Koncert Marije Skender u Podgorici: Duboka posvećenost avangardnom izrazu

Njemački autor Volfgang Rim, ni malo slučajno ostavljen za završnicu koncerta...
149 pregleda 2 komentar(a)
Marija Skender, Foto: V. Ferdinandi
Marija Skender, Foto: V. Ferdinandi
Ažurirano: 25.12.2013. 19:37h

Paralelno sa programima DEUS-a, koncertni repertoar KIC-a “Budo Tomović” je prije prije par dana nastavio i ciklus Mladi crnogorski pijanisti, koji po dobroj tradiciji afirmiše i predstavlja domaći klavirski potencijal i kvalitet, ovoga puta uz program koji je zasigurno rijedak na crnogorskom koncertnom “meniju”.

Pijanistkinja Marija Skender, Podgoričanka koja posljednjih godina posve temeljno gradi svoju karijeru u Njemačkoj, u svoj je resital uvrstila djela isključivo autora koji svoj opus vezuju za dvadeseto stoljeće i “modernu” muziku, koliko god ovaj termin danas zvučao gotovo kabasto i uopšteno. Mnogobrojni ljubitelji muzike nisu propustili dobru priliku da gotovo ekskluzivno čuju izbor iz sonata i interludija Džona Kejdža, jednog od najuticajnijih autora po mnogo čemu burnoga dvadesetoga vijeka, te, u drugome dijelu koncerta numere La Mandragore te dvije etide čiji su autori francuski kompozitori Tristan Murail (1947) i Pascal Dusapin (1955), i, u finalu koncerta, Tombeau njemačkog autora Volfganga Rima (1952).

Marija Skender zasigurno je jedna od rijetkih crnogorskih umjetnica koja svoj bogati muzički background ima u porodičnoj tradiciji nekoliko generacija unazad, budući da je njen djed Toni Ferdinandi - jedan od utemeljivača prvog Simfonijskog orkestra crnogorskog u Radiju Titograd još davne 1949. godine, da joj je ujak Vili Ferdinandi - jedno od najvažnijih imena kada je crnogorska violinska umjetnost i pedagogija u pitanju, a roditelji Lidija i Miloš Skender - umjetnici koji su svojim kamernim i pedagoškim radom odnjegovali generacije muzičara radom na titogradskoj Muzičkoj akademiji i Umjetničkoj školi “Vasa Pavić”. No, nakon školovanja i magistrature na cetinjskoj Muzičkoj akademiji Marija Skender svoje afinitete za modernu muziku, nakon mnogo klasičnih programa, nastavlja na specijalističkim studijama Akademije u Karlsrueu, te na aktuelnim postdiplomskim studijama u Štutgartu. U Njemačkoj je i dobitnica vrijednih nagrada za savremenu muziku (Karlsrue 2013) te stipendije Karl Štajnbuh za inovativni projekat u oblasti muzičke umjetnosti i informacione tehnologije u timu sa kompozitorom Vinsentom Vikstrom.

Repertoar pred podgoričkom publikom, te visoki profesionalizam i muzikalnost kojim je u svoj tonalnoj modernosti i avangardi potvrđen pijanizam Marije Skender, naišli su na odličan prijem i kad je na “prepariranoj” Jamahi odsviran izbor iz Kejdžove muzike, te svi ritmički i artistički efekti i pristupi dobro (ne)temperovanome klaviru. Drugi dio večeri bio je prilika da tražite i čujete i kompozitorove i izvođačeve i sopstvene refleksije u gustim slojevima La Mandragore, u bogatim tehničkim i zvučnim bojama Etida br. 6 i 7, koje će se u samom finalu tematski razložiti do posljednjeg alikvota. Njemački autor Volfgang Rim, ni malo slučajno ostavljen za završnicu koncerta, do kraja je otkrio svu raskoš tona Marije Skender, svu njenu snagu i virtuoznost, na koncu, svu ljubav koju ova mlada umjetnica bez rezerve daje savremenoj muzici posvećenoj klaviru.

Bonus video: