prelamćivati novinare, paliti imovinu i ubijati urednike medija stvar koja može proći bez ikakvih zakonskih sankcija", naveo je poslanik Pozitivne Dritan Abazović.

Stojanović: Ovaj slučaj je prioritet

Direktor policije Slavko Stojanović je oštro osudio napad na Vijesti, kazavši da je to ujedno i napad na pravo slobodnog mišljenja i izražavanja, što je jedno od osnovnih prava demokratskog društva.

"Rasvjetljavanje ovog kriminalnog čina je jedan od najvažnijih prioriteta u radu Sektora kriminalističke policije i Centra bezbjednosti Podgorica. Policijski službenici će, u saradnji sa Tužilaštvom, preduzeti sve zakonom propisane aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi počinilac bio identifikovan i procesuiran", saopštio je Stojanović.

Konjević sa Stojanovićem i Tomićem u razgovoru sa Željkom Ivanovićem i Mihailom Jovovićem

Bulatović: Velika odgovornost premijera

Član Odbora za bezbjednost i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović pozvao je premijera Mila Đukanovića da preduzme korake kako bi se otklonile dileme o tome da li su napadi na novinare i imovinu “Vijesti” povezane sa dijelom vlasti.

"Da li treba podsjećati da je zbog kritičke intonacije u uređivačkoj politici glavni urednik lista “Dan” platio životom, da su još neistraženi slučajevi Tufika Softića, kao i mnogi drugi napadi na novine i imovinu vašeg lista"

On je osudio, kako je rekao”teroristički akt” koji se već u kontinuitetu sprovodi prema nezavisnom dnevniku Vijesti.

“To je već pojava koja je, bojim se, organizovana. Da li treba podsjećati da je zbog kritičke intonacije u uređivačkoj politici glavni urednik lista “Dan” platio životom, da su još neistraženi slučajevi Tufika Softića, kao i mnogi drugi napadi na novine i imovinu vašeg lista. Kao građanin i poslanik sada već ne mogu osnovano da sumnjam da to ima veze sa kriminalnim miljeom koji je povezan sa vrlo visoko pozicioniranim djelovima vlasti, kojima smeta uređivačka politika Vijesti koja, sviđala se nekome ili ne, je kritika nezakonitosti, organizovanog kriminala, korupcije, posebno korupcije na visokom niovu,” naveo je on.

Bulatović potencira da postavljanje eksploziva korespondira sa odlukom Vlade da se formira komisija koja će ispitati efikasnot napada na novinare na čijem čelu je novinar “Dana, a gde je i glavni urednik "Vijesti".

“Veliku odgovornost ima i gospodin Duško Marković, koji je najavio konstituisanje ovog tijela koje postaje bespredmetno kada se ovo dešava istog dana kada je formirano.Ali i odgovornost ministra Raška Konjevića”, naveo je Bulatović.

Opoziconi poslanici, članovi Odbora će, rekao je, hitno tražiti zakazivanje sjednice kako bi prikupili informacije u vezi svih napada na novinare.

Konjević: Udar na državu

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ocijenio je sinoćnji bombaški napad na redakciju "Vijest" kao udar na državu dodajući da očekuje od Sektora kriminalističke policije da pronađe počinioce i zaustavi "točak neotkrivenih napada" na "Vijesti".

"Nažalost ovo je jedan u nizu napada koji se u zadnjih nekoliko godina dešava na redakciju 'Vijesti',novinare ili imovinu dnevnih novina 'Vijesti'. Ono što sam rekao prije neki dan, kada je u pitanju bio napad na službenika Ministarstva unutrašnjih poslova - napad na službenika je napad na ministarstvo, a napad na ministarstvo je napad na državu. Kada govorimo o napadu na imovinu medijske kuće ili samog novinara, znači da je to napad na slobodnu riječ, dalje prevedeno napad na slobodnu riječ ugrožava demokratiju, a ako nema demokratije onda je to svakako udar na državu, ali u nekom drugom smislu", kazao je Konjević kasno sinoć.

On je,nakon napada na redakciju "Vijesti", sa direktorom Uprave policije Slavkom Stojanović i njegovim pomoćnikom za kriminalistiku Milanom Tomić obišao redakciju i razgovarao sa uredništvom "Vijesti".

"Želio sam da prvo dam jednu vrstu podrške, koja negdje,u građanskoj i profesionalnoj relaciji, mislim da pripada ministru unutrašnjih poslova i direktoru policije. Razgovarali smo sa uredništvom 'Vijesti' i iskazali im jedan nivo informacija koje smo dobili činom dolaska na lice mjesta. Imamo ozbiljnije indicije nego na samom početku i obaveza je, ne očekivanje, da Sektor kriminalističke policije u Podgorici zaustavi negativan točak neotkrivenih napada na imovinu i novinare 'Vijesti'.

Očekivanje, odnosno obaveza bez očekivanja je da u najkraćem roku počinilac ili počinioci ovog gnusnog čina koji predstavalja udar na slobodnu riječ, a samim tim udar na demokratske procese u Crnoj Gori, budu otkriveni i nadam se da ćemo u tome biti uspješni", rekao je on.

Upitan da li je nerješavanje ranijih napada na Vijesti dovelo do sinoćnjeg eksplozivnog napada, Konjević je rekao da ne bi uvezivao napade, ali da ta praksa mora biti zaustavljena rasvjetljavanjem slučaja.

"Ne bih uvezivao te napade.. Ono što sam već rekao, nije očekivanje nego obaveza da se otkriju ljudi koji su to uradil. Negdje,na nivou simbolike, urađeno je to onog dana kada je Vlada donijela odluku o formiranju komisije kao svoju obavezu iz akcionog plana za poglavlje 23. - da svi oni neistraženi napadi na medije i njihovu imovinu budu dodatno otvoreni činjenicom da će i predstavnici medija i nevladinog sektora imati priliku da pogledaju kako su državni organi postupali u tom dijelu.

Ta negativna simbolika je nešto što je obilježilo, odnosno dalo negativan pečat na jučerašnju odluku Vlade, ali nadajući se, ili zaista očekujući da tu obavezu koji ima Uprava policije i njen Sektor kriminalistke, da će ovaj slučaj riješiti, jer on ozbiljno zadire u ono što je sloboda medija, posebno ako imamo to u ponovljenim slučaevima. Ta praksa, odnosno ono što se dešavalo prethodnih puta mora ovim uspješnim otkrivanjem biti zaustavljena, kako bi smo i na takav način poslali poruku da ono što jesmo preuzeli kao obavezu iz poglavlja 23. i 24 na dijelu možemo na efiksana način da riješimo", kazao je Konjević.

Galerija

Bonus video: