Deset prirodnih načina za ublažavanje gripe i prehlade

Gripu često spominjemo kao urednog putnika koji u naše krajeve obično stiže krajem decembra
1657 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2013. 08:24h

U svijetu su sve popularnije jednostavne, a vrlo djelotvorne prirodne metode saniranja gripe i prehlade koje zagovara poznati američki ljekar Norman H. Edelman

Čak ako ste cijelu godinu uspješno izbjegavali viruse i sačuvali se od prehlade i gripe, velika je vjerovatnoća da ćete pod njihovom navalom pokleknuti u ovim mjesecima.

Gripu naime često spominjemo kao urednog putnika koji u naše krajeve obično stiže krajem decembra ili početkom januara. Izrazito je neugodna i može vas na više dana izbaciti iz pogona, a pritom ju ne možete smiriti uzimanjem tableta.

Za razliku od bakterijskih zaraza kojima se odupirete antibioticima, kod virusnih morate primijeniti drugu taktiku - koja uključuje 10 mogućih postupaka.

1.Pojedite tanjur supe ili popijte šoljicu čaja

Već je poznato da vruća pileća supa važi kao najbolji lijek kad virusi napadnu disajne puteve, a slično dejstvo imaju i goveđa ili povrćna čorba, odnosno šoljica vrućeg čaja ili tople limunade. Njihov blagotvoran učinak ne dolazi naime samo od sastojaka, nego je povezan i sa temperaturom tečnosti.

Dok gutate vruću supu ili čaj, toplina se od jednjaka širi prema gornjim disajnim putevima i tako pomaže omekšavanju nakupljene sluzi u dušniku, tumači Edelman. A omekšanu sluz ćete potom lakše izbaciti iskašljavanjem.

2. Uzimajte puno tečnosti na dan

Gotovo nema osobe koja nije čula za zdravu formulu od 8 čaša vode dnevno. Preciznija, govori o 0,02 dl po kilogramu tjelesne mase. Ako imate gripu ili ste prehlađeni onda Edelman savjetuje da uzmete barem 2 litra. Tečnost sprečava sljepljivanje sluzi za zidove dušnika i omogućuje lakše disanje. Iako je tokom viroza svaki napitak koristan, s kafom i alkoholom budite oprezni – jer su diuretici .

3. Pazite na vlažnost vazduha u prostoriji

Poznato je da centralno grijanje isušuje vazduh u prostoriji, a iz iskustva znamo da suv vazduh isušuje sluznicu disajnih puteva i dovodi do zgušnjavanja i sljepljivanja sluzi za zidove dušnika te nosnih šupljina.

Ovlaživači koji osiguravaju 50% do 60% vlažnost zraka tokom dana i noći, velika su pomoć kod virusnih disajnih infekcija, tvrdi Edelman. Stoga na radijatore stavite posude s vodom ili pak nabavite ovlaživač vazduha.

4. Često se tuširajte i stavljajte tople obloge na nos

Umjesto izbjegavanja kupanja i tuširanja tokom gripe ili prehlade, Edelman savjetuje što češći boravak u kupatilu te tople kupke ili tuširanje što toplijom vodom. Toplina i topao te vlažan vazduh opuštaju disajneputeve pa ćete nakon toga lakše izduvati i pročistiti nos i grlo. Slično djeluju već topli oblozi na nosu, pa i njima možete kroz dan olakšati tegobe s disanjem.

5. Nos brišite mekanim papirnim maramicama

Platnene maramice su odavno izašle iz upotrebe, posebno ako vam iz nosa curi poput slavine jer biste ih barem tuce morali uvijek imati pri ruci. No, ni sve papirne nisu jednako poželjne. Jednoslojne ne mogu upiti sav izbačeni sekret, a grube vam mogu iritirati ionako osjetljivu kožu nosa pa izazvati dodatnu nelagodu. Edelman savjetuje: kvalitetne i mekane papirnate maramice, te napominje da jednu maramicu upotrijebite samo jedanput.

Potom je bacite, a ruke dobro operite toplom vodom i sapunom kako biste spriječili „kruženje“ virusa.

6. Više puta dnevno grgljajte slanu vode

Ni grlobolja nije nerješiv problem. Možete ju ublažiti grgljanjem slane vode. Dovoljno je u decilitru mlake vode otopiti kašiku soli pa grgljati 10-20 sekundi, savjetuje Edelman. Ovaj postupak smiruje bol u ždrijelu i olakšava gutanje pa ga se isplati ponoviti nekoliko puta na dan.

7. Barem dva-tri dana preležite u krevetu

Bolovi u mišićima i opšta slabost gotovo i ne ostavljaju drugi izbor, pa ipak neki misle da gripu (ili prehladu) mogu jednostavno prehodati. Ležanje u krevetu i odmaranje izuzetno su važni tokom par kritičnih dana, kako bi se cjelokupna snaga organizma usmjerila na oporavak od bolesti, tumači Edelman. Stoga barem dva-tri dana preležite i još toliko provedite kod kuće: smanjit ćete mogućnost za neku od komplikacija gripe i nećete viruse prenijeti kolegama.

8. Ne stidite se da potražite pomoć

Iako ne volite druge opterećivati ni zamarati svojim potrebama, potražite pomoć ako vam priprema supe ili čaja predstavlja problem. U suprotnom vaše dizanje iz kreveta može znatno prolongirati oporavak od bolesti pa će vam trebati puno više vremena da se vratite svakodnevnim aktivnostima, navodi Edelman.

9. Po potrebi uzmite neki od bezreceptnih lijekova ili suplemenata

Simptome gripe i prehlade, poput temperature, začepljenog nosa, bolnog grla... možete, naravno, ublažiti i nekim od bezreceptnih lijekova. Vitaminskim i mineralim dodacima prehrani možete ojačati organizam koji će onda lakše izaći na kraj s virusima.

10. Zaštitite sebe i druge od prehlade i gripe

Dok haraju virusi pridržavajte se jednostavnih mjera zaštite: često perite ruke, posebno nakon što ste dirali kvake, stavite maramicu ispred usta dok kašljete, a upotrijebljenu odmah bacite. Jer, kako kaže Edelman –„Iskreno, mislim da bismo upola rjeđe obolijevali od gripe ili prehlade kada bismo dosljednije provodili mjere prevencije“.

Umjesto izbjegavanja kupanja i tuširanja tokom gripe ili prehlade, Edelman savjetuje što češći boravak u kupatilu te tople kupke ili tuširanje što toplijom vodom

Razlika između gripa i prehlade

U ljekarskoj praksi, posebno u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, pokazalo se da u zimskim mjesecima mnogi često svaku prehladu smatraju gripom, panično idu doktoru, čime samo kapljično šire zarazu. Zato je potrebno znati osnovne razlike između simptoma prehlade i gripe.

Povišena temperatura kod prehlade je rijetka a kod gripa uobičajeno 38-40C. Glavobolja je prilikom prehlade rijetka a kod gripa je ziražena Bol po cijelom tijelu je karakterističan za grip a kod prehlade je neznatan Kod rpehlade je umor i slabost izražena blago dok kod gripa može da potraje i 2-3 nedjelje Kijanje je kod prehlade uobičajeno a kod gripe rijetko. Kašalj je umjeren kad ste prehlađeni a kod gripe je čest jak kašalj sa komplikacijama.

Dok prehlada skoro i da nema komplikacija, kod gripa su one česte i treba o njima voditi računa i obratiti se doktoru za savjet i pomoć.

Galerija

Bonus video: