Rad “Držanje mlijeka” Marine Abramović na Cetinju

U ovom video radu Marine Abramović, koji je uključen u njenu čuvenu retrospektivu 2010. u MoMA u Njujorku, umjetnica nastavlja sa svojim ranijim temama
73 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 12:47h

Rad Marine Abramović “Držanje mlijeka“ (Holding the Milk), iz 2009. godine, u sklopu projekta “200 godina samoće - Njegošiations“, od dans će biti izložen u mermernoj sobi u Biljardi na Cetinju.

Otvaranje izložbe je zakazano za 12 sati, a o radu Marine Abramović govoriće istoričar umjetnosti i likovni kritičar Petar Ćuković, kustos izložbe.

Serija “Kuhinja”, kojoj pripada i rad “Držanje mlijeka”, je skup video zapisa i fotografija nastalih u Španiji, u napuštenim prostorima jedne kuhinje (izuzetnog arhitektonskog dizajna, izrađene tokom Frankovog režima) u manastiru kartuzijanskih monahinja koje su hranile više od 8000 siročadi u periodu kada je manastir bio aktivan. Iako je rad nastao kao omaž Svetoj Terezi od ​​Avile - koja u svojim spisima govori o iskustvu mističke levitacije u kuhinji – on postaje, iznad svega, autobiografski rad, imajući u vidu da, kako sama umjetnica kaže u jednom intervjuu povodom ove serije: “U mom djetinjstvu kuhinja moje bake bila je centar mog svijeta - sve priče su ispričane u kuhinji, sve savjete u vezi mog života dobila sam u kuhinji, sva proricanja budućnosti u šoljicama crne kafe su se dogodila u kuhinji tako da je to stvarno bio centar svijeta odakle su došle sve moje najljepše uspomene”.

U ovom video radu Marine Abramović, koji je uključen u njenu čuvenu retrospektivu 2010. u MoMA u Njujorku, umjetnica nastavlja sa svojim ranijim temama, ali ih postavlja u okviru tradicije holandskog žanr-slikarstva XVII vijeka. Blistavi prozor osvjetljava sjajnu kuhinju dok Marina pokušava da drži činiju do vrha ispunjenu svjetlucavim mlijekom, a da ga pritom ne prosipa.

Scena u videu podsjeća na vizuelni utisak iz radova poput Vermerove “Mljekarice” (1657) sa upotrebom teme iz svakodnevnog života kako bi se prikazao presjek senzualnosti i duhovnosti u korijenu ljudskog iskustva. Ipak, koncentracija i snaga potrebni da se prevede ova pokretna slika u idealnu, uslovnu tišinu jedne Vermerove slike ispituje granice umjetnikove moralne čvrstine kao i očekivanja publike.

Posmatrači gledaju dok umjetnica meditira nad činijom mlijeka u rukama u pokušaju da ostane mirna što je moguće duže. Neminovno, ona počinje da se trese kako se njeno tijelo zateže i opušta sve dok njeni mišići počnu da odbijaju da se smire, mlijeko se prosipa a zvuk zapljuskivanja prekida vizuelnu čaroliju. Ovaj rad prepliće istinu tijela, retoričke strategije izdržljivosti kao i estetski i jezik ljepote. Video traje 12 minuta i 43 sekunde.

U okviru projekta “200 godina samoće - Njegošiations“, koji se odvija u kontinuitetu od četvrtog novembra 2013, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, do sada su izlagali Zdravko Joksimović i Ilija Šoškić, a poslije rada Marine Abramović, u Biljardi će tokom januara biti prikazani radovi Vlada Marteka (Zagreb) i Damira Nikšića (Sarajevo).

Izvan granica izdržljivosti

Od kada je počela sa svojim performansima izdržljivosti u Evropi tokom sedamdesetih godina, umjetnica Marina Abramović nalazi se u prvom planu inovacija u savremenoj umjetnosti pomjerajući tako granice i ograničenja njenog tijela, korišćenja medija pa čak i definiciju umjetnosti.

Ovaj kolor video suptilno nastavlja njen pionirski rad u umjetnosti performansa tokom posljednjih trideset i pet godina i pokazuje zašto je njeno dugogodišnje bavljenje ovim pitanjima skoro bez premca, i mitsko u istraživanju umjetnika kao herojskog učesnika i transgresivnog vizionara.

Bonus video: