Povratak umjetnosti

Nikšić: Izložbom Rajka Todorovića Todora otvorena “Galerija A”

“Nadam se da ćemo pokušati da ovim prostorom povratimo nešto od istinske umjetnosti nasuprot ove stvarnosti koja je teški kič i teški sunovrat kulture"
161 pregleda 2 komentar(a)
Rajko Todorović Todor, Foto: Ivan Petrušić
Rajko Todorović Todor, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.12.2013. 12:07h

Izložbom Rajka Todorovića Todora promovisana je nova galerija u Nikšiću, otvorena u sklopu sportsko rekreativnog centra “Trim“.

Otvarajući izložbu Nebojša Adžić, član Umjetničkog savjeta novootvorene “Galerije A” kazao je da je biti umjetnik u Nikšiću “nešto očekivano, normalno i opšteprihvaćeno, ali isto tako veoma zahtjevno jer je umjetnička ljestvica u gradu pod Trebjesom visoko podignuta i stalno se pomjera ka gore”.

"Todor je bio član čuvene ‘Generacije 9’ koja je svojim stvaralaštvom ucrtala Nikšić u svjetsku umjetničku mapu i čiji članovi, ugledni Nikšićani, i dan danas svojim životom i radom potvrđuju da kvalitet sa ovih prostora nije slučajnost jer i bogata istorija ovoga grada takođe to potvrđuje”, kazao je Adžić.

Govoreći o "Generaciji 9” Todor je kazao da je to prva školovana generacija koja se skoro kompletna vratila u Crnu Goru da živi i radi i koja je pokrenula jedan od najboljih salona u bivšoj Jugoslaviji “Septembarski likovni salon“, na kome su učestvovali svi značajni jugoslovenski umjetnici.

Slike koje su izložene, njih tridesetak, su nastale ove godine i bile su prikazane u sklopu projekta “B52“, tako nazvan po godini rođenja Rajka Todorovića

Ilija Burić, član Umjetničkog savjeta, kazao je da je misija novootvorene galerije povratak umjetnosti.

“Nadam se da ćemo pokušati da ovim prostorom povratimo nešto od istinske umjetnosti nasuprot ove stvarnosti koja je teški kič i teški sunovrat kulture. Ništa ova sredina nije učinila da bi čovjek mogao reći da ovdje ima smisla da se živi i radi i većina onih koji su vrijedjeli napustili su je”, kazao je Burić.

Ali sada, smatra Umjetnički savjet, biće ispravljena nepravda a umjetnici su dobili svoje mjesto gdje će moći da izlažu.

“Svi znamo da je Todor jedan od najvećih likovnih umjetnika Crne Gore, u rangu sa Lubardom, Vojom Stanićem. Želim da se češće gledamo povodom ovakvih događaja da pokažemo da Nikšić nije zamro već da je grad koji ide naprijed i koji će u narednom periodu ovakvih događaja organizovati što više”, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Slike koje su izložene, njih tridesetak, su nastale ove godine i bile su prikazane u sklopu projekta “B52“, tako nazvan po godini rođenja Rajka Todorovića ali i ratnom avionu, bombarderu i tzv. “trenutku kada se sjenka odvoji od ljudi“.

Todor, koji je član ULUCG od 1982. godine, a u periodu od 1995-2002. bio i predsjednik Udruženja, član je PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, kao profesor slikanja na FLU na Cetinju.

Realizovao je nekoliko javnih projekata, od kojih je najpoznatiji “Porta Montenegro” na stadionu Dela Vitorio u Bariju za Mediteranske igre 1997. Godine, a imao je oko 25 samostalnih i preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i Trinaestojulska.

Umjetnički savjet, koji čine Rajko Todorović, predsjednik, i članovi Maksim Vujačić, Ilija Burić, Ratko Odalović i Nebojša Adžić, vodiće galeriju i brinuti o programima. Oni će već 31.decembra u 11 sati napraviti omaž Milanu Dugu Krivokapiću, pjesniku, aforističaru i novinaru, koji je preminuo prije pet godina.

Preporučujemo za Vas