Nova knjiga stihova Danila Lompara: Osoben nostalgični ton

O novoj knjizi poezije Danila Lompara prof. dr Sonja Tomović Šundić zapisala je da autor potvrđuje “zrelu poetsku fazu"
75 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Lompar, Foto: Privatna arhiva
Danilo Lompar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.12.2013. 13:18h

Knjiga “Lavirniti vremena i biblioteke” novo je djelo crnogorskog pjesnika Danila Lompara, u kojem kroz šest ciklusa donosi bogat izbor iz stare i nove poezije.

Lompar je čitalačkoj publici poznat po do sada objavljenih petnaest knjiga poezije: Dukljanski dvori i anđeosko lice bogova, Mistična tišina bitisanja, Tragovi ruža, Svjedočenje noći, Dodir bezmjerja, Umaknuti bezdanu, Biblijska tuga, Tako su mislili pjesnici, Neizlječivost sanjara, Rekvijem za trag, Pjesme bunta, Rituali ljubavi, Pobuna pjesmom – zaziv bistre duše... Njegovi stihovi objavljivani su u domaćim i stranim časopisima, a zastupljen je u nekoliko izbora poezije na crnogorskom i engleskom jeziu. Član je crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

O novoj knjizi poezije Danila Lompara - “Lavirinti vremena i biblioteke”, prof. dr Sonja Tomović Šundić zapisala je da sa njom autor potvrđuje “zrelu poetsku fazu, a poetsko promišljanje karakteriše modernistički izraz koji slijedi ono što je najbolje u evropskoj i svjetskoj književnosti”.

“U ovoj zbirci poezije očitava se duboko pripadanje simbolici evropske kulture sa naglašenim humanističkim tonom kao i pjesnikova fascinacija svjetlosnim fenomenima tako karakteristična za pjesnike i slikare podlovćenske Crne Gore”, zapisala je Tomović Šundić naglašavajući da Lompar na izuzetan način pokazuje da je pjesništvo za njega sveta djelatnost, stanje duha “koji živi i shvata svijet oko sebe na poetski način”.

Danilo Lompar je po prema riječima Vlatka Simunovića, stekao status jednog od “najdarovitijih crnogorskih pjesnika mlađe generacije”.

“Poetska praksa ovog autora u znaku je kontinuiteta pozitivne transformacije njegovih lirskih refleksija. Lompar je pjesnik po suštini svoga bića, specifične nostalgije koja je posljedica nastojanja da istovremeno bude prisutan na različitim mjestima, u različitim vremenima. No, umjetnost nije referencijalna i eto Lomparu prostora u kojemu su sva čudamoguća”, zapisuje Simunović.

Bonus video: