Danis Tanović u užem izboru za Oskara za najbolji strani film

Tanovićev film o diskriminaciji Roma u savremenoj Bosni i Hercegovini zasnovan je na istinitoj životnoj priči
55 pregleda 3 komentar(a)
Danis Tanović, Foto: Beta/AP
Danis Tanović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2013. 18:21h

Sarajevski reditelj Danis Tanović ponovo je u trci za Oskara, ovoga puta zahvaljujući filmu “Epizoda u životu berača željeza”, koji je izabran sa još osam ostvarenja u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije za najbolji strani film.

Tanovićev film o diskriminaciji Roma u savremenoj Bosni i Hercegovini zasnovan je na istinitoj životnoj priči, a osvojio je Gran pri 63. Berlinala, na kojem je imao svjetsku premijeru. Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca dobio je naturščik Nazif Mujić, otac porodice koja se suočava sa ograničenjima zdravstvenog sistema u BiH. To je peti igrani film Tanovića koji je debitovao “Ničijom zemljom” 2001. godine - filmom koji je dobio više od 40 internacionalnih priznanja, uključujući i Oskara i Zlatni globus za najbolji strani film, te nagrade za scenario Filmskog festivala u Kanu i Evropske filmske akademije.

Među devet filmova u užem izboru za nominacije za Oskara za najbolji strani film našli su se i italijanski film “Velika ljepota” Paola Sorentina, koji je nedavno trijumfovao na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije, zatim belgijski “Prekinuti krug” Feliksa Van Groningena, ljubavna priča o vlasnici radnje za tetoviranje i bandžo muzičaru, te mađarski kandidat za Oskara “Velika sveska” Janoša Sasa, pobjednički film 48. Filmskog festivala u Karlovim Varima. Nominaciju za Oskara za strani film mogli bi da dobiju i danski “Lov” Tomasa Vinterberga i njemački “Dva života” Georga Masa. U konkurenciji su i kambodžanski kandidat “The Missing Picture” Ritija Pana o zločinima Crvenih Kmera 70-ih godina, hongkonški “The Grandmaster” Vonga Kar-vaja i palestinski “Omar” Hanija Abu-Asada.

Uži izbor sačinjen je od 76 filmova koji su ispunili uslove za kandidaturu, a nominacije će biti saopštene u januaru. Među filmovima koji su ostali van uže liste je prvi saudijski kandidat za Oskara - “Wadjda” o djevojci koja mašta o vožnji bicikla, koja je u Saudijskoj Arabiji zabranjena, te prvi pakistanski kandidat u posljednjih 50 godina - komedija “Flee Alive” o trojici mladih ljudi koji pokušavaju da promijene život nekonvencionalnim putem. Ove godine u igri je bio i jedan crnogorski film - “As pik - loša sudbina” režisera Draška Đurovića sa Majlom Medsenom u glavnoj ulozi.

Bonus video: