Nema dokaza protiv braće Vuksanović za bombaški napad u centru Podgorice

Zbog lošeg kvaliteta snimaka i zbog toga što su imali kacige, nije bilo moguće utvrditi indetitet osoba na motociklu
580 pregleda 10 komentar(a)
Aleksanadr Jovović, Boban Vuksanović, Blažo Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Aleksanadr Jovović, Boban Vuksanović, Blažo Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.12.2013. 08:01h

Sudija Osnovnog suda Nenad Vujanović, oslobodio je braću Bobana i Blaža Vuksanovića optužbe da su aktivirali eksplozivnu napravu, velike razorene moći, 1. marta ispred stana i automobila Aleksandra Jovovića, zvanog Kameni u centru Podgorice.

Braći Vuksanović na teret je stavljano teško djelo protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Sudija Vujanović, obrazlažući presudu, kazao je da nije dokazano da su optuženi izvršioci krivčnih djela.

On je ukinuo pritvor Vuksanovićima i donio rješenje da se odmah puste na slobodu, čime je propala velika akcija policije i tužilaštva iz marta.

Vuksanoviće su, u planiranoj akciji, uhapsili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice u njihovoj porodičnoj kući u Zagoriču.

Na posljednjem ročištu u tom predmetu, odgledani su video zapisi lošeg kvaliteta sa poslovnih objekata u ulici u kojoj je eksplodirala bomba. Na njima se nejasno vidi prolazak motocikla na kojem se nalaze dvije osobe sa kacigama. Vozač motocikla nosio je bijelu, a suvozač crnu kacigu. Obojica su bila odjevena u tamnu odjeću. Zbog lošeg kvaliteta snimaka i zbog toga što su imali kacige, nije bilo moguće utvrditi indetitet osoba na motociklu.

Sudija i stranke u krivičnom postupku, imali su priliku da izvrše uvid u fotografije sa snimaka obrađene u Forenzičkom centru. S obzirom na to da su i one bile prilično lošeg kvaliteta, na njima se tek moglo primijetiti da je motocikl imao bijelu šaru ispod sjedišta i iznad prednjeg točka. Prilikom pretresa kuće Vuksanovića, a nakon hapšenja braće, pronađen je motocikl za koji zamjenik osnovnog državnog tužioca i zastupnik optužbe Ivan Petrović tvrdio da je isti sa video snimaka krivičnog djela.

Branioc okrivljenih, advokat Milorad Gogić, oponirao je Petroviću, tvrdeći da to nije isti motocikl.

Sa druge strane, tužilac je kazao da su priloženi dokazi apsolutno potvrdili krivicu braće Vuksanović, tim prije što je i forenzička analiza njihove odjeće, koja je pretresom zaplijenjena, pokazala da odjeća sadrži čestice vojnog eksploziva TNT, ali i niza drugih dokaza.

Bonus video: