Odloženo suđenje za ugrožavanje sigurnosti Oliveri Lakić

"Kada sam dokumentaciju dobila od Sudskog savjeta, ja sam je odmah i poslala strankama u postupku", kazala je sutkinja Mijušković - Stamatović
68 pregleda 0 komentar(a)
Rabrenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rabrenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.12.2013. 16:17h

Advokat optuženog službenika policije Milenka Miće Rabrenovića, tražio je odlaganje suđenja, jer tvrdi da nije imao dovoljno vremena da se upozna sa obimnom dokumentacijom telefonskih listinga, koje je sud prošlog petka dostavio strankama u postupku.

Rabrenović, bivši šef obezbjeđenja nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, optužen je da je ugrozio sigurnost novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj kćerki u februaru 2011. godine.

Prijetnje su uslijedile tokom objavljivanja tekstova o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”, za koje se vjeruje da su u taj posao umiješani i pojedini visoki funkcioneri službi bezbjednosti.

Rabrenovićev advokat Slavomir Božović, na početku suđenja obratio se sutkinji Larisi Mijušković Stamatović, pojašnjavajući da se ne može izjasniti niti dati odbranu na dokaze iz telefonskih listinga.

“S obzirom na to da sam tek u petak, 20. decembra, od suda dobio odštampanu verziju dokaza - telefonskih listinga, nijesam bio u mogućnosti da se podrobnije upoznam sa detaljima. Zbog ozbiljnosti slučaja danas se ne mogu izjasniti. Zbog toga tražim odlaganje”, kazao je Božović.

Branilac optuženog konstatovao je da mu, uz materijal o listinzima, sud nije, navodno, dostavio zapisnik o pretresu niti potvrdu o oduzetim stvarima od Rabrenovića.

“Želim da se unese u zapisnik da nijesam dobio zapisnik niti potvrdu o oduzetim stvarima kako je to predviđeno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Ta dva dokumenta mogu samo da potvrde da je ova radnja izvršena na zakonit način, te samo takvi dokazi - listinzi mogu biti potvrđeni od strane vješataka telekomunikacione struke”, reagovao je Rabrenovićev branilac.

Sutkinja je pojasnila da zapisnik o pretresu ali i potvrda o oduzetim stvarima postoje u spisima predmeta i da će to optuženom biti dostavljeno.

Zbog odlaganja ročišta, reagovala je Lakić, pojašnjavajući da je to još jedno u nizu produžavanja postupka, a potom je upitala sutkinju:

“Možete li nam saopštiti zbog čega smo tek u petak dobili dokumenatciju o listinzima telefona”?

Sutkinja je navela da je riječ o obimnoj dokumentaciji na više od 30 CD-ova, zbog čega je pregled kontakata koji su predmet optužnog akta, iziskivao veliki rad i vrijeme.

“Kada sam dokumentaciju dobila od Sudskog savjeta, ja sam je odmah i poslala strankama u postupku”, kazala je Mijušković - Stamatović.

Zbog odlaganja postupka nije se bunio tužilac Saša Čađenović, koji je naveo da odbrana ima pravo da se upozna sa dokazima.

Rabrenović je optužen da je 9. februara 2011. predstavljajući se kao “Boško”, preko njemačkog broja telefona, pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom nikšićkim naglaskom uputio teške prijetnje na račun njene koleginice Lakić.

Tužilaštvo vjeruje da je Rabrenović narednog dana, na račun novinarke Lakić, poslao i prijeteći SMS, upućujući najgore moguće prijetnje njenoj kćerki i cimerki koje su u to vrijeme bile na studijama u Rimu.

Novinarka Lakić u to vrijeme bavila se istragom, ali i objavljivala tekstove o tome kako se i na koji način proizvode, a potom švercuju lažni brendovi cigareta iz fabrike “Tara” u Mojkovcu.

Bonus video: