Dinamitom na “Vijesti”: Hoće li država zatvarati ubice ili ubijati medije?

Glavni vještak Rašo Popović kazao je sinoć tokom uviđaja da je riječ o eksplozivu velike razorne moći
233 pregleda 166 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2013. 17:13h

Eksploziv velike razorne moći bačen je sinoć oko 23.35 časova na redakciju nezavisnog dnevnika “Vijesti”, ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića.

Jovović se u tom trenutku nalazio u kancelariji, ali nije povrijeđen.

U redakciji je tokom napada bilo još petnaestak ljudi.

Od jake detonacije polomljeni su prozori na Jovovićevoj kancelariji, ali i stakla u prostoriji gdje je radio lektor lista Goran Popović.

Kolika je bila razorna moć eksploziva najbolje govori podatak da su potpuno izbijena prozorska okna u podrumskim prostorijama, ispod kancelarije glavnog urednika.

U desku redakcije, koji se nalazi na drugom kraju zgrade, od detonacije popadale su neonke, a puklo je i staklo na jednom od prozora.

Na snimcima sigurnosnih kamera vidi se kako napadač u crnoj, proštepanoj jakni, sa kapuljačom na glavi, sa bočne strane prilazi zgradi “Vijesti”, a potom ispod prozora urednika postavlja eksplozivnu napravu. Zatim se okreće i nestaje iz kadra.

Nakon minut i po, na snimku se vidi bljesak eksplozije.

Pošto je prijavljen bombaški napad, iz podgoričke policije saopštili su da je blokiran čitav grad u potrazi za crnom “opel korsom”, koja se, kako su kazali, velikom brzinom udaljila od redakcije, iza zgrade “Pobjede” ka Kliničkom centru.

Sagovornici iz policije tvrde da je isti automobil potom uočen kako velikom brzinom ide ka Dječjoj bolnici, a zatim ka Zabjelu.

Inspektori Odjeljenja za požare, eksplozije i havarije sinoć su uzimali tragove sa mjesta bombaškog napada, kako bi možda u Forenzičkom centru pronašli neke dokaze.

Najnoviji, ali do sada najžešći atak na redakciju “Vijesti”, samo je nastavak serije napada na redakciju i novinare “Vijesti”

Glavni vještak Rašo Popović kazao je sinoć tokom uviđaja da je riječ o eksplozivu velike razorne moći, ali da na osnovu spoljašnjeg pregleda ne može da tvrdi o kakvoj je napravi riječ.

Sinoćnjom istragom rukovodili su šefovi podgoričke policije Branislav Živković i Jovica Rečević, a sat nakon napada u redakciju lista stigli su ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor policije Slavko Stojanović sa pomoćnikom Milanom Tomićem.

Policija radi na rasvjetljavanju

Policija je saopštila da radi intenzivno na rasvjetljavanju napada na redakciju "Vijesti".

"Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije, Centra bezbjednosti Podgorica, uz podršku Sektora kriminalističke policije, preduzimaju intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju aktiviranja eksplozivne naprave na štetu ND Vijesti. Za sada nepoznato lice je sinoć, 26. decembra 2013. godine, oko 23,45 časova, aktiviralo eksplozivnu napravu sa spoljašnje strane objekta redakcije ND Vijesti.

Od dejstva eksplozije pričinjena je materijalna šteta na objektu ND Vijesti.

Na licu mjesta je izvršen uviđaj, kojim je rukovodio zamjenik Osnovnog držanog tužioca u Podgorici, uz prisusutvo vještaka za požare, eksplozije i havarije.

Uviđajem je konstatovano da je više stakala na prostorijama redakcije polomljeno i oštećeno. Sa lica mjesta su izuzeti tragovi, koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja. Takođe su izuzeti i video zapisi sa nadzornih kamera.

Sinoć je blokirano uže i šire područje lica mjesta u cilju pronalaska počinioca, a preduzete su i druge aktivnosti na terenu. Uzete su izjave na zapisnik od zaposlenih u ND Vijesti, a prikupljalju se i druga potrebna obavještenja", navodi se u policijskom saopštenju.

Najžešći u nizu napada

Najnoviji, ali do sada najžešći atak na redakciju “Vijesti”, samo je nastavak serije napada na redakciju i novinare “Vijesti”.

Redakcija je kamenovana 8. novembra, kada su tri, i dalje nepoznata muškarca, prišla glavnom ulazu i prozor prvo razbili velikim kamenom, a potom i jednim manjim.

“Vijesti” su napadnute i tokom Parade ponosa, 20. oktobra ove godine, kada je iz dva puta kamenovana redakcija i polomljeno nekoliko prozora na kancelarijama.

U avgustu je ispred kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića bačena eksplozivna naprava, a prethodno su fizički napadnuti novinarka Olivera Lakić, urednik Mihailo Jovović i direktor lista Željko Ivanović...

Policija i tužilaštvo još nijesu riješili ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine.

Serija napada na automobile lista počela je u noći između 13. i 14. jula 2011. kada su još nepoznati počinioci, oko 3 sata poslije ponoći, polili benzinom dva službena vozila dnevnika, na parkingu Bulevara revolucije u blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U noći 26. jula dogodio se novi napad - u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije “Vijesti”.

I te noći bio je isti način izvršenja - napadač je prednji dio automobila polio benzinom, zapalio i pobjegao. Nepoznati napadači su 28. avgusta oko 03.58 časova na parkingu kod OŠ “Pavle Rovinski” na Starom aerodromu zapalili kombi štamparije lista, ali u tom slučaju benzin nije korišten za izazivanje vatre.

Osude napada

Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju detoniranje eksplozivne naprave ispred prostorija "Vijesti" 26. decembra.

Kako se navodi u saopštenju ambasade SAD, ovaj sve očigledniji trend ciljanog nasilja i zastrašivanja novinara i medija u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo kršenje slobode medija i nema mjesta u modernom demokratskom društvu.

"Pozivamo Vladu Crne Gore da sprovede efikasnu i temeljnu istragu koja će dovesti do hapšenja i krivičnog gonjenja onih koji su umiješani u sprovođenje ovog napada", navodi se.

U saopštenju piše da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate slobodu medija u Crnoj Gori i očekuju rješavanje ovog i drugih neriješenih slučajeva napada na novinare. "Sloboda medija je jedna od najvažnijih komponenti zdravog i snažnog demokratskog društva i jedan od ključnih uslova za integraciju Crne Gore u evroatlantske institucije.

U saopštenju piše da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate slobodu medija u Crnoj Gori

Potvrđujemo, takođe, još jednom, našu podršku svim novinarima u zemlji budući da oni obavljaju ulogu koja je od suštinskog značaja za demokratski razvoj Crne Gore. Nadamo se da će nedavno formiranje komisije za praćenje istraga nasilja protiv novinara doprinijeti jačanju slobode medija u Crnoj Gori", zaključuje se.

File: Napad na medije je napad na demokratiju

Napad na Vijesti odjeknuo je i do Brisela, gdje je evropski komesar za proširenje Štefan File oštro osudio napad.

File je na Tviteru napisao da je napad na medije napad na demokratiju i da se ovaj slučaj mora odmah istražiti.

Britanska ambasada: Sloboda medija jedno od osnovnih prava

Britanska ambasada Podgorica snažno osuđu je sinošnji napad na prostorije „Vijesti “ i očekuje da vlasti što prije istraže slučaj i optuže počinioce.

"Pozdravljamo posvećenost Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da hitno istraže ovaj slučaj i zaštite slobodu izražavanja svih u Crnoj Gori.

Sloboda medija je jedno od osnovnih prava Evropske Unije i osnovni dio zdrave demokratije", navodi se u saopštenju.

Oni navode i da će nastaviti prate poštovanje svih ljudskih prava, uključujući prava medija i novinara dok Crna Gora nastavlja sa pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom.

Monitor: Implementacija Đukanovićevog poziva na linč

Redakcija nedjeljnika Monitor najoštrije je osudila teroristički napad na dnevnik Vijesti , koji je, kako navode, logičan slijed, implementacija poziva na linč premijra Mila Đukanovića.

"On, od devedesetih, orkestira kampanje mržnje i nasilje prema izmišljenim neprijateljima – separatistima i unitaristima, ustašama i četnicima, Hrvatima, Bošnjacima i Srbima, medijskim monstrumima . .. Njegova je retorika podstakla i pripremila napad na Dubrovnik , lov na deportovane Bošnjake , logor Morinj, ovo što se sinoć desilo .. . Mijenjale su se okolnosti, sistemi i državni okviri, ali Đukanoviću su permanentno, da bi se održao na vlasti, bili potrebni sukobi i neprijatelji. U posljednja dva mjeseca kontrolisani mediji objavili su više stotina priloga o, kako premijer kaže, medijskoj mafiji, miševima koje treba deratizovati, osnivačima opozicionih partija koj i na silu hoće da preuzmu vlast , pljačkašima i gubitnicima , koje predvodi najveći crnogorski kriminalac profesor matematke Miodrag Perović, osnivač Monitora i Vijesti", piše u saopštenju Monitora.

Dodaje se:

"Potrošeni su milioni, sa beogradskih splavova u vezeni su spin doktori, o bjavljene su knjige, serijali, organizovane kon ferencije i izložbe na kojima su predstavnici slobodnih medi ja neprijatelji države. Na koje, jasno , treba udariti - svim sredstvima . Uporedo sa tom kampanjom, samo u nekoliko mjeseci, dva puta je kamenovana redakcija Vijesti, postavljen je eksploziv u dvorištu kuće Tufika Softića, novinara Monitora i Vijesti , a predstavnicima ovih redakcija upućeno je više najbrutalnijih prijetnji. Policija, ministra Raška Konjevića, ni je dan od ovih slučajeva nije u po tpunosti riješila, kao što prethodni ministri nijesu rasvijetlili nasilja – od ubistva urednika Dana Duška Jovanovića i Srđana Vojičića do napada na direktora Vijesti Željka Ivanovića i novinarku Oliveru Lakić. U nekim od ovih slučajeva direktno su učestvovali predstavnici vlasti i policije . Samo čudom sinoć je izbjegnuta tragedija. Šta je sljedeće? Đukanov ić će nastaviti svoju politiku nasilja nad onim medijima koji izvještavaju o njegovoj zloupotrebi moći. Samo sat prije sinoćnje eksplozije , jedan je insajder javno svjedočio kako je premijerova Prva banka umalo urušila finansijski si s tem zemlje , zarad li čnih interesa familije. To bi ova vlast da z au stavi. Zato napadi na slobdne medije neće stati. Prvi znaci promjena i stvarnog napretka ka Evropi biće kada institucije počnu da rade posao i kada privedu pravdi nalogodavce sistemskog nasilja nad slobodnim medijima. Ima li za to snage ministar policije i potpredsjednik SDP - a, partije koja se kiti slobodarskom istorijom, dok saučestvuje u svim Đukanovićevim po slovima u posljednjih 15 godina?"

Sidikat medija: Državni vrh da prestane sa licemjernim izjavama

Sindikat medija poziva državni vrh da konačno prestane sa davanjem licemjernih izjava o "oštroj osudi" napada na novinare i crnogorske medijske kuće.

"Da posljednju deceniju nadležni nijesu "oštro osuđivali" ubistvo Duška Jovanovića, napad na direktora "Vijesti" Željka Ivanovića, brutalne napade na novinare Tufika Softića, Mladena Stojovića ... već da su makar u jednom od tih slučajeva dozvolili da se otkriju nalogodavci i izvršioci, sada ne bi osuđivali još jedan u nizu napada na "Vijesti". Bacanje eksplozivne naprave na redakciju dnevnika "Vijesti" očekivano je obzirom na činjenicu da država godinama toleriše neviđeno nasilje nad novinarima. Koliko jovanovića treba da se ponovi da bi policija i tužilaštvo konačno počeli da rade svoj posao? Atakovanje na živote medijskih radnika na dan kada je osnovana Komisija koja bi trebalo da utvrdi propuste policije, tužilaštva i sudstva upravo u takvim slučajevima, u svakoj demokratskoj državi bilo bi ozbiljno upozorenje da novinari više nijesu bezbjedni na svom radnom mjestu. Sindikat medija će insistirati na utvrđivanju zakonske norme kojom će se napad na novinare kažnajvati na način na koji se to radi kada su u pitanju službena lica", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

NVO: Napad na Vijesti ugrožava Crnu Goru

Ponovljeni napad na redakciju Vijesti najozbiljnije, od svih incidenata, ugrožava Crnu Goru kao državu, ocijenilo je više nevladinih aktivista.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Zeković, članovi Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade, Biljana Alković i Stevan Milivojević i član Savjeta za saradnju Vlade i NVO, Andrija Đukanović, zajednički su reagovali na izjavu povodom napada na redakciju Vijesti.

“Dugogodišnja nesposobnost da se identifikuju i procesuiraju napadi na redakciju nezavisnog medija i njegovu imovinu diskvalifikuju Crnu Goru kao državu”, navodi se u njihovoj izjavi.

Kako su kazali, ukoliko institucije nijesu efikasne i nijesu u službi vladavine prava, onda Crna Gora ne treba da postoj kao država."

“Zahtijevamo da u odgovarajućem roku ministar unutrašnjih poslova i direktor policije preuzmu odgovornost za procesuiranje ovog i svoih ranijih napada ili da napuste povjerene funkcije. Dalje tolerisanje nasilja nije prihvatljivo”, poručili su predstavnici civilnog sektora.

Delegacija EU: Da se kazne počinioci

Delegacija Evropske unije najoštrije je osudila bombaški napad na dnevni list “Vijesti”.

"Očekujemo da će nadležni državni organi odmah istražiti i krivično goniti, bez ikakvog odlaganja, počinioca ovog neprihvatljivog napada.

"Očekujemo da će nadležni državni organi odmah istražiti i krivično goniti, bez ikakvog odlaganja, počinioca ovog neprihvatljivog napada", saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori

Podsjećamo da je sinoćni napad samo jedan u nizu napada na zaposlene i imovinu “Vijesti”. Počinioci ovih nasilnih nedjela još nijesu identifikovani i procesuirani.

18. decembra ove godine, Crna Gora je otvorila pristupne pregovore u okviru Poglavlja 23, koje se bavi pitanjem pravosuđa i osnovnih prava, uključujući i slobodu medija i novinara. U tom kontekstu, Evropska unija očekuje od crnogorskih vlasti da preduzmu odlučne mjere kako bi se postigli mjerljivi rezultati u pogledu očuvanja slobode izražavanja i medija u Crnoj Gori .

Koristimo ovu priliku da naglasimo da je sloboda medija jedno od osnovnih prava u Evropskoj uniji i ključni stub demokratije. Evropska unija neće prihvatiti nikakvo odstupanje od evropskih standarda o slobodi izražavanja i medija od strane zemalja koje žele da joj se pridruže.

Delegacija će nastaviti da tokom pristupnih pregovora prati poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara", saopptili su iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Osude OEBS i SEEMO

Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), je oštro osudila napad na redakciju "Vijesti".

"Snažno osuđujem napad i pozivam nadležne da sprovede brzu i transparentnu istragu koja će dovesti do identifkovanja i procesuiranja napdača", kazala je Mijatović.

Iz OEBS-a podsjećaju na brojne napade na "Vijesti, koji su učestali u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Činjenica da niko nije kažnjen za ove napade šalje poruku nekažnjivosti. Samo brzo procesuiranje svih odgovornih za ova krivična djela mogu osigurati da se slični napadi neće ponoviti", dodala je Mijatović.

SEEMO oštro osuđuje napad i traži od policije i pravosuđa u Crnoj Gori da hitno reaguju.

"Seemo je jako zabrinut jer se nastavlja jasan serijski napad na redakciju Vijesti. Zato tražimo hitno da se sve državne institucije pozabave slučajem niza napada na Vijesti u svim ovim godinama koji nisu riješeni", rekao je u svojoj izjavi Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO iz Beča.

Misija OEBS-a osuđuje napad na Vijesti

Misija OEBS-a je veoma zabrinuta zbog novog i napada na kancelarije Vijesti, kazala je šefica Misije u Crnoj Gori Janina Hrebičkova i pozvala nadležne da temeljito istraže taj incident Hrebičkova je, kako je saopšteno iz Misije, snažno osudila napad eksplozivom na prostorije dnevnog lista Vijesti, koji se dogodio u četvrtak oko 23 sata i 35 minuta. "Misija OEBS-a je veoma zabrinuta zbog ovog novog, i do sada najozbiljnijeg, napada na kancelarije “Vijesti”. Pozivamo organe nadležne za sprovođenje zakona da temeljito istraže ovaj incident", navodi se u reagovanju Hrabičkove dostavljenom agenciji MINA. Ona smatra da, bez obzira koji novinar ili vlasništvo kojeg medija je meta napada, činjenica da počinioci nijesu pritvoreni i da nijedna osoba nije gonjena može imati efekat zastrašivanja i negativan uticaj na slobodu medija i bezbjednost novinara u Crnoj Gori.

Misija OEBS-a pozdravila je brzu reakciju ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, koji je osudio ovaj incident

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo napad

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje napad svake vrste koji ugrožava ljudska prava i slobode na bilo koji način, svako neprimjereno ponašanje, pogotovu ono koje u sebi nosi elemente nasilja. Pravo na slobodu izražavanja i pravo na informisanost su pravo svakog građanina/ke i ne smiju se ugroziti, ispred svega pravo na život", navodi se u saopštenju tog Ministarstva, koje se oglasilo povodom sinoćnejg napada na redakciju "Vijesti".

Ovakvi incidenti, dodaju, "ne smiju anulirati naše zajedničke napore na izgradnji modernog i demokratskog društva".

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su uputili apel na nadležne državne organe da se krivac/ci što prije otkriju, procesuiraju i kazne, u skladu sa našim pozitivnopravnim propisima.

Rakčević: Demokratska društva ne plaćaju lov na medije

Forum 2010 najoštrije osuđuje još jedan teroristički napad na Vijesti i slobodne novinare, kazao je koordinator Žarko Rakčević.

"U demokratskim društvima na različitost i istinu ne odgovara se dinamitom, metkom i batinom. Demokratska društva ne organizuju i ne plaćaju hajke i lov na medije, njihove osnivače, urednike i novinare. Ona se organizuju da brane medije i slobodu štampe i kad se ne slažu sa njima i njihovom uređivačkom politikom. Crna Gora i njene institucije sad su na ispitu: da li će dinamitom, metkom i batinom zatvarati slobodne medije, ili će zatvarati dinamitaše, ubice i batinaše?", navodi Rakčević.

GA: Kukavički napad

Građanska alijansa je ocijenila da Crna Gora ulazi u skup zemalja u kojima je opasno baviti se plemenitim pozivom - informisanjem drugih u cilju odbrane zajedničkih, Ustavom garantovanih vrijednosti.

"Podmukao, drzak i kukavički napad na prostorije Vijesti je zapravo atak na Ustav i sve građane Crne Gore. I stoga, odbranom, pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca brani se ustavni poredak ove zemlje, a ukoliko se to ne desi u razumnom roku dovodi se u pitanje ustrojstvo sistema, te sami puls države koja je ozbiljno uzdrmana u samom korjenu - tamo gdje je zagarantovana sloboda izražavanja i pravo na informisanost. Sve manje imamo nade u efikasnost službi, jer je ovo samo jedan od napada i bojimo se da će ih biti još više. Ili da Vijesti počnu da rade u za njih posebno napravljenom, hermetički zatvorenom metalnom sefu? Kakva je to onda slobodna riječ?

Uostalom, šta očekivati od bezbjednosnog sistema u kojem, pokazuju nedavni događaji, ni policija nije sigurna", saopštio je Darko Ivanović, medijski direktor GA.

Vijest o napadu na "Vijesti" su prenijeli svi relevantni regionalni mediji., "Blic", B92, RTS, Politika, Večernji list, Index...

CGO: Napad može uticati na pregovore sa EU

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je ousdio, napad na redakciju "Vijesti", koji je, kako ocjenjuju, mnogo opasniji nego prethodni slični.

Oni su po ko zna koji put pozvali nadležne državne organe da konačno svoj posao počnu raditi profesionalno i da stvore uslove u kojima mediji koji kritikuju Vladu i njima bliska lica neće biti životno ugroženi zbog takvog svog rada.

"CGO cijeni da je ovo do te mjere zabrinjavajuća poruka za Crnu Gora da ista može uticati na usporavanje procesa pregovora sa Evropskom unijom, što je možda nekom u Vladi i cilj. Nasilje eskalira zbog očigledne nespremnosti i ograničenosti nadležnih organa da u jednoj opsežnoj i efikasnoj akciji dođu do rezultata u istrazi štiteći bezbijednost novinara i njihovih redakcija. Time ih oni pretvaraju u mete, a sama Vlada, Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije postaju svojim nečinjenjem direktni saučesnici.

CGO smatra da ovo nije samo napad na redakciju «Vijesti» već i na sve one koji su neistomišljenici režima i koji slične vrste pritisaka mogu očekivati u nastupajućem periodu u različitim formama. Klima se sistemski stvara od strane vladinih organa, njima bliskih moćnika iz političkog i kriminalnog miljea, potpomugnuta podobnim medijima i NVO-ima kako bi se svi oni koji imaju hrabrosti da kontinuirano kritički promišljaju ili dovoljno zastrašili ili u potpunosti onemogućili da obavljaju svoj posao.

Crnogorski novinari nose već isuviše dugo hipoteku nerasvijetljenog ubistva jednog glavnog i odgovornog urednika. Sinoć smo imali pokušaj ubistva drugog. Nijedan fizički napad na novinare nije do sada u cjelosti rasvijetljen. U međuvremenu, mediji u kojima ovi novinari rade su diskriminisani od strane Vlade kada je riječ o finansiranju kroz različite vrste ugovornih odnosa, njihovi se vlasnici javno ili tajno pokušavaju kriminalizovati, a sve to kreira atmosferu linča u kojoj postaje potpuno prihvatljivo da se novinari tuku, da se redakcijama imovina uništava, da se NVO sektoru koji to osuđuje fabrikuju afere.

CGO zaključuje da je ova "novogodišnja čestitka" redakciji "Vijesti" prijetnja svim slobodomislećim građanima i građankama, ali i još jedan izraz nemoći državnih institucija da svoj posao obavljaju profesionalno", navode u toj NVO.

Akcija za ljudska prava: Užasnuti smo

Akcija za ljudska prava (HRA) je užasnuta jučerašnjom eksplozijom bombe pred zgradom dnevnog lista ”Vijesti” i prozorom kancelarije glavnog urednika Mihaila Jovovića.

"Ovo je posljednji napad u sistematskom nizu napada na ovaj medij - treći napad ove godine, ukupno četrnaesti od 2007, kada je prebijen direktor lista Željko Ivanović. Od tada su više puta fizički napadnuti novinari i fotorepoteri: novinar Tufik Softić je pretučen 2007. godine, a u dvorište njegove kuće je u avgustu ove godine bačena i eksplozivna naprava. U avgustu 2009. fizički je napadnut glavni urednik Mihailo Jovović i fotoreporter Boris Pejović, a 2011. se desio i slučaj nasilničkog ponašanja prema ekipi TV Vijesti. Fizički su napadnuti i Olivera Lakić 2012, kojoj je prethodno i prijećeno, Goran Malidžan 2012. i Ivan Petrušić 2013. Od jula do avgusta 2011. desila su se i tri slučaja paljenja vozila Vijesti, koji do danas nijesu rasvijetljeni. Prostorije redakcije Vijesti su za mjesec dana ove godine kamenovane dva puta".

Očigledno se radi o kampanji napada na ”Vijesti”, od kojih država do danas ni jedan nije potpuno rasvijetlila. Činjenica i da je ”Vijesti” predsjednik Vlade nazvao ”medijskom mafijom” iako javnosti nije poznato da su oni pod bilo kakvom krivičnom optužbom, podstiče sumnje da državni agenti stoje iza napada ili da državni organi nijesu motivisani da otkriju pozadinu dosadašnjih napada.

