UPOZORENJA

Vrste bola koje se ne ignorišu

Ako se bol javi iznenada, traje duže nego obično ili se čini drugačijom nego inače, postaje razlog za posjetu ljekaru
68 pregleda 5 komentar(a)
bol, Foto: Shutterstock
bol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2013. 17:17h

Bol nas upozorava da nešto nije u redu. Obično vrlo brzo shvatimo o čemu se radi. No ako se bol javi iznenada, traje duže nego obično ili se čini drugačijom nego inače, postaje razlog za posjetu ljekaru.

Stručnjaci upozoravaju na sedam vrsta boli koje ne biste smjeli da ignorišete

  • Bol u grudima

Kad bi ljudi bolje razumjeli suptilne znakove koje odašilje naše srce, mogli bi izbjeći niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osjećaju raznolikije simptome srčanog udara nego muškarci. Postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osjećaju ih i muškarci i žene. To je bol u grudima koji ne prestaje, gubitak daha te bilo kakva bol u gornjem dijelu tijela koja se prije nije javljala i ne postoji logično objašnjenje za njenu pojavu. Osjetite li bilo koji od ova tri simptoma, odmah nazovite ljekara – ne čekajte.

  • Vrlo snažna glavobolja

Vjerovatno se javlja migrena. No ako nije popraćena drugim simptomima migrene, iznenadna glavobolja može da upuito na aneurizmu. Ovo nenormalno proširenje bilo koje žile, najčešće aorte, u mozgu može da procuri ili pukne, što brzo postaje opasno po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

  • Bolno 'kucanje' u zubu

Vjerovatno je došlo do oštećenja zubnog živca. Ako niste na vrijeme popravili oštećenu zubnu caklinu, bakterije su se namnožile i došlo je do kvarenja. Ako zbog straha odgađate odlazak zubaru, imajte na umu da ne trune samo zub. Bakterije iz zuba šire se krvotokom i oštećuju srce i pluća.

  • Oštar bol sa strane

Čini li vam se kao da vas nešto ozbiljno 'šarafi' s desne strane stomaka, mučno vam je i imate temperaturu, možda je došlo do upale slijepog crijeva. Kod žena se može raditi i o cisti na jajnicima. Ciste obično nisu opasne i nestanu same od sebe, no ako dođe do puknuća, uzrokuju snažan bol. U oba slučaja čeka vas hitni hirurški zahvat.

  • Nelagoda u trbuhu

U posljednjih mjesec dana osjećate se neuobičajeno naduto. Osim toga, nemate ni apetita. Ako je riječ o novim simptomima, u najgorem slučaju imate rak jajnika. Među ranim simptomima raka jajnika, američko udurženje ginekologa je uvrstilo nadutost, bol u području stražnjeg dijela zdjelice ili trbuha te probleme s apetitom. Osjećate li ove simptome gotovo svakodnevno duže od dvije ili tri nedjelje, ugovorite pregled kod ginekologa i obavijestite ljekara o uočenim simptomima.

  • Bol u leđima i trnci u prstima

Ako ste nedavno kopali u vrtu ili nosili namještaj, možete okriviti ove aktivnosti. No ako bol ne prestaje, možda bi trebalo da posjetite fizijatra. AKo ne popravite štetu, moglo bi nastati trajno oštećenje živca.

  • Bol u nozi i oticanje

Zglob vam je posebno osjetljiv na određenom mjestu, vidljivo natečen, crven i topliji od ostatka tijela. Možda imate duboku vensku trombozu, odnosno krvni ugrušak. Ne masirajte područje niti pokušavajte da riješite bol dužim hodanjem. Ako se ugrušak oslobodi, otploviće kroz vene i može završiti u plućima te zaustaviti dotok kiseonika. Odmah posjetite ljekara. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazat će je li riječ o DVT-u. Bolujete li od ovog stanja, dobićete terapiju kako biste rastopili ugrušak.