HRA svakako apeluje, po ko zna koji put, da se i ovaj kao i svi ostali napadi hitno i do kraja istraže, da se nađu nalogodavci i motiv, jer je to neophodno za slobodu izražavanja u Crnoj Gori, kao i za same ”Vijesti”.

Očekujemo i da Uprava policije poslije ovog trećeg napada ove godine, u dogovoru sa ”Vijestima”, procijeni njihovu bezbjednosti i da im ponudi odgovarajuće obezbjeđenje.

Nadamo se da će Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava novinara, koja je formirana istog dana kada se desio i ovaj posljednji napad na ”Vijesti” i novinarsku profesiju, doprinijeti rasvetljavanju svih dosadašnjih napada i ostvarivanju pravde u Crnoj Gori.

LP: Vraćamo se u devedesete

Mladi Liberalne partije Crne Gore oštro su osudili napad na redakciju "Vijesti".

Oni su naveli da dovođene u opasnost života novinara i urednika "Vijesti" "budi ružna sjećanja na protekle dvije decenije vraćajući nas u mračni brlog 1990-ih."

"Sloboda novinarstva i javno izrečenog stava i mišljenja temelj je svakog liberalno-demokratskog društva i napretka i indikator stanja osnovnih prava i sloboda u svakoj državi pa je naša osnovna građanska dužnost da stanemo na kraj ovakvim nedjelima.

To što nikada nijesu otkriveni niti procesuirani akteri ili naručioci sličnih nedjela u prijedhodnom periodu samo je dodatni podsticaj i motiv onima koji žele da uguše slobodu govora i dijaloga a samim tim i društveni progres.

Zato država, konačno, mora pokazati odlučnost da se obračuna sa počiniocima ovih gnusnih napada a mi liberali pozivamo sve nadležne organe da ulože maksimalne napore da zaštite Ustavom garantovanu bezbijednost novinara ali i svih građana u Crnoj Gori koji su zadnjih dana ugroženi sličnim kriminalnim djelatnostima", navode mladi Liberali.

Direktor Radio Tivat Dragan Popadć je istakao da ga je stid što se ovo dešava u Crnoj Gori i podvukao da nema slobodnog društva bez slobodnih medija.

"Da ironija bude veća teroristički napad na redakciju desio se u danu kad je formirana Komisija koja bi trebalo da se bavi propustima u istragama slučaja prijetnji i nasilja nad novinarima. Nadam se da u ovom slučaju Komisija neće imati posla i da ćemo brzo saznati ko je maskirani terorista sa kapuljačom na glavi, a ko su njegovi nalogodavci", navodi Popadić.

NVO CEMI takođe oštro osuđuje najnoviji napad na redakciju "Vijesti".

"Ovaj napad doživljavamo kao direktan napad na ljude i zloslutnu najavu da će naredni napad imati za cilj likvidaciju uredništva i novinara. Isključivu odgovornost za bezbijednost i živote zapošljenih i vlasnika „Vijesti“ snose Vlada, Državno tužilaštvo i Uprava policije jer su svojim nečinjenjem, kako da otkriju one koji su dosad sprovodili napade na „Vijesti“, tako ni da spriječe nove, ohrabrili dosadašnje napadače", navodi se u saopštenju CEMI-ja.

NVO Juventas oštro je osudila bombaški napad na redakciju „Vijesti“ "koji je mogao da ima smrtni ishod."

"Umjesto efikasne reakcije policije i tužilaštva nakon serije napada na imovinu i ljude iz „Vijesti“ svjedoci smo sa jedne strane nečinjenja državnih organa da se pronađu i kazne počinioci, a sa druge strane snažne kampanje da se kreira javno mnjenje kojem je ovakav vid obračuna prihvatljiv, a u kojima ND Vijesti dovode u vezu sa riječju „neprijatelj“.

Uzimajući u obzir učestalost napada, kao i pravilnosti u šemi napada, te da isti prolaze nekažnjeno, smatramo da državni organi ne samo da nisu učinili dovoljno da spriječe nove napade, već da su svojim nečinjenjem ohrabrili nove. Očigledna je dosadašnja neefikasnost sistema zaštite ljudstva i imovine Nezavisnog Dnevnika Vijesti, ali i izostanak posebnih mjera zaštite od strane policije koja mora na adekvatniji način organizovati zaštitu zgrade i prostora oko zgrade ND Vijesti koje su tokom poslednjih dvije godine u više navrata izloženi eksplozivnim napravama, paljenju vozila, kamenicama", navodi Juventas.

Crna Gora da pokaže da je pravna država

Crna Gora mora pokazati da je pravna država i da je snaga njene institucionalne moći veća od bilo koje druge sile koja stoji iznad zakona, ocijenjeno je iz Udruženje pravnika Crne Gore.„Danas, nakon bombi na pragu kuće službenika policije i bombi na novinarske redakcije Crna Gora mora pokazati da je pravna država i da je snaga njene institucionalne moći veća od bilo koje druge sile koja stoji iznad zakona“, kaže se u reagovanju potpredsjednika Branislava Radulovića. Crnogorske institucije moraju, smatra on, uvjeriti crnogorske građane da u državi postoji efektivan pravni poredak koji osigurava sigurnost lica i imovine.„Svi koji silom i bombama nasrće na policiju, novinare ili bilo koje dobro ove države moraju, kaže on, biti dovedeni „spoznaniju prava“ ili u protivnom ozbiljno je doveden u pitanju ustavom zaštićen poredak“, navodi Radulović.

Organizacija Kvir Montenegro je oštro osudila napad i pozvala nadležne organe da "konačno sa punom ozbiljnošću aktiviraju sve svoje kapacitete na hitnom rasvjetljavanju sinoćnjeg, ali i svih brojnih prethodnih slučajeva napada na imovinu i zaposlene u toj medijskoj kući".

"Sinoćnja bomba nije bačena samo na ND “Vijesti” već je bačena na svaku medijsku kuću, organizaciju i pojedinca/ku koji se bez ustručavanja i kompromisa bore za slobodu svih građana/ki Crne Gore. Bačena je i na slobodu svih nas i izostanak brzog identifikovanja i kažnjavanja počinioca, a prije svega naručioca, ovog krivičnog djela značiće poraz države pred organizovanim kriminalnim grupama, te staviti pečat na slobodu svih građana/ki Crne Gore", navode u toj NVO.

Oni podsjećaju da bez slobodnih medije nema slobode ni za građane, i podsjećaju da su "Vijesti" bile posvećene borbi za prava LGBT osoba, te da se napad na "Vijesti" desio i tokom Parade ponosa.

Od "Minut,dva" do "bomba,dvije"

Novinar Marko Milačić je ocijenio da je napad na redakciju dnevnika Vijesti "samo nastavak Pinkove informativne emisije „Minut, dva...“ - iza koje stoji Vladimir Beba Popović - drugim sredstvima."

"Svakodnevna i svakonoćna atmosfera besomučne hajke na kritički nastrojena glasila, prije svih Vijesti i Monitor, koja je najeklatantnija u ovom ružičastom glasilu, generiše atmosferu linča. Takvom propagandom i proizvodnjom laži, stvara se ambijent u kojem nije teško preći put od „Minut, dva“ do „bomba, dvije...

Nema dileme: ili su strukture vlasti direktni nalogodavci bombaškog napada na redakciju lista Vijesti, ili su strukture vlasti indirektni nalogodavci napada, putem neviđene hajke koja, preko njihovih medijskih koordinatora, postaje fatva", navodi Milačić.

Osuda udruženja novinara

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) i Društvo crnogorskih novinara (DCN) pozvali su nadležne organe da daju maksimum u rasvjetljavanju napada na redakciju Vijesti, dok je iz Građanske alijanse (GA) ocijenjeno da je taj događaj napad na Ustav i sve građane Crne Gore. UNCG je pozvalo nadležne državne organe da hitno otkriju i kazne, nalogodavce i izvršioce ovog kukavičkog i terorističkog čina. "Ovo je još jedan u nizu dokaza, da bez obzira na deklarativnu priču, ne živimo u slobodnom društvu, već u društvu gdje se novinari ubijaju, prebijaju, zlostaljaju i šikaniraju, a da počinioci i nalogodavci godinama ostaju neotkri veni i kažnjeni", kaže se u saopštenju. Potpredsjednik UNCG Ranko Pavićević je ocijenio da je cilj još jednog brutalnog napada na novinarsku profesiju i slobodu javne riječi da se zaustavi, nezaustavivi proces borbe za slobodno i demokratsko društvo. "Pozivamo medijsku zajednicu u Crnoj Gori, da se ujedini u osudi napada na novinare i pored toga što solidarnost odavno ne stanuje u novinarskoj profesiji, i traže od nadležnih, da se konačno zaustavi nasilje, nepravda i šikaniranje predstavnika javne riječi", kaže se u reagovanju Pavićevića. DCN najenergičnije je osudilo napad na redakciju Vijesti.“Ovaj neprimjeren čin smatram napadom na slobodnu riječ i profesiju i demokratsku potrebu da svi ljudu budu informisani na vrijeme”, rekao je agenciji MINA predsjednik Društva, Nikola Vujanović.Društvo je pozvalo nadležne državne organe da daju svoj maksimum u rasvjetljavanju tog i svih drugih napada na novinare.“Koji su u svojoj krajnjoj namjeri usmjereni da destabilizuju Crnu Goru i njen evropski i evroatlantski put”, dodao je Vujanović.

Đurović: Vlada doprinosi atmosferi nasilja

"U istom danu kada je formiranja Komisija za za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava novinara, desio se napad koji jasno odslikava klimu u crnogorskom društvu a koja je podsticajna za kriminalce kojima smeta rad slobodnih medija i ljudi.

Kreiranju atmosfere nasilja najviše doprinosi Vlada Crne Gore i nadležne institucije koje do sada nisu riješile brojne napade i ubistva novinara. Kada u jednoj državi niko ne odgovara za nedjela usmjerena na slobodne medije, postaje prirodno da se napadi ponavljaju. Svoj udio u kreiranju atmosfere nasilja imaju brojni mediji, regulatori i samoregulatori koji imaju samo jednu riječ, sliku i neprijatelja. Dok god se dešavaju napadi na slobodne medije i kreira atmosfera straha i nasilja, Crna Gora neće biti slobodna država", naveo je direktor organizacije "Saradnjom do cilja", Goran Đurović.

Jovićević: Ovo je fašizacija društva

Profesor Svetozar Jovićević je napada na redakciju „Vijesti“ nazvao puzajućom fašizacijom društva, podsjećajući da se u javnosti vodi besomučna haranga na pojedince i medije, koji su po mnogo čemu prevazišli ono što se dešavalo devedesetih.

Kad se s druge strane uzme da ne mogu proći dva dana a da pod nečijim kolima ne ekspolodira bomba, onda se to mora nazvati fašizacijom, iako velika većina ljudi zatvara oči pred tim“, kazao je Jovićević, navodeći da je manje važno da li je napada organizovao neko iz vrha vlasti ili mafije koja brani svoja bogatstva stečena preko noći. „U svakom slučaju je odgovornost na vlasti, jer ona je odgvorna za stanje u društvu i ambijent u kome se sve zbiva“.

"Ponovljeni napad na redakciju “Vijesti” najozbiljnije od svih incidenata ugrožava Crnu Goru kao državu. Dugogodišnja nesposobnost da se identifikuju i procesuiraju napadi na redakciju nezavisnog medija i njegovu imovinu diskvalifikuju Crnu Goru kao državu.

Ukoliko institucije nisu efikasne i nisu u službi vladavine prava onda i ne trebamo da postojimo kao država. Zahtijevamo da u odgovarajućem roku ministar unutrašnjih poslova i direktor policije preuzmu odgovornost za procesuiranje ovog i svoih ranijih napada ili da napuste povjerene funkcije. Dalje tolerisanje nasilja nije prihvatljivo", naveli su u zajedničkoj izjavi Aleksandar Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Biljana Alković, članica Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore, Stevan Milivojević, član Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore i Andrija Đukanović, član Savjeta za saradnju Vlade i NVO.

NVO 4 Life:Ovo je napad na sve nas

"NVO 4 Life najoštrije osuđuje bombaški napad na redakciju Vijesti i pozivamo nadležne da odmah pronađu i kazne počinioce. Napad na redakciju Vijesti je napad na sve nas, na svakog slobodnomislećeg građanina Crne Gore. Već duže vrijeme meta napada su novinari Vijesti, sjutra ćemo to biti mi, predstavnici NVO, a nakon toga meta može biti bilo koji građanin Crne Gore", navodi se u saopštenju NVO 4 Life povodom napada na Vijesti.

Sloboda izražavanja je, kako dodaju, stub demokratije, a ovakvi napadi na javno iznesenu riječ su direktan udar na same njene temelje.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da država Crna Gora napravi konkretne korake u pravcu razvoja i uspostavljanja demokratije u Crnoj Gori. Ukoliko se i dalje budemo samo deklarativno zalagali za usvajanje tekovina demokratskih društava, a na praktikovanju istih ne budemo imali rezultata, rizikujemo da postanemo društvo, koje će biti sve, samo ne demokratsko".

Posljednji napad na redakciju Vijesti, kako se dodaje u saopštenju, mora biti alarm da država Crna Gora odmah, bez oklijevanja i bezkompromisno krene u obračun sa organizovanim kriminalom, i ona je ta koja mora obezbijediti da se svaki njen građanin osjeća sigurno.

Šućko Baković: Slobodno novinarstvo je od ključnog značaja

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković očekuje da će nadležni organi najhitnije istražiti sve okolnosti i odgovorne izvesti pred lice pravde, kako se takve stvari više nikada ne bi ponovile.

"Sloboda medija i slobodno novinarstvo od ključnog su značaja u demokratskom društvu, naročito za informisanje javnosti, za slobodno formiranje i izražavanje mišljenja i ideja i za praćenja rada organa vlasti. Ovim napadom ugroženi su životi novinara dnevnog lista „Vijesti“ koji su sinoc bili u prostorijama redakcije „Vijesti“, kao i sloboda medija i slobodno i neometano bavljanje novinarstvom, navodi se u saopštenju Bakovića

Galerija

Bonus video: